De GroenLinks / PvdA fractie heeft op 7 april met een brief aan het college van Sittard-Geleen haar zorgen geuit over de opvang van de verwachte grote instroom van asielzoekers in onze gemeente, in het bijzonder de opvang van minderjarige asielzoekers. Deze worden merkwaardig genoeg aangeduid als AMV’ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen).
Met de beantwoording van de schriftelijke vragen op 12 mei geeft het college aan de zorgen van GroenLinks / PvdA te delen en in het overleg van de Limburgse Regietafel (LiRT) tot gecoördineerde acties te komen.
Zo is inmiddels bekend dat aan de Zurichstraat bij het Fortuna Stadion een locatie zal worden ingericht voor de crisis opvang van maximaal 300 asielzoekers, in beginsel voor een jaar (van 12 juni dit jaar tot 12 juni 2024). Het college geeft met de beantwoording van de vragen ook aan dat inmiddels 10 alleenstaande minderjarige asielzoekers worden gehuisvest in onze gemeente . Tevens geeft het college aan dat het met schoolbesturen en NIDOS als uitvoeringsorganisatie in gesprek is over onderwijs aan minderjarige asielzoekers.
De antwoorden van het college vind je hier.
De tekst van het bericht van 7 april:
Het COA heeft aangegeven een grote toestroom van jonge asielzoekers te verwachten en doet een beroep op gemeenten. Ook een mogelijk tekort aan onderwijs mogelijkheden voor jonge azielzoekers wordt verwacht. Zeker nu het DaCapo college te weinig leerkrachten heeft komen kansen op onderwijs voor jonge asielzoekers mogelijk in gevaar.
Hieronder de vragen die de fractie heeft gesteld:
Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sittard-Geleen
Betreft: Schriftelijke vragen artikel 43 R.v.O.
Onderwerp: tekort opvangplekken alleenstaande minderjarige asielzoekers
Datum: 7 april 2023
Geacht College,
Er dreigt een groot tekort aan opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers), zo blijkt uit actuele cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en voogdijorganisatie Nidos. Het tekort is het grootst in Zuid-Holland en Noord-Holland. Ook in Limburg dreigt een tekort.
Het COA brengt de jongeren onder op locaties met een grootte van 50 tot 100 plekken zolang hun asielaanvraag nog loopt en geeft aan dit jaar bijna 2400 plekken extra nodig te hebben (bron: NOS Nieuws 4 maart 2023). Nidos vangt ze op in woningen als ze mogen blijven in Nederland; de stichting heeft er nog eens ruim 2300 nodig. Voor Limburg is dat respectievelijk 169 (COA) en 195 (Nidos). Tot de nieuwe Spreidingswet volgend jaar van kracht wordt, mogen gemeentes zelf kiezen of ze opvang voor deze jongeren willen aanbieden of niet. De gemeente die voor huisvesting tekent, moet er ook voor zorgen dat er onderwijs is voor deze groep.
Vraag 1
Heeft het College een verzoek ontvangen van verantwoordelijk staatssecretaris van der Burg of van de Veiligheidsregio Zuid of van de provincie om op korte termijn meer COA-opvangplekken te regelen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers?
Vraag 2:
Zijn er gesprekken gevoerd over het onderwerp huisvesting en begeleiding van alleenstaande minderjarige asielzoekers met de provincie of binnen het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Zuid en met schoolbesturen in onze gemeente over deze groeiende problematiek?
Vraag 3:
Deelt het College de opvatting van de GroenLinks-PvdA fractie dat het verstandig is de nieuwe Spreidingswet niet af te wachten maar proactief beleid voor te bereiden op dit onderwerp?
Vraag 4
Welke acties/ maatregelen zet het College in met betrekking tot alleenstaande minderjarige asielzoekers en statushouders?
Vraag 5:
Is het college op de hoogte van het thuiszitten van leerlingen van DaCapo door gebrek aan leerkrachten? Is er zicht op de mogelijkheden in het onderwijs voor deze minderjarige asielzoekers?
Namens de fractie GroenLinks-PvdA,
Raadslid Jos Janssen Raadslid Annelies Wielders