DWARS Maastricht lanceert op 21 augustus 2008 een burgerinitiatief om nachtelijk openbaar vervoer op de agenda van Provinciale Staten te zetten. De GroenLinkse jongeren hebben hiervoor de website www.nachtovlimburg.nl opgezet. Er is ook een hyve waarvan mensen lid kunnen worden: nachtovlimburg.hyves.nl. DWARS wil nachttreinen op het baanvak tussen de grote Zuid-Limburgse steden en nachtbussen naar de grote dorpskernen zonder treinstation en naar de zogenaamde ‘hotspots’. Voor een provinciaal burgerinitiatief zijn 1500 handtekeningen nodig.

“Helaas is uit overleg met Veolia gebleken dat zij een nachtelijke dienstregeling niet rendabel achten. Wij denken daar anders over”, aldus Gert-Jan Krabbendam namens DWARS Maastricht. “In andere delen van Nederland is het een groot succes en zorgt het grotere aantal mensen dat uitgaat voor een breder aanbod van poppodia en andere uitgaansgelegenheden. En wat te denken van het lagere aantal dodelijke verkeersongelukken onder uitgaanspubliek?”

Op de website www.nachtovlimburg.nl kunnen handtekeningenlijsten gedownload worden. De eerste handtekeningen zullen geworven worden op de informatiemarkt van de INKOM op 21 augustus 2008 tussen 19u00 en 22u00 bij de Geusselt.

Hotspots zijn die plaatsen in Zuid-Limburg die veel publiek trekken op uitgaansavonden. Veel van die plaatsen zijn, zeker na de laatste trein of bus, niet of nauwelijks te bereiken met OV. Om naar die hotspots te kunnen gaan moeten jongeren òf zelf met de auto, òf door ouders gebracht en gehaald worden. “Het eerste maakt een avondje stappen er niet veiliger op. Het tweede is als we heel eerlijk zijn niet echt een optie voor veel jongeren die het laat willen maken”, aldus DWARS Maastricht.

Krabbendam: “Een nachtelijke dienstregeling in het weekend zorgt voor een betere nachtelijke ontsluiting van het platteland met de stad. Bovendien zorgt het voor een betere integratie van autochtone Zuid-Limburgse studenten en scholieren met andere studenten van buiten Limburg die op kamers wonen.”

De GroenLinkse jongeren deden deze oproep al eerder in maart 2008, nadat bleek dat het invoeren van een nachtdienstregeling in Noord-Brabant een groot succes was en tot meer drukte bij de Brabantse poppodia had geleid. DWARS stelde toen voor dat er op reguliere basis treinen in twee richtingen zouden moeten gaan rijden die op z’n minst de grote steden in Zuid-Limburg aandoen. Bovendien zou de nachttrein ook op kleinere stations moeten kunnen stoppen.