Nieuws

Raadsbijdrage en motie in de raad van 8 en 9 juli 2020

“De tweede rapportage heeft een wat ander karakter dan bij de inrichting van de p en c cyclus kon worden voorzien”, zo luidt de openingszin van de bestuur samenvatting.
En ja, wie had enkele maanden geleden kunnen voorspellen, dat we hier vandaag in deze geïmproviseerde omgeving, op anderhalve meter afstand van elkaar, net niet vermomd met een mondkapje, als raad zouden samenzitten? Corona heeft de wereld op zijn kop gezet, en ondanks alle onzekerheden zal ook Sittard-Geleen vooruit moeten.

Lees verder

Herontwikkeling voormalige V&D locatie

Onze motie gaat niet over de verwerving door onze gemeente van het V& D gebouw. Daarin kan de Groenlinks fractie zich goed vinden. De motie gaat over de herontwikkeling van het V& D gebouw. Als er 1 gebouw in onze gemeente is dat al bij start bouw controversieel was dan is het wel het V&D gebouw aan de Markt in Sittard. Nog voor de sloop van zijn voorganger op die plek, het karakteristieke Stadhuis, waren de gemoederen verhit in onze gemeente. Er is ongetwijfeld veel gevloekt over de herontwikkeling destijds.

Het V&D gebouw heeft ruim 50 jaar een belangrijke stempel op de Markt van Sittard gedrukt en iedereen mag zelf vinden of dat een mooie of lelijke stempel is. Feit is wel dat zeer veel inwoners en middenstanders van onze gemeente daar een mening over hadden en hebben. Daarmee wordt het strategische belang van deze plek op de Markt voor onze identiteit, waar wij voor willen staan, alleen maar benadrukt. Inmiddels staat het gebouw wel vier jaar leeg.

En nu kom ik op mijn motie. Hierin wordt de raad aangesproken op zijn kaderstellende en volksvertegenwoordigers rol. De motie vind ik zelf een mooi voorbeeld van de gewenste nieuwe bestuursstijl en nu citeer ik het coalitieakkoord daarover.

‘ Kernwoorden in de ontwikkeling van een nieuwe bestuursstijl zijn transparantie en integriteit aan de ene kant en inspraak, participatie en samenwerking aan de andere kant’.

En dan het addendum op het coalitieakkoord. Ik citeer; ‘ door de raad vroegtijdig te betrekken kan de rol en de positie van de raad in het geval van grote onderwerpen worden versterkt. In feite gaat het om de zogenaamde beginspraak van de raad’. Beginspraak dus. Dat ademt deze motie.

Lees verder

Vragen art. 43 RvO inzake Brandveiligheid hoogbouwpanden

“Zeker 100 flats mogelijk brandonveilig”.

Zo kopte de Volkskrant van 17 juni 2020, drie jaar na de vreselijke brand in de Grenfell toren in Londen, dat er nog altijd onduidelijkheid is hoe het gesteld is met de brandveiligheid van hoogbouwpanden met gevelbekleding in Nederland.

Lees verder

IN MEMORIAM FRANK RIJNDERS (1961-2020)

Het kwam maandag 25 mei binnen als een ongekend harde mokerslag.

Met verdriet en ongeloof hebben we het bericht ontvangen dat Frank Rijnders (59 jaar) totaal onverwachts is overleden. Onze joviale Frank, onze optimist die vol passie en gedrevenheid zaken oppakte.

Lees verder

Bijdrage tijdens de raadsvergadering van 7 mei '20 inzake windmolens Holtum Noord.

Na 14 jaar speculeren over wel of niet windmolens op Holtum Noord is het dan zover. Elk raadslid staat vandaag voor dé fundamentele vraag als volksvertegenwoordiger: hoe dien ik de publieke zaak, het algemeen belang in onze gemeente het beste, afgezet tegen individuele belangen. Met een positief voorbereidingsbesluit kan de formele inspraak op de ontwerp vergunning  starten.

Lees verder

Pagina's