Van infographic tot mentimeter, van deelname externen aan de Ronde tot goede discussies onderling, alles kwam aan bod en dient als input voor de verdere uitwerking.
Ik vind het fijn op deze manier te kunnen werken, samen met de raad, samen met inwoners, samen met ambtenaren, samen met….samen met….samen! Dankjewel aan alle deelnemers!
Het is een flinke lap tekst, maar dit was mijn aftrap van deze bijzondere zinvolle avond:
Armoede en schulden: een complex probleem
Met een substantieel deel van onze inwoners gaat het helaas minder goed. Zij profiteren nauwelijks van economische voorspoed en lijden onder de stress die leven in schaarste met zich meebrengt. Dat leidt vaak tot een opeenstapeling en versterking van problemen zoals werkeloosheid, slechte gezondheid, sociaal isolement e.d. Dit treft niet alleen het individu, maar de hele stad. Zo blijven immers talenten onbenut, ontstaat er gebrek aan sociale cohesie en gaat een en ander gepaard met hoge maatschappelijke kosten.
Armoede en schulden vormen dus een complex probleem van elkaar beïnvloedende factoren. Het probleem is ingewikkeld, veelledig en hardnekkig. Kant-en-klare oplossingen zijn er niet en (deel)oplossingen komen vanuit veel verschillende kanten. Het is onmogelijk om het vraagstuk met één beleidsmaatregel of één partij in één keer op te lossen.Armoedebeleid is slechts één schakel in de keten.
Armoede is niet alleen een geldprobleem
Hoewel de armoededefinitie gebaseerd is op een inkomensgrens, kan armoede ook veroorzaakt worden door schulden. Er is dan sprake van een disbalans tussen inkomsten en uitgaven. Naast de financiële component heeft armoede ook een sterke sociale component (“doe ik mee, heb ik dezelfde kansen”) en een subjectieve component (“voel ik me arm, hoe beleef ik mijn financiële situatie”).
Perspectief bieden op een beter bestaan
Het college streeft naar een rechtvaardige stad met gelijke kansen voor iedereen. Uitzicht geven op een betere toekomst, voor volwassenen èn hun kinderen staat centraal. Armoede en schulden staan dit perspectief op een beter bestaan in de weg . Op het moment dat de bestaanszekerheid onder druk staat heeft dat meestal gevolgen voor andere leefgebieden. Daarom staat bestaanszekerheid aan de basis van een effectieve aanpak in het hele sociale domein.
De jongeren zijn onze toekomst
Circle of poverty:
Kinderen die opgroeien in armoede:
- Worden benadeeld bij toegang tot onderwijs (lager schooladvies, minder ondersteuningsmogelijkheden, minder stimulans/ondersteuning door ouders)
- Hebben een verhoogd risico om vroegtijdig school te verlaten zonder startkwalificatie
- Hebben moeite met het vinden van een betaalde baan boven de armoedegrens
- Missen de vaardigheden en competenties om te ontsnappen aan de armoedecirkel
- Krijgen zelf weer kinderen terwijl ze in armoede leven en de cirkel herhaalt zich
Er ligt een grote uitdaging om deze cirkel te doorbreken en zowel kinderen als hun ouders perspectief te bieden op een beter bestaan. De ouders vormen een belangrijke sleutel om de kansen voor hun kinderen te vergroten. Vrijwel alle ouders willen het beste voor hun kind. Daar zit de mogelijkheid om hen te activeren en perspectief te bieden.
Om de cirkel succesvol te kunnen doorbreken is het noodzakelijk om kansengelijkheid te verbinden aan doelen en ambities binnen andere beleidsterreinen (bv. onderwijs, gezondheid, zorg e.d).
Kunnen we armoede en schuldenproblematiek helemaal oplossen?
Armoede is niet alleen een geldprobleem, maar vraagt om een gezamenlijk aanpak, domein- en beleidsoverstijgend. De gemeentelijke middelen en mogelijkheden zijn zowel kwalitatief als kwantitatief beperkt. Het armoedebudget is nodig om onze wettelijke taken in het kader van Bijzondere Bijstand en Schuldhulpverlening te kunnen vervullen. Inkomensbeleid is voorbehouden aan het Rijk en behoort niet tot de bevoegdheid van ons als Gemeente. Bovendien leiden investeringen op dit vlak en in het bredere sociale domein niet meteen tot resultaat. Dat vraagt om een lange adem.
Wat gaan we doen?
We hebben in de afgelopen jaren al een veelomvattend aanbod op het gebied van armoede en schuldenaanpak opgebouwd. De uitdaging zit hem in het vergroten van de samenhang en de samenwerking, het versterken van ons bestaande aanbod en het ontwikkelen van nieuwe vormen van ondersteuning; hierbij kijken we nadrukkelijk naar de behoefte van inwoners en samenwerkingspartners, maar ook naar effectieve voorbeelden in het land of nieuwe inzichten door onderzoek.
Onze hoofddoelen hierbij zijn: Voorkomen van armoede en schulden, het bieden van Perspectief op een beter bestaan en het kunnen Meedoen zonder beperkingen.
Samen sterk
Gemeenten kunnen deze opgave nooit alleen vervullen. Samenwerking met een breed palet aan partners is onontbeerlijk om inwoners een duurzaam perspectief te kunnen bieden. Deze samenwerkingspartners zijn in de aanloop naar het beleidsplan betrokken en zullen ook betrokken blijven in de cirkel van ontwikkelen, inspireren, doen en leren. Zo wordt het beleidsplan een werkdocument!
Enkele van deze partners hebben we ook voor deze avond uitgenodigd, namelijk:
@PIW Partners in Welzijn
Sociaal Overleg Sittard-Geleen
@jongerenloket Gemeente Sittard-Geleen