Onze collega, dhr. Renet, stond dhr. van der Keuken te woord. Ook kregen we een inzicht vanuit Chemelot en werd duidelijk aangegeven dat Chemelot zich bewust is van de onduidelijkheid, omtrent diverse stoffen die geloosd worden. Dit alles heeft een effect op de kwaliteit van het oppervlaktewater dat de basis is van ons drinkwater. Deze hebben voor onze gemeentelijke GL-fractie en de provinciale GroenLinks Statenfractie tot diverse vragen geleid. Voor wat betreft de vragen van de provinciale Statenfractie; zie bijlage bij deze brief.

Wij krijgen diverse verontruste signalen van burgers uit onze gemeente over de afvalwaterlozing, ook al is er sprake van een vergunde situatie. Naast de vervuiling van de Maas, waarvan de gevolgen niet bekend zijn, gaat het immers ook om mogelijke bedreigingen in de drinkwatervoorziening die betrekking heeft op veel inwoners van Sittard-Geleen.

Wij vernemen graag of het College van Sittard-Geleen hierover met het Waterschap als vergunningverlener, en de provincie - in haar wettelijk adviserende rol -,  in gesprek wil. Mocht dat niet zo zijn, dan willen we in elk geval graag vernemen welke stappen het College wil zetten om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de vergunde lozingen van het afvalwater en een onderzoek gaat starten naar onbekende stoffen die nu nog niet opgenomen zijn in de vergunningverleningen, maar die mogelijk slecht zijn voor ons ecosysteem.