De GroenLinks fractie heeft zich van meet af aan kunnen vinden in de strategische stappen die wethouder Geilen namens het college heeft willen nemen met betrekking tot een duurzaam accommodatiebeleid, ook omdat enkele jaren geleden al bekend was dat het roer beleidsmatig om moest. Kiezen voor toekomstbestendige en duurzame accommodaties betekent voor het college en de raad ook pijnlijke keuzes maken die we niet voor ons uit kunnen blijven schuiven. Niet leuk maar wel nodig . We kunnen geen 200 ballen in de lucht houden.

Ombuigen met visie was de boodschap van de raad al in 2012, gelet op de taakstelling in de bezuiniging. Overigens heeft de provincie ons de afgeholpen jaren er in haar preventief financieel toezicht nog op gewezen vaart te maken met het maken van keuzes. Na de drukbezochte bijeenkomst hier in de Hanenhof in april 2019 waarin door beleidsambtenaar Loozen en de wethouder de clustervorming werd uiteengezet volgde op 8 juli dit jaar het raadsbesluit over de kaderstelling. Het uitwerkingsplan dat nu als denkrichting voorligt heeft in de rondes tot veel discussie geleid .

Het gaat dus nu om die denkrichting, een perspectief per accommodatie zoals dat heet. Met het procesvoorstel in drie deelbesluiten wordt op initiatief van de PVV en de GOB-fractie beoogd de discussie in goede banen te leiden en de raad meer mee te nemen in de besluitvorming. Onze GroenLinks fractie vindt dat prima en kan zich dus ook vinden in het raadsvoorstel zolang dit maar niet gaat leiden tot nodeloze en dure vertraging in de besluitvorming want daar zijn exploitanten, huurders en gebruikers niet bij gebaat. Wellicht kan de wethouder bevestigen dat vertraging in de besluitvorming door de raad geen meerkosten gaat betekenen voor wie dan ook. Ik ben ook namens de GroenLinks fractie beschikbaar voor de raadsbegeleidingsgroep duurzame accommodaties.

Ik zou van de wethouder graag ook nog iets meer willen weten over de veranderende subsidierelatie bij accommodaties. Is er bij de accommodaties die straks van het label gemeenschapshuis naar ontmoetingscentrum gaat nog sprake van een kostprijs dekkende huur als de gemeente eigenaar is?

Kan de wethouder de veranderende subsidie relatie bijvoorbeeld uitleggen voor wat betreft het Jochem Erenshoes aan de Oude Markt in Sittard, zoals gisteren in dagblad de Limburger uiteen is gezet ? En wat is er nu gekomen uit de pilot te verduurzamen accommodaties, kijkend naar de Stadssporthal in Sittard ? De denkrichting voor de Stadssporthal roept daarbij vragen op. De 1,2 miljoen als benodigde investering voor de Stadssporthal lijkt een zeer hoog bedrag maar als we ons realiseren dat daarmee toekomstbestendigheid voor de komende 30 jaar en het intensieve gebruik van de hal aan het Stadswegske verzekerd is dan wordt de bril in de toekomst wellicht al wat rooskleuriger.