Aan de voorzitter van de raad van de gemeente Sittard-Geleen.
Geachte voorzitter,
Naar aanleiding van de beantwoording van art.37 RvO vragen van GroenLinks (kenmerk 1694207) en actuele ontwikkelingen binnen cultuurbedrijf De Domijnen hebben wij een aantal aanvullende vragen, namelijk:
NB: Vet gedrukt is de beantwoording (14-06-2016) van het college op onze eerdere vragen.
In uw beantwoording op vraag 1 stelt u: “De door u gevraagde informatie is niet op die manier aan te leveren. Van een professionele organisatie mag verwacht worden dat rekening houdende met de redelijkheid en billijkheid ingespeeld wordt op onvoorziene omstandigheden. Om tegemoet te komen aan uw vragen onderstaande toelichting: Er is geen interim hoofd Educatie bij De Domijnen aangesteld. Het huidige hoofd Educatie (afkomstig van BiblioNova) is opgenomen in het organisatieplan en in de reguliere bekostiging. De extra juridische kosten in relatie tot de problematiek Artamuse bedroegen in 2015 € 5.316,95.”
- Genoemd worden de kosten voor De Domijnen in 2015. Welke kosten zijn er in 2016 gemaakt?
- Ook Artamuse wordt gesubsidieerd met gemeentelijk budget. Welke juridische kosten zijn er door Artamuse gemaakt en is hierin voorzien binnen de begroting van Artamuse?
“De kosten van het opmaken van de financiële due diligence bedroegen € 14.119.79. Deze kosten behoren ons inziens overigens niet tot “vertragingskosten”.”
- Is er sprake van onenigheid betreffende de due dilligence?
- Hoe zorgt het college ervoor dat het recht op overgang van onderneming voor alle betrokken medewerkers wordt gewaarborgd zoals ook is vastgelegd in het bedrijfsplan onder punt 6.2?
U stelt: “In de oorspronkelijke meerjarenbegroting van De Domijnen 2015 - 2018 is de begroting van Artamuse 1 op 1 overgenomen. Na het niet aansluiten van Artamuse zijn deze budgetten ( exclusief de subsidie voor cultuureducatie die vanaf 2015 ter beschikking is gesteld aan De Domijnen) er weer uitgehaald. De daling van de leerlingenaantallen bij Artamuse en de daaruit voortvloeiende noodzaak tot sanering van lege uren leidt ertoe dat Artamuse hiervoor kosten moet maken. De exacte omvang van deze kosten is niet precies aan te geven. Dit is mede afhankelijk van eventuele regelingen die getroffen kunnen worden met boventallig personeel.
Als gevolg van de daling van leerlingenaantallen loopt de omvang van de dienstverlening van Artamuse terug. Er is derhalve ook minder subsidie nodig voor uitvoering van het programma. De vraag is of deze ruimte ingezet kan worden ter afdekking van de saneringskosten. Besluitvorming hierover hebben we uitgesteld in afwachting van de uitkomst van het proces van het opgaan van Artamuse in De Domijnen. Overigens zij opgemerkt dat ook in 2015 nog een terugloop van leerlingenaantallen heeft plaatsgevonden bij Artamuse. Hieruit vloeien weer nieuwe saneringsmaatregelen voort. Op dit moment is nog niet duidelijk of deze eventueel bekostigd kunnen worden uit de budgettaire ruimte waarmee in de gemeentebegroting voor het muziekonderwijs rekening is gehouden.”
- Waardoor wordt de afname in leerlingenaantal veroorzaakt?
- Wat als blijkt dat de oplopende kosten bij Artamuse niet kunnen worden bekostigd ‘uit de budgettaire ruimte waarmee de gemeentebegroting voor het muziekonderwijs rekening is gehouden’? Hoe wil de gemeente de hieruit voortvloeiende extra kosten gaan dekken?
- Waarom verleent het college het budget voor cultuureducatie aan De Domijnen en niet aan Artamuse?
- Klopt het dat Artamuse De Domijnen BTW in rekening moet brengen voor verleende diensten aan derden?
- Is er geld voor lege docenturen aan De Domijnen beschikbaar gesteld?
Uw antwoord op vraag 4 is: “De personeelsleden afkomstig vanuit BiblioNova blijven bij het Pensioenfonds Openbare Bibliotheken en voor de medewerkers van de gemeente wordt vrijwillig aangesloten bij het ABP. Na overgang blijft de huidige pensioenvoorziening in stand.”
- Hoe is de pensioenvoorziening voor het recent door De Domijnen aangeworven personeel geregeld en voor de medewerkers van Artamuse?
