Er ligt nu een solide financiële bodem om op basis daarvan onze ambities op het gebied van sociaal beleid, zorg, leefbaarheid in wijken en kernen, duurzaamheid en inzet voor een tolerante en solidaire stad verder vorm te geven. "Dit is een mijlpaal voor onze jonge gemeente", zei wethouder Pieter Meekels nadat het besluit van Gedeputeerde Staten bekend was geworden, "Het toont aan dat we financieel gezien op de goede weg zijn en dat ook deskundigen bij de provincie dat vinden."
Toen GroenLinks in april 2006 na de fantastische verkiezingsuitslag toetrad tot het nieuw gevormde College met GOB en PvdA wisten we dat het de eerste twee jaar vooral hard werken zou worden om het gemeentelijk huishoudboekje op orde te brengen en de interne bedrijfsvoering te verbeteren. De oppositie had er weinig mee op en stemde eind 2006 tegen het plan om een aantal miljoenen te investeren in actiekaarten om de bedrijfsvoering op orde te brengen… En ze oreerde keer op keer dat het ongewenst was om een aantal ombuigingen door te voeren en de belabberde reservepositie weer op orde te brengen. Gelukkig hebben we ook een aantal externe meevallers gehad waaronder een hogere winstuitkering van Essent. Die hebben we geheel besteed om de miljoenentekorten bij ons sociale werkvoorzieningenbedrijf Vixia te dekken.
Woensdag 25 juni zal de gemeenteraad de voorjaarsnota en jaarrekening 2007 behandelen. Op grond van die stukken heeft de provincie nu besloten om nu voor het eerst in het bestaan van Sittard-Geleen het licht op groen te zetten voor het financieel beleid. De risico reserves zijn nu op orde en de algemene reserve is op het niveau gebracht dat de provincie van ons eist.
GroenLinks ziet in voorjaarsnota herkenbaar beleid terug
Het links-lokale stadsbestuur heeft niet alleen oog gehad voor het huishoudboekje. Op tal van beleidsterreinen zijn beleidsvisies gepresenteerd en vastgesteld. Een vernieuwend armoedebeleid, een integraal jongerenbeleid, WMO beleidsplan, Woonvisie, arbeidsmarktbeleid, meerjarig onderwijshuisvestingsplan en momenteel liggen in de inspraak een sportvisie, fietsbeleidsplan en de door vorige Colleges vooruitgeschoven harmonisatie van het accommodatiebeleid. Geen visie, riep de oppositie keer op keer… De feiten na twee jaar ploeteren zijn gelukkig geheel anders!
In de voorjaarsnota worden er voorstellen gedaan welke GroenLinks van harte toejuicht:
- Voor 2009 weer een fors bedrag voor Landschapsontwikkeling
- Mondiaal beleid gaat conform ons verkiezingsprogramma stapsgewijs omhoog
- Een hele reeks projecten op gebied van sociaal beleid, zorg en integratie worden komende tijd tot uitvoering gebracht
- Stadsdeelplannen waarin veel investeringen in wijken en kernen vorm krijgen
- Vluchtelingenwerk krijgt nu structureel middelen voor haar werk
- Voorstellen om voor verenigingen en particulieren te investeren in duurzame energie (zonneboilers, zonnecollectoren e.d)
De GroenLinksfractie zal komende week haar inbreng voorbereiden op het raadsdebat over de Voorjaarsnota en Jaarrekening. Nu de financiële basis op orde is gebracht kunnen we de komende twee jaar op grond van de uitgebrachte beleidsvisies investeren in de uitvoering van een herkenbaar beleid waarbij onze speerpunten op gebied van sociaal beleid, zorg, leefbaarheid, duurzaamheid en inzet voor een tolerante en solidaire stad vorm kunnen krijgen.
De financiën op orde en de bedrijfsvoering sterk verbeterd, dat is de conclusie van onze accountant en van het provinciaal bestuur. Externen die dat onderstrepen! Benieuwd wat de klaagzangen vanuit diverse oppositiefracties nu zullen zijn. We zien vol optimisme het raadsdebat tegemoet. Een eerste belangrijke belofte van het links-lokale stadsbestuur is ingelost. Daar mogen we best een beetje trots op zijn.
Jan Muijtjens, fractievoorzitter GroenLinks