Terugkijkend op de ronde van 3 december kwam ik tot de conclusie dat er veel partijen positief zijn over de plannen voor Glanerbrook. Er is echter een groot bezwaar wat als een donkere wolk boven de planuitvoering ligt: de financiering. Zo ongeveer de hele raad is vóór sport en topsport. Want ja, wie kan daar nu eigenlijk op tegen zijn. Sport draagt een inherente positiviteit in zich die in zijn verenigende karakter maar weinig gelijken kent. Sport daagt uit, sport verheft, sport zet energie om in nog meer energie. Zoveel mag duidelijk zijn. Voor GroenLinks is dat in elk geval evident.

Echter de wijze waarop wij vormgeven aan sport binnen de financiële kaders die ons nu gegeven zijn, dat is natuurlijk een ander verhaal. Ja, er is enige ruimte ontstaan in ons huishoudpotje, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we het dan meteen weer breed moeten laten hangen en het allemaal, ook de bovenregionale accommodaties, zelf moeten willen betalen. Want let wel, het geld dat we hier uitgeven, komt niet op een andere plek in onze gemeente terecht. De laksheid om niet genoeg ambitie in te zetten en tot die cofinanciering te komen die kunnen we ons niet veroorloven. Dat zou namelijk betekenen dat dit project ten koste gaat van de ondersteuning van andere hoognodige maatschappelijke initiatieven in onze gemeente. Het verdringingseffect waarvan dan sprake is, is absoluut onwenselijk en onnodig.

In de communicatie lijkt nu verwarring gecreëerd te worden omdat er een beeld wordt geschetst waarin nog niet alle besluitvorming is meegenomen. Ik roep het college op om hierin voorzichtigheid te betrachten. Want we hoeven niet alle risico’s te benoemen om te weten dat een plan van deze omvang niet zomaar van de grond komt. GroenLinks is van mening dat als de cofinanciering niet rondgebreid kan worden de plannen naar beneden aangepast moeten worden. Zodat het niet ten koste gaat van andere nood behoevende maatschappelijke initiatieven.  

Zoals ik in de ronde al heb aangegeven zijn wij als fractie van mening dat het college te snel heeft besloten om zónder financiering van provincie, rijk of externe partijen tot deze plannen te komen. Cofinanciering is essentieel. Wanneer er geen cofinanciering tot stand komt is dat geen vrijbrief voor het volledig opsouperen  van 48 miljoen, het geld hoeft niet op. De GroenLinks fractie vind dan ook dat de raad in stelling gebracht moet worden inzake deze financiering. Zoals mijn collega de heer Mastenbroek van het CDA al aangaf heeft de GroenLinks fractie samen met CDA een motie gemaakt.

Met deze motie ondervangen we het essentiële aspect voor ons als raad omdat het eenvoudigweg onze taak is om in control te zijn.