In het Duurzaamheidsplan 2008-2016, aangenomen in de raadsvergadering van 22 april 2009, heeft de Gemeente Sittard-Geleen o.a. besloten om duurzaam in te kopen. Het doel was om 100% duurzaam in te kopen per 2015, en dat is dit gehaald: Sittard-Geleen koopt 100% groene stroom in.
Maar, zoals we in het rapport “Kortsluiting op de groene energiemarkt” van SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, link: https://www.somo.nl/nl/kortsluiting-op-groene-energiemarkt/) kunnen lezen draagt niet alle als “groen” verkochte stroom bij aan vermindering van fossiele elektriciteitsproductie. Het huidige elektriciteitsleveringscontract van de gemeente Sittard-Geleen behelst groene stroom met garantie van oorsprong waterkracht uit Noorwegen. Dit draagt niet bij aan de verduurzaming van de elektriciteitsproductie, omdat Noorwegen (net als IJsland) al 100% van zijn elektriciteitsbehoefte kan vervullen met duurzame energie. Groene energie die wij afnemen heeft dan tot gevolg dat de Noren meer fossiele energie gaan gebruiken, niet dat er meer groene energie geproduceerd wordt.
Om te citeren uit het Duurzaamheidsplan: “Ons huidig energieverbruik en de wijze waarop we de fossiele brandstoffen daarvoor inzetten, is momenteel niet duurzaam. Veel van de gebruikte energie komt van primaire bronnen met een beperkte voorraad. De uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen zorgen voor het versterkte broeikaseffect waardoor de aarde in versneld tempo opwarmt. ... Om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren en minder afhankelijk te worden van instabiele energieleverende regio’s is omschakeling naar meer duurzaam, lokaal opgewekte energie wenselijk”. Die wenselijkheid is alleen maar urgenter geworden, zie bijvoorbeeld het klimaatakkoord van Parijs.
GroenLinks steunfractielid Peter Markusse heeft het college daarom in de commissievergadering van 19 februari opgeroepen om zodra dit contractueel mogelijk is over te stappen op echte groene stroom, die daadwerkelijk bijdraagt aan vermindering van fossiele elektriciteitsproductie. Daarvoor zijn genoeg keuzes beschikbaar, voor de hand ligt stroom uit wind, zon of biomassa uit Nederland. O.a. Eindhoven, Venlo en Roerdalen gingen ons al voor. Ons voorstel werd breed gesteund in de commissie, en wethouder Guyt heeft toegezegd om voor het volgende elektricteitscontract, dat begin 2018 ingaat, groene stroom uit Nederland te kiezen. Een mooi groen resultaat!