We wachten het antwoord van de wethouder af’. 

Zo eindigde Gitane Dumernit haar bijdrage in de ronde op 3 december 2020.

Hieronder de gehele raadsbijdrage van GroenLinks over dit onderwerp.

Er ligt hier een raadsvoorstel voor, voor een plan waarvan met recht gezegd mag worden dat het een mooie impuls zou geven aan verschillende sportdisciplines, aan onze gemeente in het algemeen, maar ook aan het aanbod van bovenregionale voorzieningen. Een omvattend plan waarbij we een kenmerk van onze identiteit als gemeente versterken en de taak op ons nemen om een visie uit te dragen waarin de sportbeoefening hoog in het vaandel staat. De GroenLinks fractie staat achter deze visie, maar we hebben naar het geheel van onze gemeente kijkende wel enkele vragen en aandachtspunten.

In het mede door onze partij ondertekende coalitieakkoord staan namelijk wel enige voorwaarden en toezeggingen benoemd die wij dan ook graag nadrukkelijk terug zien in de uitvoering. Een belangrijk aspect benoemd in het akkoord is de cofinanciering vanuit de provincie of andere externe partijen. In het rapport van Synarchis wordt er stellig van uit gegaan dat er van die cofinanciering geen sprake is, maar in het raadsvoorstel wordt deze stelling weerlegd. Aangezien dit een duidelijke afspraak is vraagt de GroenLinks fractie om zo snel mogelijk duidelijkheid hierover te verschaffen. Ook willen wij het college vragen om meer ambitie te tonen in een slimmere financiering aan de voorkant, aan de hand van het gebruik van inventieve duurzame maatregelen en  om die subsidiepotjes aan te spreken die er met dat doel wel degelijk zijn. Als wij de taak op ons nemen om een bovenregionale voorziening te leveren dan mogen we daar ook bovenregionale ondersteuning bij vragen. Nu lijk het echter zo, uitgaande van het coalitieakkoord, dat wanneer wij de cofinanciering niet rond zouden mogen krijgen wij als gemeente méér geld gaan uitgeven dan wij hebben. Is het college het met ons eens dat als we iets van het verleden hebben geleerd, dat we dit dan niet moeten willen?

Een ander belangrijk punt voor onze fractie, een punt wat ook in het coalitieakkoord staat, is het belang van de twee andere zwemlocaties in onze gemeente. Nu kunnen we natuurlijk de oogkleppen op doen en ons alleen op dit raadsvoorstel richten. Het feit is echter dat wij deze zwemvoorzieningen niet los van elkaar kunnen zien, zoals nu ook al gebeurt is er sprake van samenwerking en wederzijdse beïnvloeding. De GroenLinks fractie hecht er groot belang aan dat er plannen komen voor Het Anker en de Nieuwe Hateboer en we roepen het college op om op korte termijn tot een plan ten aanzien van beide te komen. Want het is in het belang van de gezondheid van al onze inwoners om niet alleen in te zetten op topsport maar vooral ook op breedtesport. Met die reden staat het ook beschreven in het coalitieakkoord waaraan wij trouw dienen te blijven. Is het college het met de GroenLinks fractie eens dat het een niet ten koste mag gaan van het ander? Want wanneer men het wel beschouwd kunnen we het geld maar een keer uitgeven en het mag naar onze mening niet zo zijn dat doordat de kosten voor deze ene accommodatie dusdanig hoog zijn er niets over is ten behoeve van de twee andere locaties. Wij als raad en u als college moeten kijken naar onze gemeente als geheel, en de belangen van alle inwoners

 

Gitane Dumernit, raadslid GroenLinks