Onze 6de vraag ging over medezeggenschap en regelingen daaromtrent. Uw antwoord daarop was: “Vanaf eind 2014 is een Bijzondere Ondernemingsraad De Domijnen ingesteld.”
- Per maart 2016 is de door u genoemde BOR reeds opgeheven door de gezamenlijke leden (zie bijlagen). Wanneer en hoe is het personeel hierover ingelicht en hoe garandeert dit college haar medewerkers medezeggenschap?
In uw antwoord op onze 8ste vraag staat: “De Domijnen is gehouden aan de algemene subsidieverordening gemeente Sittard-Geleen 2015 en aan de in de subsidiebeschikking vermelde verplichtingen. Hierin is onder andere een bepaling opgenomen dat De Domijnen het gemeentelijk aanbestedingsbeleid dient te volgen. Dit wordt gecontroleerd door de accountant.”
- Wij zouden graag een lijst willen krijgen van de door De Domijnen ‘ingehuurde’ organisaties betreffende de uitbestede diensten (vormgeving, extern advies, juridisch advies, anderszins) om een beeld te krijgen over het volgen van het aanbestedingsbeleid.
Naar aanleiding van onze vraag 9 over bezoekersaantallen laat u o.a het volgende weten:
Museum:
2012 2013 2014 2015
Betalende bezoekers 3.517 4.543
Gratis bezoekers 20.784 16.401
Totaal 24.271 24.188 24.301 20.200
• Over de jaren 2012 en 2013 zijn geen cijfers beschikbaar met het onderscheid betalende en niet betalende bezoekers.
• In de jaren 2012 - 2014 hebben tentoonstellingen buiten Sittard-Geleen plaatsgevonden die in meerdere en mindere mate een directe link hadden met het museum, waarvan de bezoekers zijn meegeteld.
• In 2015 zijn de cijfers nauwkeurig bijgehouden. Het bereik is inclusief alle bezoekers aan exposities binnen en buiten het museum, georganiseerd door De Domijnen.”
- In Dagblad De Limburger van 18-12-2015 (zie bijlage) staat ‘Ook voor De Domijnen in Sittard was het een slecht jaar. Het aantal bezoekers daalde van bijna 19.000 naar 14.000.Volgens het museum door ‘vergrijzing en ontgroening’.’ In uw beantwoording staat bij jaartal 2015 echter vermeld dat het aantal bezoekers 20.200 is. Wat zijn de juiste cijfers?
- Wanneer is er concreet sprake van een bezoeker en volgens welke methode wordt gemeten bij exposities binnen en buiten het museum?
- Wordt in de nieuwe locatie Ligne op gelijke wijze de bezoekersaantallen gemeten als op de locatie Kapittelstraat? Zo nee, wat is het verschil?
In vraag 11 vraagt GroenLinks zich af wat de gevolgen zouden zijn voor de Domijnen als de gemeenten Stein en Beek zouden besluiten zich t.z.t. terug te trekken. U stelt daarop: “Onduidelijk is wat de intentie is van de vraagstelling. Indien gedoeld wordt op het bibliotheekwerk zij opgemerkt dat op dit moment geen terugtrekkende beweging valt waar te nemen. Wel wordt gezamenlijk de nieuwe periode 2018 – 2022 voorbereid waarin het bibliotheekwerk qua uitvoering wordt herzien. Ook met betrekking tot het muziekonderwijs signaleren wij geen terugtrekkende bewegingen.”
- Is er inmiddels reden om aan te nemen dat Beek en Stein zich beraden op terugtrekking en wat zouden de gevolgen van een dergelijke beslissing zijn?
In de beantwoording van vraag 12 stelt u dat: “Eind 2014 werd duidelijk dat Artamuse de overeengekomen bezuiniging en reorganisatie niet had gerealiseerd. In mei 2015 zijn in een overleg tussen de wethouder cultuur en een vertegenwoordiging van Artamuse verschillende door Artamuse uitgewerkte saneringsscenario’s besproken. Tussen beide partijen was overeenstemming over een voorkeursscenario. Afspraak was dat dit scenario door Artamuse met de directeur bestuurder van De Domijnen zou worden besproken, met als doel dat ook De Domijnen dat scenario als uitgangspunt zou nemen. De Domijnen heeft hier echter nooit mee ingestemd. Doordat de financiële due diligence pas in november kon plaatsvinden door toedoen van Artamuse, werden de volledige financiële consequenties pas medio december 2015 duidelijk.”
- Was er sprake van verwijtbaar gedrag door Artamuse?
- Wat zijn de financiële consequenties?
“Op basis van de uitkomsten daarvan achtte De Domijnen de risico’s te groot.”
