Geboren in de Nachtegaalstraat in Geleen. Mijnwerkersgezin. Aan onze kant van de straat allemaal kleine mijnwerkerswoningen aan de overzijde van de straat de veel grotere beambtenwoningen. Wij kregen van de mijn maandelijks slamp en vetkolen en aan de overzijde werden de veel betere antracietkolen verstrekt door het kolendupicaat.  Mijn vader was daar altijd boos over: “de bovengrondse beambten krijgen de goede kolen en wij die het zware werk onder de grond moeten doen de slechtste kolen…… “ Mijn vader was vakbondsman en op sociaaleconomisch gebied links.

Zie hier de omgeving waarin ik koos socialist te worden! En in mijn 19e levensjaar lid werd van de kleine radicaal socialistische PSP die arbeiderszelfbestuur nastreef, de eerste milieugeluiden liet horen en stevig antimilitaristisch was. En vanaf toen, - inmiddels alweer 50 jaar- , politiek actief.

Van 1982 tot 1989 raadslid voor de PSP in Geleen. Vanaf 1990 voor GroenLinks in Geleen. We slaagden in de jaren negentig in om met 21% van de stemmen uit te groeien tot de 2e partij in Geleen. Na de herindeling nog tot 2010 fractievoorzitter geweest in de fusiegemeente Sittard-Geleen.

En vanaf najaar 2019 bestuurslid van onze afdeling met name voor campagnes en het inbrengen van ruime lokale ervaringen.  Het gure rechtse politieke klimaat met de opkomst van extreemrechts heeft stevig antwoord nodig van democraten. Vandaar weer vol gas actief, omdat de democratie geen vanzelfsprekendheid is en iedere dag om onderhoud vraagt.

Voel me Limburger en vooral ook Europeaan. Volg verkiezingen ook nauwgezet in het Buitenland. Ben bestuurslid van het door de PSP in 1977 opgerichte Graetheidecomité en zit in bestuur van de Vereniging Stop Tihange.

Ben wielerfanaat en volg op TV als het even kan de koers!  Sinds we een camper hebben bezoek ik ook vaker wielerkoersen op rustige plekjes langs het parcours.

Ben op mijn 50e verjaardag getrouwd met Kitty en we vermaken ons al 19 jaar samen prima. Fietsen zelf graag, lachen gelukkig om onze eigen gekheid en genieten van deze levensfase. Ben Opa van twee schone kleindochters.

En wie wil weten hoe ik over zaken denk: Volgt mijn Twitter account @JanMuitjens. Daarop ben ik overdreven veel actief met een gevoel alsof ik nog achter de interruptiemicrofoon in de raadszaal sta…. Het politieke virus huist al ruim 50 jaar in mijn lijf en maakt onderdeel uit van wie ik ben.