Met dit op 25 maart 2021 door de raad vastgestelde afwegingskader wordt voor 1 % bijgedragen aan het landelijke energie-bod van 35 Twh per 2030. Bij het vaststellen van de omgevingsvisie begin 2022 zal GroenLinks zich beijveren om lokale gemeenschappen en energiecoöperaties zoveel mogelijk mee te laten doen met- en onze inwoners te laten mee profiteren van de grootschalige opwek.
Met vaststelling van het afwegingskader is verankerd dat tot 2030 windturbines alleen op bedrijventerreinen kunnen worden geplaatst, en dat grootschalige opwek van zonne-energie zoveel mogelijk plaatsvindt op daken van bedrijven en loodsen, op bedrijventerreinen en op parkeerterreinen. Ook enkele landbouwlocaties in de Stadlandzones De Graven en Swentibold komen in aanmerking maar dan wel volgens het nee-tenzij principe (conform de zogenaamde zonneladder van de provincie).
Afwegingskader en zoekgebieden grootschalige opwek zonne- en windenergie
Volledige tekst bijdrage tijdens de zitting van de Gemeenteraad op 25-3-2021.
Onze gemeente staat voor een lastige opgave. Nederland moet duurzamer en daar zullen alle regio’s een steentje aan moeten bijdragen. Hoe kunnen we binnen de RES van Zuid-Limburg voor 2030 een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelen van 2030? Dat is geen GroenLinks hobby maar een maatschappelijke opdracht die we voor de huidige en toekomstige generaties moeten realiseren. We zijn het aan onze kinderen en kleinkinderen verplicht. Het is een lastige opgave omdat onze gemeente binnen Zuid-Limburg het meest dicht bebouwd is. Daar komt bij dat we onze huidige natuurgebieden graag willen blijven koesteren. Er blijft dus simpelweg niet veel grond meer over voor grootschalige opwek, of dat nou voor zonne-energie of windenergie is.
De GroenLinks fractie heeft uit de representatieve enquête kunnen vaststellen dat de meerderheid van onze inwoners zich kan vinden in het huidige beleid van het college om opwek uit windmolens te beperken tot bedrijventerreinen. GroenLinks vindt ook dat eerst de realisatie van 3 windturbines op bedrijventerrein Holtum Noord aan de orde is. Wij willen voor de volgende collegeperiode niet uitsluiten dat we nog meer stappen op gebied van windenergie moeten maken.
Er kan en zal in onze gemeente ook ruimte worden gemaakt voor grootschalige opwek op zonneweides. En dat is vaak nog niet zo makkelijk om allerlei technische en organisatorische redenen. Toch ontwikkelt de technologie in PV-cellen zich razendsnel en zullen we die kunnen en moeten meewegen tot 2030. Er kan vaak meer dan we zelf denken. Het is in dat opzicht wel jammer te moeten constateren dat zonnepanelen direct langs de A2 en A76 geen optie zijn, zo bleek uit de ronde. Op Chemelot voorziet de voormalige Louisegroeve met de grootste zonneweide van Limburg nu al in bijna 6 hectare voor energie van 1000 huishoudens. In het voorliggende bod is voorzien dat op het Chemelot terrein nog meer zonneweiden gerealiseerd kunnen worden. Laten we dat meenemen bij het omgevingsplan van Chemelot. Ook op en nabij de terreinen van VDL- Nedcar moeten de mogelijkheden worden verkend. Hoe zit dat overigens als de uitbreiding van VDL Nedcar niet doorgaat. Biedt dat meer mogelijkheden voor het energie bod of is daar nu al rekening mee gehouden? Kan de wethouder daarop reflecteren?
Onze fractie staat achter de visie van het college om zoveel mogelijk grootschalige opwek van zonne- energie in bestaand stedelijk gebied en op bedrijventerreinen en parkeerterreinen te realiseren. Onze fractie is ook blij met het aangepaste afwegingskader voor wat de landgoederenzone De Graven en Swentibold betreft. Over het gebruik van landbouwgrond in Stadlandzones was ik tijdens de ronde sceptisch maar na overleg met de wethouder ben ik overtuigd van het tegendeel. Met een goed ruimtelijke inpassing kan daarmee ook op landbouwgebied ruimte worden gecreëerd voor zonneweides. Het nee tenzij-principe volgens de zonneladder van de provincie kan wat onze fractie betreft voor landbouwgebieden dus worden omgezet in een ja- mits principe. En daarmee maken we het bod veel realistischer!
Onze fractie hecht veel waarde aan participatie van de lokale gemeenschap als ook aan profijt van opwek energie voor de gemeenschap. Participatie waar het kan. We willen in de toekomst zoveel mogelijk zien te voorkomen dat internationale investeerders overeenkomsten sluiten met grondeigenaren zonder dat de lokale gemeenschap daarvan kan meeprofiteren. Ik wil graag daarover niet nu maar bij de besluitvorming over de Omgevingsvisie met de andere fracties en de wethouder in gesprek.
Kort samengevat staat onze fractie gemotiveerd achter het huidige beleid van het college voor het afwegingskader en de zoeklocaties voor wind- en zonne- energie.
Het raadsvoorstel is aangenomen met 31 stemmen voor en 6 tegen (PVV, fractie SPA, fractie Klein en fractie Fredrix).