Bijdrage ronde van 1 april 2021.

De voorliggende uitgangspuntennotitie voor de omgevingsvisie heeft een hoog abstractieniveau. Daarbij speelt meteen de vraag, hoe diep wil de raad en het college gaan met bemoeienis over omgevingsgerichte en gebiedsgerichte ruimtelijke initiatieven? Wat is richtinggevend? De GroenLinks fractie waardeert het onderstreepte belang van participatie en betrokkenheid van inwoners bij de actualisatie van de omgevingsvisie 2016. Participatie waar het kan is immers een GroenLinks uitgangspunt.

Sittard-Geleen is een van de 100 global goals gemeenten. Uit het raadsvoorstel stel ik vast dat het college bij het afwegingskader wil aanhaken op de global goals en dat het proces bij de totstandkoming van de omgevingsvisie wordt ondersteund door een verbrede MER/MKBA . Prima, Daar is GroenLinks mee ingenomen. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe VNG-handreiking ik citeer: “Praktijkproef; vanuit de perspectieven MER en global goals” ons daarbij gaat helpen. We hoeven immers niet opnieuw het wiel uit te vinden. In de uitgangspuntennotitie zelf komen de global goals er echter bekaaid vanaf (alleen op pagina 7 worden ze terloops genoemd in het kader van brede welvaart) en dat vind ik een omissie. Ik pleit ervoor om alsnog een paragraaf hierover op te nemen voor de besluitvorming in de raad, vooral ook in relatie tot het maatschappelijk contract die aansluit op de Toekomstvisie. Ik hoor graag of de wethouder daartoe bereid is.

Hoe dan ook, in elk geval moeten enkele, en ik onderstreep enkele ambities, worden geadresseerd en meetbaar worden gemaakt, gekoppeld aan de de Toekomstvisie 2030 en de NOVI. Meetbaar maken komt weliswaar later maar eerst wil ik weten wat de ruimtelijke ambities zijn van dit college. “Ruimte waar het kan, sturen waar het moet” is weliswaar het motto maar dan wil ik ook weten wat de ambities zijn. Ik kan ze niet ontlenen aan de uitgangspuntennotitie zelf. Ze zijn bijvoorbeeld wel meegenomen in het afwegingskader grootschalige opwek van windturbines en zonne-energie. De raad heeft dat kader vorige week vastgesteld.

Kan de wethouder aangeven wat concrete ruimtelijke ambities uit de Toekomstvisie en de NOVI zijn of worden ze volledig aan de raad gelaten? En hoe maken we die ambities vervolgens meetbaar langs de global goals en MKBA-lijn. Ik noem een voorbeeld ; hoe borgen we de circular hub ambitie van Chemelot en faciliteren we als college en raad dat circulaire ecosysteem?

Hoe zit het vervolgens met de hoe vraag van alle ruimtelijke initiatieven? Hoe borgen we straks dat de lokale gemeenschap zoals lokale energie coöperaties optimaal kunnen participeren en kan meeprofiteren van nieuwe ruimtelijke initiatieven, of dat nu om zonneweides of om nieuwe huisvesting van bedrijven gaat. Daarover wordt in deze notitie niks aangegeven terwijl het nu wel om kaders gaat, uitgangspunten . Wij vernemen graag van de wethouder in welke fase die hoe vraag aan de raad zal worden voorgelegd. Ook horen we graag van de wethouder hoe we de leefomgevingsfoto moeten zien. Ik hoor graag ook van de wethouder wanneer we de combinatie van de verbrede MER in relatie tot de MKBA tegemoet kunnen zien en op welk detailniveau die dan wordt ingekaderd.

De GroenLinks fractie wil hoe dan ook dat de raad intensief betrokken wordt bij de ruimtelijke kaders voor de gebiedsgerichte herontwikkeling van de stedelijke centra van Sittard-Geleen en bij de experimenteergebieden van de Transformatievisie Wonen zoals Geleen Zuid, Einighausen en Guttecoven. Ook bij de herontwikkeling van de ESCS-locatie en bij de herontwikkeling van grotere bedrijventerreinen als die van Chemelot en VDL NedCar wil GroenLinks dat de raad actief keuzes kan maken en betrokken kan monitoren. Wij horen graag hoe de andere fracties daartegenaan kijken. Tot zover in eerste instantie.

 

Bijdrage raadsvergadering 22 april 2021.

Ik gaf het al aan in de ronde. De voorliggende uitgangspuntennotitie voor de omgevingsvisie is abstract. Feitelijk legt het college een procesvoorstel voor met uitgangspunten waarin wordt gestreefd om de omgevingsvisie voor Sittard-Geleen begin volgend jaar vast te stellen. Een procesvoorstel waarin de meetlat wordt gelegd langs de verbrede MER/MKBA en waarin de omgevingsvisie 2016, de Toekomstvisie en de NOVI de vertrekpunten zijn.

Uit een telefoontje met ambtelijk samensteller mevrouw van den Nieuwenhuizen is mij gebleken dat de raad nog dit jaar aan zet komt om de feitelijke ruimtelijke ambities op gebiedsniveau vast te leggen . Dus zeg maar voor het niveau Geleen Zuid, centrum Sittard en centrum Geleen om maar een paar voorbeelden te noemen. Met die nuancering kan de GroenLinks fractie zich vinden in het raadsvoorstel. Het was duidelijker geweest als in het raadsvoorstel had gestaan dat nu thema’s worden vastgelegd in plaats van ambities maar met de nuancering van mevrouw van den Nieuwenhuizen gaan we akkoord.

Ambitieniveaus vastleggen zou wellicht kunnen langs de score uit de waardenmatrix zoals de vandaag vast te stellen nota grondbeleid; basis, plus en vooruitstrevend. Onze fractie staat in elk geval te popelen om daarover per gebied de discussie aan te gaan met de andere fracties in de raad en mijn voorstel aan de wethouder is om dat te doen in de ambtelijke werkgroep. Graag verneem ik wat de wethouder daarvan vindt.

De GroenLinks fractie is in elk geval verheugd met de gevraagde toevoeging van de 17 global goals in de uitgangspunten, omdat daarmee recht wordt gedaan aan het streven naar een duurzamer Sittard-Geleen zoals het coalitieakkoord ook aangeeft. Wij zien kort samengevat uit naar een mooi debat met de raad over ruimtelijke ambities in Sittard en Geleen maar dat debat zal wat ons betreft later dit jaar plaats gaan vinden, vandaag eerst maar eens de kaders vastleggen.