Als kind van twee “linkse rakkers” die nog steeds sociaal- en politiek actief zijn, ben ik opgegroeid in Nuth. In mijn jeugd heb ik samen met vader Jan meegedaan aan IKV-demonstraties, IVN-wandelingen en huis-aan-huis flyer-acties voor verkiezingen. Na studies in Heerlen en Eindhoven ben ik nu woonachtig met vrouw en kinderen in Beekdal Sittard en werkzaam bij het Ministerie van Defensie.

In de loop van 2017 drong tot mij door wat de werkelijke impact van de Nederlander op de aarde is. Het goede gevoel dat ik kreeg van het scheiden van afval en het vaker gebruiken van fiets en trein in plaats van auto, bleek een te goed gevoel. Het zijn acties om de zichtbare impact te verkleinen. Zo’n 80 procent van onze impact is echter onzichtbaar. Die zit onder andere in vervuiling, ontbossing, uitputting van grondstoffen en energieverbruik bij productie en transport buiten Nederland.

Tegelijkertijd zag ik dat de gestelde klimaatdoelen door regeringsleiders afgezwakt werden, de menselijke klimaatimpact ontkend werd en internationale bedrijven en luchtvaartmaatschappijen “verduurzaamden” om de consument een positief gevoel te geven.

Ondertussen veranderde er weinig. Het roer moet om.

Enerzijds door de persoonlijke impact te verkleinen: minder nieuwe spullen kopen, meer huren, lenen, repareren of tweedehands aanschaffen, minder vlees eten, vlieg- en autokilometers beperken, duurzaam en geïsoleerd wonen en zo min mogelijk water, voedsel en materialen verspillen.

En anderzijds door het ontstane besef uit te dragen en zo de invloed op persoonlijke omgeving en maatschappij te vergroten. Dat wil zeggen politiek actief worden in een richting die ik met de paplepel had binnengekregen: links, sociaal en groen. Binnen de afdeling ben ik sinds 2018 fractie-ondersteunend actief. Inmiddels heb ik een rol in de permanente campagnecommissie en het mediateam. Ik krijg positieve energie van contacten leggen, bruggenbouwen, gezamenlijke doelen realiseren en de vriendschappelijke samenwerking met bestuur, fractie, wethouder en actieve leden in de afdeling en daarbuiten.

We staan voor grote uitdagingen, internationaal, landelijk maar ook lokaal. Zo dient in de gemeente Sittard-Geleen het equivalent van 1,8 miljoen zonnepanelen of 75 windmolens gerealiseerd te worden om de stijgende vraag naar stroom komende jaren af te dekken. Tegelijkertijd groeit één op de acht kinderen in Limburg op in armoede. Duurzame oplossingen zijn noodzakelijk, zowel op sociaal terrein als op het gebied van milieu en klimaat. GroenLinks werkt aan die oplossingen.

#voorverandering