Graetheide

“Graetheide blijft groen, dat groen gaan we versterken en er komen geen aan Chemelot gerelateerde economische activiteiten”, zo staat er op pagina 54 van de gebiedsvisie. Dat is een conclusie die nu ook onderschreven wordt door grondeigenaar DSM en Chemelot!

Hartstikke mooi volgens GroenLinks maar hoe dan en welke groenversterking dan? Op pagina 66 lezen we over Graetheide; ‘de komende jaren versterken we als balans in het gebied het landschap en de natuur’. Ook mooi, maar pak dan ook door deze bestemmingen te verankeren in het omgevingsplan dat volgend jaar kan worden vastgesteld. De reeds in 2009 in de Regiovisie beloofde robuuste ecologische verbindingszone tussen het Grensmaasgebied over Graetheide naar de omgeving Limbrichterbos moet er nu echt snel komen! Deze gebiedsvisie biedt daar ruimte voor maar vraagt wel om een plan van aanpak om mooie woorden eindelijk vergezeld te laten gaan van groene daden.  En waarom zou DSM eigenaar moeten blijven van ruim 200 ha grond die we groen willen houden?

Een grondoverdracht van de Graetheide gronden door DSM aan een natuurbeheer organisatie of een op te richten gebiedscoöperatie zou in dat kader wat GroenLinks betreft onderzocht moeten worden.

Ontgrindingsplannen op Graetheide

Grindbedrijf l’Ortye maakt concrete plannen voor grindwinning op Graetheide en heeft al diverse gesprekken gevoerd met bewonersorganisaties. In de gebiedsvisie die nu voorligt staat in Gebiedsopgave 1 over Graetheide, ik citeer: “waarbij we onderzoeken of, en hoe eventuele ontgrinding op Graetheide hierbij van meerwaarde kan zijn”

De GroenLinks fractie heeft kennisgenomen van o.a. de bezwaren van de IVN-werkgroep Kingbeek rond de ontgrindingsplannen. Die vormen een bedreiging voor het brongebied van de Kingbeek. Grootschalige ontgrinding op Graetheide -er wordt zelfs aan 60 tot 80 hectare gedacht- heeft nog een aantal nadelige gevolgen namelijk:

  • 15 tot 20 jaar grootschalige installaties op de Graetheide met lawaai en stofoverlast voor bewoners Berg a/d Maas, Nattenhoven en Graetheide
  • 15- 20 jaar extra vrachtverkeer over niet al te brede weg waar nu al fietsers in de knel komen
  • én 15- 20 jaar wachten op datgene wat beloofd is een ecologische verbindingszone over juist dit deel van de Graetheide waar nu juist ook de ontgrindingen gepland zijn.

GroenLinks heeft aangekondigd over die mogelijke ontgrinding en motie in te dienen bij de raadsbehandeling en kreeg hierbij steun van D66 en SPA. Dat gaat dus vervolg krijgen op 15 december.

Uitbreiding naar de Lexhy?

Dit landschappelijk waardevolle gebied (goudgroene zone volgens de POL) is nu nog afgesloten voor publiek. Uit de gebiedsvisie maken we op dat de Lexhy weer opengesteld kan worden voor het publiek. Laten we daar dan werk van maken met ingang van het volgend jaar. Kan de wethouder hierop aandringen?  

Hier hebben we de toezegging gekregen dat de wethouder met zijn ambtenaren gaat bekijken die publieksopenstelling komend jaar te realiseren.

De GroenLinks fractie is van mening dat van ruimtelijke invulling van de Lexhy pas sprake kan zijn als er aantoonbare behoefte is. De Chemelot directie en ook GS zijn van mening dat die behoefte er zeker niet voor 2030 zal zijn, en waarschijnlijk pas na 2040.

In Gebiedsopgave 4 wordt uitgesproken dat de oversteek naar de Lexhy mogelijk is.

Op de huidige Chemelot locatie is echter nog bijna 100 ha beschikbaar aan ruimte. GroenLinks wil dat er gewerkt gaat worden aan een openbare grondbalans voor de hele site incl. de campus zodat jaarlijks blijkt hoeveel ruimte er vrij komt, hoeveel m2 wordt voor welke doeleinden gebruikt etc. Laat via een openbaar dashboard op Chemelot zichtbaar worden voor ons allen of er inderdaad zuinig met de schaarse ruimte wordt omgegaan.

Ik hoor kort samengevat graag van de wethouder of deze kan onderschrijven wat het coalitieakkoord ‘samen duurzaam’ over de Lexhy al aangeeft; geen invulling van de Lexhy tot er aantoonbare behoefte is en alleen dan plek voor R & D. Daarmee ook geen plek voor kleinschalige productiebedrijven zoals de strategische gebiedsvisie mogelijk wil maken, ook al zijn ze kennisgericht. 

Veel fracties spraken ook kritisch over de Lexhy. GroenLInks gaat een amendement voorbereiden over de Lexhy waarin harder komt te staan dat ingebruikname pas kan na raadsbesluit ergens rond 2030 en dan onder veel stringenter voorwaarden. Ook dat komt terug in de raad op 15 december.

Autobandenrecycler hoort niet op Chemelot

Uiteraard moet elk bedrijf zich ergens kunnen huisvesten, maar die vestiging wel passen bij de aard en type bedrijventerrein. De vergunningaanvraag en het besluit daarop de komende weken is hoe dan ook een testcase voor het gehele ecosysteem van Chemelot.

Als er 1 voorbeeld is van een bedrijf dat volgens GroenLinks helemaal niet in de keten past van de circulaire transitie is het Black Bear Carbon wel. De bijdrage door dat bedrijf aan de verduurzaming van Chemelot is nihil en de bijdrage aan de leefomgeving is zwaar negatief.

Het Graetheide comité heeft de nu ter inzage gelegde vergunningaanvraag nauwkeurig bestudeerd en hun conclusies zijn verontrustend en worden door GroenLinks onderschreven.

Black Bear is onveilig. (graetheidecomite.nl)

Er waren meer fracties kritisch op de komst van deze autobandenrecycler maar wethouder Meekels liet weten dat de bal ligt bij de provincie en dat de gemeente geen zienswijze gaat indienen.  Jammer, want de potentiële overlast van dit bedrijf kan veel omwonenden van de toch al zwaar belaste omgeving gaan raken.