Daarin komen allerlei maatregelen aan de orde om wateroverlast en hittestress zoveel mogelijk te voorkomen. Namens GroenLinks nam ons raadslid Jos Janssen deel aan het debat.

Een kort verslag:

De veranderingen in het weer vanwege de opwarming van de aarde vraagt erom dat gemeenten hun beleid aanpassen: uitbreiding rioolcapaciteit en vergroening in de openbare ruimte om water langer vast te kunnen houden en om in de zomers hittestress te voorkomen.
GroenLinks heeft waardering voor het beleidsplan en de wijze waarop samen met de raadswerkgroep duurzaamheid hieraan is gewerkt.

Uit de discussie in de raadsronde en de antwoorden van verantwoordelijk wethouder Leon Geilen willen we een paar zaken aanstippen:

  • GroenLinks organiseerde in Munstergeleen na overstromingen een informatieavond over wat burgers zelf al kunnen doen aan voorkomen van wateroverlast. De gemeente gaat bekijken hoe ze wijkgericht voorlichting kunnen gaan geven over het afkoppelen van waterafvoer op riool; en het vergroening van dagen en gevels. Daar is nog veel winst te boeken en er zijn budgetten beschikbaar
  • In Nederland  wordt tussen 21 maart en 31 oktober een NK tegelwippen gehouden. Op verzoek van GroenLinks gaat de wethouder bekijken of we als Sittard-Geleen mee kunnen doen
  • GroenLinks kreeg de toezegging dat vergroening van schoolpleinen, parkeerplaatsen en winkelcentra wordt meegenomen in de voorbereidingen van de Omgevingsvisie
  • In het stadspark Sittard zijn in kader van project Corio Glana nogal wat bomen gekapt. Gelukkig worden er in antwoord op onze vraag binnenkort heel wat nieuwe bomen aangeplant.

En zoals reeds in 2020 gestart hebben we als GroenLinks zelf een Groene Gevelbrigade opgericht! Vrijwilligers van ons hebben al bij een dertigtal buurtbewoners tegels gewipt en groene geveltuintjes  ervoor in de plaats gezet. We willen dit voorjaar daarmee weer aan de slag. Er liggen al een aantal aanvragen en wil je ook meedoen  als vrijwilliger of een geveltuintje aanvragen.
Alle informatie staat hier: Groene Gevelbrigade – GroenLinks Sittard-Geleen

 

Jos Janssen, raadslid en woordvoerder Klimaatadaptie en Water