De GroenLinks-PvdA fractie is blij dat er eindelijk werk gemaakt wordt van de mobiliteitsagenda voor de komende 10 jaar voor Sittard-Geleen. Als dit dan uitmondt in een jaarlijks uitvoeringsprogramma met diverse acties om het autoverkeer te ontmoedigen en voor ieder openbaar vervoer toch mogelijk te maken (ook de mensen die zich in deze tijd geen auto meer kunnen veroorloven) dan is dat alleen maar te prijzen.
Onze fractie begrijpt ook dat onze gemeente niet op alle fronten tegelijkertijd in mobiliteitsacties kan investeren en dat je jaarlijks keuzes moet maken. ‘So far so good’ zou je bijna zeggen. Helaas wordt dit mobiliteitsaanpak nauwelijks concreet terwijl het toch gaat om een uitvoeringsplan. De actielijnen en doelen worden wel benoemd en beschreven maar waar zijn de beoogde resultaten. Geen keuzes dus voor de korte, middellange en lange termijn, een gemiste kans vinden wij.
De GroenLinks-PvdA fractie doet hierbij voorstellen en wil dat er wordt geprioriteerd op OV en fietsinfrastructuur en -verkeer. Daarin investeren maakt onze stad aantrekkelijker en inclusiever en draagt krachtig bij aan de klimaatopgave. Ik zal me hierbij in de eerste plaats vooral richten op fietsen als modaliteit.
- Het fietswegdek en reconstructie. Wanneer en waar worden in onze gemeente tegels en klinkers van fietspaden verwijderd en vervangen door circulair asfalt? Is daar in de uitvoeringsplannen rekening mee gehouden? Ik noem in deze onder andere de Leyenbroekerweg, de Rijksweg en de Nusterweg, nu nog een bron van irritatie voor de fietser.
- Bovengemeentelijke doorfietsroutes, een belangrijk middel om het woon-werkverkeer met auto’s terug te dringen, een goed voorbeeld is de stadsregio Arnhem Nijmegen waar een knooppunten netwerk van vele honderden km’s is gerealiseerd. De resultaten zijn verbluffend en werkgevers haken dan ook steeds meer in op een fietsvergoeding die hoger is dan een kilometervergoeding voor automobiliteit. Hoe, wanneer en waar wordt er ingezet op doorfietsroutes in onze gemeente? Ik zie wel budget voor trace studies maar nog geen concrete acties.
- Deelfietsen. Mooi dat het als actielijn wordt genoemd maar wanneer en waar?
- Afspraken met grotere bedrijven als VDL Nedcar, Zuyderland en de bedrijven op Chemelot. Waarom zijn er wel concrete afspraken van onze gemeente over fietsverkeer met Chemelot en niet met VDL en Zuyderland?
- Afspraken van de gemeente met schoolbesturen als Kindante over het stimuleren van fietsverkeer bij lagere scholen. Welke afspraken lopen daarover met schoolbesturen voor welke basisscholen, zeker in het belang van veiligheid? Biedt de gemeente samen met veilig verkeer Nederland fietsleggen en fietsveiligheid aan voor alle basisscholen?
- Fietsparkeerplekken bij grotere evenementen in onze gemeente zoals Oktoberfeesten en Carnaval. Welke afspraken zijn daarover gemaakt? Hoe faciliteert u het gebruik van de fiets bij deze evenementen?
- Gedragsbeïnvloeding? Het wordt genoemd maar graag verneem ik hoe dan en met welke middelen. Is er een communicatieplan voor de lagere en middelbare scholen? Ook fietsen als mogelijkheid om mee te doen voor mensen met een kwetsbare gezondheid wordt steeds belangrijker. Een mooi voorbeeld van inclusiviteit vind ik Vivantes in samenwerking met fietsen alle jaren en de Zonnebloem in Bunderhof in Geleen Zuid waar door twee tuktuks en een rijdende elektrische rolstoel veel kwetsbare ouderen een aangenaam ritje kunnen maken, daarin ondersteund door een leger vrijwilligers. Als vrijwilliger kan ik bogen op een fantastische ervaring om met veel meer plezier de stad en haar omgeving te ervaren. Kan de wethouder dit initiatief breder onder de aandacht brengen? Mogelijk gaat regulier overleg met de lokale afdeling van de Fietsersbond ons helpen om de problematiek bij de horens aan te pakken. Ziet de wethouder de Fietsersbond ook als belangrijke gesprekspartner, en kan hij toezeggen regulier met de Fietsersbond in gesprek te gaan? Tenslotte de ambitie. Wat wil de wethouder met fietsen bereiken? Is het meedingen naar de beste fietsstad van Nederland in 2025, of gaat het er vooral om de fietsvoorzieningen in onze gemeente aantrekkelijker te maken?
Dan het Openbaar Vervoer. We mogen tevreden zijn met drie prima treinstations, waarbij net geïnvesteerd is in het upgraden van Geleen Oost. Tegelijkertijd is er niks bekend over nachttreinen die tussen Maastricht en Eindhoven in Sittard zouden kunnen stoppen, terwijl onze fractie van oud-wethouder Meekels de toezegging had dat er daarover een gesprek met ProRail plaats zou vinden. Is daarover inmiddels wat meer bekend?
Dan het euregionale grensoverschrijdende verkeer met betrekking tot OV-aansluiting. GroenLinks-PvdA pleit daarbij voor een aansluiting van het OV in Sittard-Geleen via Stein met Maasmechelen-Genk-Hasselt. Wanneer wordt daar werk van gemaakt en vind er bestuurlijk overleg plaats?
GroenLinks-PvdA wil tenslotte dat de gemeente bedrijven stimuleert om voor een meer milieuvriendelijke manier van bevoorrading voor winkels in onze binnensteden te kiezen. Wil de wethouder dat ook en zo ja, welke middelen zet hij daarop in?
De binnenstad van zowel Sittard als Geleen zouden wat ons betreft over een paar jaar dieselvrij moeten kunnen zijn. Hoe staat de wethouder daarin? Sittard-Geleen zou vanuit de logistiek actief kunnen meewerken aan een verschuiving van wegvervoer naar vervoer per water en spoor. Ook dat is onderdeel van de mobiliteitsaanpak. Welke stappen worden daarin nu gezet?