GroenLinks heeft met belangstelling kennisgenomen van de uitvoerige reactie op de Gebiedsvisie die aangeleverd is door het Graetheidecomité en van de aandachtspunten uit de Collegebespreking van 23 maart.
We willen als GroenLinks benadrukken dat deze regio op ruimtelijk gebied al overvol is met het bebouwde oppervlak van ruim 800 ha van het Chemelot terrein, de vele weg en spoorinfrastructuur, de NedCar en andere grotere bedrijventerreinen, de woonbebouwing etc.
GroenLinks ziet in onze stad dat aan de hele oostzijde fors geïnvesteerd is in versterking van groene waarden. De aanleg van het Absbroekbos, de herinrichting van de Geleenbeek als meanderende rivier in ons landschap, kleine voedselbossen, boomgaarden en versterking van kleine landschapselementen. Dit alles maakt de oostzijde van onze stad tot een aantrekkelijk groengebied waar onze inwoners, zeker in deze Coronatijden, ook druk gebruik van maken om dicht bij huis te recreëren! Voor de stad, haar bewoners en groene waarden van groot belang.
Hoe anders ziet het eruit aan de westzijde van onze stad. Veel onaantrekkelijker: het mooie gebied de Lexhy is omheind en voor bewoners niet toegankelijk, het Graetheidegebied van ruim 220 ha is sinds 1968 grotendeels in eigendom van DSM en heeft steeds bedreigingen gehad van economisch gebruik.
Het hele Graetheidegebied heeft daarmee al ruim veertig jaar te maken met achterstallig onderhoud: allerlei kleine landschapselementen of herstel van oude padenstructuur e.d. zijn er niet gerealiseerd omdat DSM grondeigenaar is met steeds bedoelingen voor economisch gebruik van dit gebied.
Die robuuste ecologische verbindingszone over het zuidelijk deel van het Graetheideterrein is niet nieuw. Die stond vele jaren geleden al in rapport Groene Waarden en in het POL. Het is dus al een oude wens en het is teleurstellend dat we nu weer tot het streefbeeld in 2040 zouden moeten wachten voordat dit gerealiseerd is.
In uw College bespreking van 23 maart lezen we in een van de bullits, ik citeer:
Het belang benadrukken van de groene ambities in de concept visie omwille van de leefbaarheid.
We roepen daarom ertoe op om in de eindversie van de Gebiedsvisie te kiezen van een robuuste ecologische verbindingszone over het zuidelijk deel van het Graetheidegebied, wellicht aangevuld met een voedselbos in overleg met de bewoners van de buurtschap, en hiermee spoedig te beginnen! Dat hoeft niet te wachten tot 2040. Er liggen nu kansen met middelen uit het 1 miljoen bomenplan van de Provincie en met voorgenomen Rijksbeleid om duizenden ha nieuw bos aan te willen leggen.
En met een robuuste ecologische verbindingszone hebben we het over een strook van zeker 400 tot 500 meter breed en niet zoals op de nu voorliggende tekening op blz.36 van de gebiedsvisie waar hooguit enkele tientallen meters aan breedte ingetekend zijn.
En natuurcompensatie voor bv de Lexhy hoeft niet te wachten tot men daar begint met het kappen van bomen: ze zouden voor draagvlak nu al kunnen starten met compensatie in die robuuste ecologische zone op Graetheide.
GroenLinks wil hier nu al helder zijn: we zien niets in grootschalige ontgrondingen op Graetheide. We willen het bedrijf L’Orty geen valse hoop geven, we vernemen ook dat er bij Graetheidecomité en omwonenden geen draagvlak voor is. Laten we hier geen energie meer in steken en die energie volop gebruiken van wat wel snel wel moet: en dat is die robuuste ecologische verbindingszone!
Nu opnieuw duidelijk wordt dat Graetheide groen blijft, we er natuur inclusieve landbouw willen, versterking van landschapselementen en een ecologische verbindingszone is het de vraag waarom DSM dan nog steeds hier als grondeigenaar moet optreden.
GroenLinks roept het College op om eens een goed gesprek te voeren met DSM Nederland over het overdragen van de gronden in het Graetheidegebied aan een landschapsorganisatie of een te vormen coöperatief grondeigenaarschap die de doelen zoals omschreven in deze gebiedsvisie onderschrijft en daar de kennis voor in huis heeft om dat te realiseren. Door overdracht van de gronden laat DSM ook aan bevolking zien na ruim 50 jaar dat nieuwe bedrijfseconomische bedreigingen dan voor goed afgewenteld zijn.
Dan nog tot slot drie aandachtspunten:
Lexhy
We lezen in uw Collegebespreking “Benadrukken de campusuitbreiding op de Lexhy zeer kritisch te volgen (nee tenzij tenzij tenzij) “ Wat bedoeld u met driemaal tenzij ? Onderschrijft het College het standpunt van het Graetheidecomité dat alleen echte research en kleine proeffabrieken toegestaan moeten worden en zeker geen kennisintensieve productiefabrieken zoals het rapport van BCI en de ontwerp gebiedsvisie wel willen toestaan?
Black Bear autobanden recycling
Actueel is momenteel het voornemen om op het Chemelot terrein een autobanden recycler toe te laten. We hebben als GroenLinks daar moeite mee. De schaarse ruimte ( nog 100 ha) die op het Chemelot Industrial park nog beschikbaar is moet conform het Masterplan Chemelot 2030 alleen gebruikt worden om de duurzaamheidsambities waar te kunnen maken.
Vraag aan de wethouder: In hoeverre levert Black Bear een bijdrage aan de Circulaire Hub gedachte ?
Fietsinfrastructuur
We zijn blij dat in het concept er ook ruim aandacht is voor verbetering van de fietsinfrastructuur rond Chemelot. GroenLinks hoopt dat in concreet actieplan ( helaas is hoofdstuk 4 waarin dat geregeld moet worden nog geheel blanco) tijdstippen en hoe te financieren duidelijker wordt. Met name veilige fietsvoorziening vanuit buurtschap Graetheide naar de Bergerweg en daarmee naar stedelijk gebied van Sittard-Geleen willen we benadrukken.
We hopen dat onze opmerkingen, suggesties en voorstellen breder in deze raad gedeeld gaan worden en dat we ze gaan terugzien in de definitieve versie welke we in het najaar ter goedkeuring krijgen voorgelegd.