Ter illustratie heb ik een groene bio zak meegenomen met daarop het opschrift; ‘dank je om je afval te scheiden’. Mooi toch?! Er zit wat gft afval erin dat ik vandaag uit de gft bak gehaald en erin gestopt heb. Ik heb ook wat handschoenen meegenomen zodat iedereen daar ook gebruik van kan maken. Ik wil het zakje best rond laten gaan in deze raadszaal. Dan kunt u en collega raadsleden eraan ruiken en vaststellen wat voor stank dat veroorzaakt. Misschien komt u en collega raadsleden dan ook wat fruitvliegjes tegen of maden, want die zitten zeker in de gft bak als je hem dicht laat met dit warme weer. Andere deskundigen vinden dat je hem dicht moet laten omdat er anders ratten in kunnen komen. Niet bepaald om vrolijk van te worden.  

Voorzitter, Ja, ons amendement zal € 6,50 meer per huishouden gaan kosten volgens de RWM. En is volgens de GroenLinks-PvdA fractie beter besteed dan de voucher van € 12,50 die het college vorig jaar aan alle huishoudens cadeau te geven om huisafval naar de milieustraat te brengen. Die meerkosten zijn er dus, maar misschien draagt deze service op termijn ook bij aan een lagere afvalstoffenheffing omdat er minder restafval zal worden aangeboden tijdens de zomermaanden.

En service mag toch wat kosten? Minder last van stank en ongedierte, hygiënischer, dat willen onze inwoners toch? Maar ook minder restafval omdat er ook de zomer veel in de tuin gewerkt wordt en mensen nu niet de gft bak kunnen gebruiken omdat die vol zit. En dat niet alleen; er hoeft minder vaak naar de milieustraat te worden gereden en er wordt meer en beter gescheiden. Een win-win-win situatie? Ik wacht graag de beantwoording van de wethouder af en ga dan in debat met de raad.    

Jos Janssen

Raadslid GroenLinks-PvdA

 

NB:

Het amendement is helaas verworpen. Voor stemden GroenLinks-PvdA, D66, PVV, FVD, SPA , Lokaal Sittard-Geleen Born en Stadspartij (14 stemmen). Tegen stemden GOB, CDA, PIT en VVD (21 stemmen). Twee raadsleden waren afwezig.