Wie in de gemeente Sittard-Geleen een evenement wil organiseren dient dat sinds 2018 aan te melden met de online EvenementAssistent. Dit systeem ondersteunt gemeenten, organisatoren en hulpdiensten bij de aanvraag en behandeling van een evenementenvergunning/melding. Het is een aanvraagtool (webdienst) die automatisch alle belangrijke partijen zoals gemeenten, politie, brandweer en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties informeert over het aangevraagde evenement. Alle 15 gemeenten in Zuid-Limburg zijn aangesloten bij de EvenementAssistent.

De GroenLinks fractie wil dat iedereen makkelijk kan meedoen en initiatieven kan nemen om evenementen te organiseren. De GroenLinks fractie heeft klachten over het gebruiksgemak van de Wizard EvenementAssistent ontvangen. Dat weerhoudt mogelijke initiatiefnemers ervan om een aanvraag van een evenement te doen. Daarnaast sluit deze tool volgens GroenLinks niet aan bij een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet, ook bij het melden of aanvragen van een evenementen vergunning.       

Onze vragen aan het College: 

  1. Hoeveel aanvragen van vergunningen en meldingen kwamen in 2018 en 2019 jaarlijks via de EvenementAssistent binnen in onze gemeente (in 2020 konden door Corona nauwelijks evenementen plaatsvinden), en hoe was dat daarvoor?

Over de aanvraag kunnen in Sittard-Geleen telefonisch vragen worden gesteld of er kan een mail worden gestuurd naar de afdeling vergunningen. In sommige andere gemeenten (bijvoorbeeld Valkenburg aan de Geul) wordt er tweewekelijks een spreekuur gehouden waar aanvragers met vragen terecht kunnen.  

  1. Is de gemeente Sittard-Geleen bereid een tweewekelijks spreekuur te houden als het met de online EvenementAssistent niet wil vlotten?  
  2. Ontvangt het College klachten over de gebruiksonvriendelijkheid van de aanvraagtool?
  3. Kan deze aanvraagtool in de toekomst ook gebruikt worden om publieksvriendelijker een evenement aan te vragen met de dan geldende risico’s, en zo ja wat is daarvoor nodig?
  4. Is het College het met de GroenLinks fractie eens dat de aanvraagtool beter zou moeten aansluiten bij een inclusieve samenleving (bijvoorbeeld meertalige assistentie en handleiding)?
  5. Hoe is de ervaring bij aanvragers via de EvenementAssistent in de andere 15 Zuid-Limburgse gemeenten?
  6. Is het College bereid om de toepassing van de aanvraagtool te evalueren en nader te laten onderzoeken in overleg met de andere gemeenten?

 

In afwachting van uw reactie verblijf ik namens de GroenLinks fractie,

 

Jos Janssen

GroenLinks raadslid Sittard-Geleen





Foto: Sittard-Geleen Nieuws