Onlangs werden er door GroenLinks art. 37 vragen gesteld aan het college, inzake de toepassing van rubbergranulaat op sportvelden.
Hierbij nogmaals de gestelde vragen en tevens de antwoorden (vetgedrukt) daarop, die wij van het college ontvingen:
1. Heeft u kennis genomen van de uitzending van Zembla van 5 oktober 2016 getiteld ‘Gevaarlijk spel’ en/of de berichtgeving hierover in onder meer Dagblad De Limburger van 5 en 6 oktober 2016? Wat is uw reactie op deze uitzending en de hieraan gerelateerde berichtgeving in de media?
- Antwoord: Wij hebben kennis genomen van publicaties en berichtgeving over het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Wij hebben meteen alle voetbalverenigingen in de gemeente Sittard-Geleen uitleg gegeven over het toegepaste rubbergranulaat op de kunstgrasvelden. Naar aanleiding van deze berichtgeving volgen we de adviezen/zienswijzen van het Ministerie van VWS, het RIVM en de KNVB.
2. Behoren de kunstgrasvelden in de gemeente Sittard-Geleen tot de 90% in Nederland waar het veld bestrooid is met rubbergranulaat?
- Antwoord: Ja.
3. Welke velden betreft het en hoeveel sporters maken van deze velden gebruik? Om hoeveel kinderen gaat het hierbij? Indien geen exacte cijfers bekend zijn, graag een antwoord bij benadering.
- Antwoord: Het betreft 11 kunstgrasvelden op de onderstaande sportcomplexen: VV DVO 2,5 - FC Geleen Zuid 1 - Sittard 1 - Sanderbout 2 - Limbricht 1,5 - OVCS 2 - SVM 1. Bij benadering worden deze gebruikt door 1.500 tot 2.000 sporters waarvan, uitgaande van het totaal aantal jeugdleden bij de voetbalvereningen in de gemeente Sittard-Geleen, 1.000 tot 1.400 jeugdspelers wekelijks in competitieverband voetballen.
4. Is het mogelijk het rubbergranulaat op deze velden te verwijderen en te vervangen door een duurzaam alternatief, dat zeker geen schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid heeft, zoals bijvoorbeeld kurk in combinatie met kokos. Wat zouden de kosten van een zodanige operatie zijn en op welke termijn kunt u dit realiseren?
- Antwoord: Technisch is het mogelijk om rubbergranulaat te verwijderen, maar het is niet mogelijk om, zonder een forse ingreep in de systeemopbouw van een kunstgrasveld, andere infill, zoals kurk in combinatie met kokos, te gebruiken. Er zijn nog onvoldoende cijfers bekend om bij benadering de kosten van een dergelijke ingreep te kunnen becijferen.
5. Bent u bereid om kinderen die op deze velden spelen helemaal dan wel zo veel mogelijk uit te laten wijken naar velden zonder rubbergranulaat tot dat door valide wetenschappelijk onderzoek volledig en onomstotelijk is bewezen dat er geen gezondheidsrisico’s gepaard gaan met het spelen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat?
- Antwoord: Wij zien op basis van de huidige adviezen/zienswijzen van het Ministerie van VWS en het RIVM geen reden om hiervoor te kiezen.
6. Bent u bereid om volwassen gebruikers van de kunstgrasvelden met rubbergranulaat in Sittard-Geleen bewust te maken van de vragen die er zijn rondom de gezondheidsrisico’s van het spelen op rubbergranulaat, zodat zij zelf de afgewogen keuze kunnen maken om wel of niet op deze velden te spelen?
- Antwoord: Wij zien op basis van de huidige adviezen/zienswijzen van het Ministerie van VWS en het RIVM geen reden om de kunstgrasvelden niet meer te gebruiken. Verder merken wij op dat wij alle besturen van de voetbalverenigingen geïnformeerd hebben over de toepassing van rubbergranulaat op de kunstgrasvelden. Op basis van deze verstrekte informatie kunnen de besturen van de verenigingen een afgewogen eigen keuze maken en hun leden informeren.
7. Waar in Sittard-Geleen staan de komende jaren aanleg van nieuwe kunstgrasvelden in de planning? Kan daarbij uit voorzorg worden afgezien van aanleg met rubbergranulaat door gebruik te maken van alternatieven zoals bijvoorbeeld kurk in combinatie met kokos?
- Antwoord: Wij hebben van diverse voetbalverenigingen verzoeken ontvangen om kunstgrasvelden aan te leggen. Voor 2017 staan de complexen van RKFC Lindenheuvel-Heidebloem Combinatie en van FC Geleen Zuid op de planning voor realisatie van een kunstgrasveld. Het ministerie van VWS / RIVM komt binnenkort (eind 2016) met uitkomsten van een nader onderzoek. Daarnaast is rond februari 2017 een onderzoek op Europees niveau afgerond. De uitkomsten van beide onderzoeken zullen wij betrekken bij de keuze van het toe te passen kunstgrastype in 2017 en volgende jaren.