- Mag De Domijnen afwijken van de voorwaarden voor oprichting van het cultuurbedrijf zoals ze zijn vastgelegd in het ondernemersplan dat is goedgekeurd door een meerderheid van de raad?
- In dat licht blijft overigens de vraag hoe het kan het dat de wethouder in mei 2015 meldt dat Artamuse klaar is voor implementatie in De Domijnen, maar er in de maanden daarna afwijkende dan wel aanvullende eisen aan Artamuse zijn gesteld.
Bij het antwoord op vraag 14 stelt u dat: “De oprichting van De Domijnen is onder meer voortgekomen uit een in het kader van “Ombuigen met Visie” vastgestelde ombuigingstaakstelling, die grofweg bestond uit een bezuiniging op Artamuse, een bezuiniging op het bibliotheekwerk en een bezuiniging in het kader van het oprichten van De Domijnen. Door een andere werkwijze, die is neergelegd in het organisatieplan, kon deze bezuiniging gerealiseerd worden. Naast de al bestaande activiteiten die zijn voortgezet vanuit de voormalige instellingen is o.a. de stedelijke programmering toegevoegd, zijn er meer exposities op andere locaties gerealiseerd en is het Serviceloket Cultuurparticipatie ingericht. Dit is mogelijk geworden door een meer efficiënte inzet van middelen. Er is een intensieve samenwerking tot stand gekomen met de creatieve industrie, horeca en gevestigde culturele instellingen. De zichtbaarheid van kunst en cultuur is vergroot en het bereik met haast een half miljoen mensen spreekt voor zich.”
De fracties DNA en GroenLinks ontvangen van medewerkers van De Domijnen en uit de achterban (Vriendenverenigingen, vrijwilligers, betrokken bezoekers, medewerkers van instellingen die veel met De Domijnen te maken hebben, enz.) volstrekt daaraan tegengestelde signalen. Daar wordt gesproken over terugloop van bezoekerscijfers (parallel aan de daling van de bezoekerscijfers van de schouwburg in Sittard is een significante stijging zichtbaar van het aantal bezoekers van de schouwburgen in Heerlen en Maastricht), over stroperigheid en bureaucratie, over een angstcultuur, over de bestuursstijl binnen De Domijnen, van middelen die allesbehalve efficiënt worden ingezet, van een zeer slecht draaiende p.r., van het niet gebruikmaken van het aanwezige ‘menselijke kapitaal’ en de schat aan ervaring en kennis, van een bijna totaal gebrek aan draagvlak van het nieuwe beleid onder het personeel, van ongenoegen bij veel bezoekers van de schouwburg, het museum en de bibliotheek, enzovoorts. Wij maken ons daarover grote zorgen.
- Ontvangt het college deze signalen ook? Zo ja, wat doet u ermee?
- In de notulen van de raadsvergadering van 25 september 2014 staat op pagina 10 van 14 dat de conservator hedendaagse kunst zijn huidige positie behoudt. Ook in de tweede termijn laat wethouder Lebens nogmaals weten dat: “de positie van de conservator duidelijk is uitgelegd.” ‘Het plan (voor de Domijnen) houdt in dat zijn artistiek-inhoudelijke zelfstandigheid op het gebied van beleid, planning en uitvoering van tentoonstellingen, publicaties en collectie geenszins in het gedrang zou komen’ aldus Lebens in de Volkskrant op 27 september 2014 en het NRC van 25 september 2014. Is de formele positie van de conservator hedendaagse kunst inmiddels vastgelegd en is zijn positie daadwerkelijk geenszins in het gedrang gekomen?
- Maandelijks was er één dag waarop bezoekers gratis een bezoek konden brengen aan de tentoonstellingen in Het Domein/Museum De Domijnen. Van deze mogelijkheid werd flink gebruik gemaakt. Is deze gratis museumdag afgeschaft? Zo ja, hoe rijmt dit alleen al met de titel van het ondernemingsplan 2015-2018 ‘Dichter bij Mensen’ en het volgende citaat uit het voorwoord van het ondernemingsplan: “Wij kijken zorgvuldig hoe we kunst en cultuur bereikbaar kunnen houden voor alle lagen van de bevolking.”? Wist het college dat de mogelijkheid tot gratis museumbezoek is afgeschaft?
- Is inmiddels het onderzoek door LAgroup naar de positie van VOLT afgerond? Zo ja, wat is de uitkomst?
De fracties DNA en GroenLinks zien de antwoorden met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Kim Schmitz, Fractievoorzitter GroenLinks en
Math Nijsten, Fractievoorzitter DNA