Onderstaand de GroenLinks bijdrage van raadslid Jos Janssen

Voorzitter,

Vrijetijdseconomie gaat zeker niet alleen over toerisme en recreatie maar over allerlei vormen van vrijetijdsbeleving voor toeristen en ook voor eigen inwoners. De GroenLinks factie is daarom blij met de aanvullende memo op het raadsvoorstel waarin wordt aangekondigd jongerenorganisaties als de jongerencliëntenraad en de Breakfastclub te gaan betrekken bij de realisatie van vrijetijdsvoorzieningen. Juist in deze tijd van de pandemie is het hebben van passende vrijetijdsvoorzieningen voor jongeren en jongvolwassenen in de directe lokale omgeving en buitenlucht belangrijker als ooit tevoren. Uit verschillende onderzoeken blijkt immers dat scholieren en studenten stress ervaren door het thuis moeten studeren en werken tijdens corona en dan is het hebben van een vrijetijdsvoorziening in de directe nabijheid een welkome aanvulling.

Dan de stadspromotie. Het bevreemdt de GroenLinks fractie dat er geen stadsvlogger te vinden is voor onze mooie gemeente zoals de aanvullende memo aangeeft. Waarom staken met deze zoektocht terwijl het juist nu zo belangrijk is een lokale verhalenverteller te hebben die verhalen digitaal deelt en daarmee kan bijdragen aan gemeenschapszin? Is de wethouder bereid net zo lang te willen blijven zoeken tot er een geschikte vlogger is gevonden?

Ik wijs er ook op dat tijdens de ronde door mevrouw Niewirra is geadviseerd voor alle 5 de verhaallijnen in onze lokale promotie een podcast meet the locals te gaan hanteren, wellicht via apps. Dat is eigentijds en ook van toegevoegde waarde bij de kennismaking met onze gemeente voor mensen van buitenaf zoals het experience centrum Sittard-Geleen. Kan de wethouder nagaan of een podcast meet the locals voor alle 5 de verhaallijnen mogelijk is? Tenslotte wil ik terugkomen op mijn pleidooi tijdens de ronde voor het voorrang verlenen van lokale ondernemers en van lokale producten en streekproducten bij het actieprogramma. Kan de wethouder toezeggen ook de lokale economie aan alle 5 verhaallijnen te koppelen? De GroenLinks fractie kan zich overigens prima vinden in het raadvoorstel Actieprogramma Vrije Tijdseconomie.

Reactie van wethouder Meekels namens het college:

Hij beloofde de raad alsnog werk te maken van het werven van een stadsvlogger, en deed de toezegging met de projectorganisatie te bekijken of een podcast meet the locals opgenomen zou kunnen worden in het te ontwikkelen visit experience center, en tevens te onderzoeken of voor alle 5 verhaallijnen voorrang zou kunnen worden gegeven aan lokale ondernemers en streekproducten.