Beschutte participatie en transformatie Vixia
Sommige mensen hebben hulp nodig om (weer) mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt. Omdat ze een arbeidsbeperking hebben, omdat ze te lang aan de kant gestaan hebben, of omdat ze gewoon pech hebben gehad in het leven. Die hulp kan komen van een wethouder zoals Rabin Baldewsigh uit Den Haag, die vorig jaar 260 straatvegers tot ambtenaar benoemde, van een wethouder als Turgay Tankir uit Nijmegen die bij gebrek aan voldoende goed werk rond het minimumloon zelf een flexpool opzet voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of van een wethouder als Marleen Damen uit Leiden die investeert in leer-werktrajecten voor vluchtelingen en die tegen de stroom in geld vrijmaakt voor beschutte werkplekken. De hulp kan ook komen van een medewerker van het re-integratiebedrijf die werkelijk oog heeft voor wie iemand is en wat iemand kan, van een ambtenaar van de gemeente die bij een tijdelijk baantje de uitkering niet stopzet maar deze op nul stelt, van een werkgever die werknemers meer beoordeelt op inzet dan op productiviteit, of van een docent uit het praktijkonderwijs die net zo lang met een leerling praat en leurt totdat deze een werkplek heeft gevonden.
Wat al deze vormen van hulp gemeen hebben, is dat ze op mensen zijn gericht, niet op de regels. En dat ze uitgaan van waarden, niet van instituties.
'Het is onze taak als gemeente om mensen in de sociale lift te krijgen. GroenLinks vindt dat te veel mensen gewoon aan hun lot worden overgelaten. Daar willen wij geen onderdeel van zijn. Wij willen uitstralen dat wij een samenleving hebben waarin we verbinding maken met elkaar en waar we bereid zijn elkaar een helpende hand te bieden.'
Om die slag te kunnen maken, slaan wij vandaag een richting in die de noodzakelijke randvoorwaarden schept voor succesvolle participatie. GroenLinks geeft daarom van harte haar steun aan de beslispunten die ter besluitvorming voorliggen.
Tegelijkertijd vinden wij dat er nog een schepje bovenop mag, en hebben daartoe aanvullend een tweetal moties voorbereid, die de kansen op succes aanzienlijk kunnen doen toenemen, te weten de motie verkenning schaalgrootte en de motie maximalisatie aanbesteding.
De eerste motie, die mede door DNA wordt ingediend, is een oproep aan het college om niet uitsluitend te focussen op de schaalgrootte van de Westelijke Mijnstreek. De maatschappij is volop in beweging, en ook bestuurlijk is de notie van brede oriëntatie volop aanwezig. Het toekomstperspectief van mensen die graag mee willen doen, zou ermee gebaat zijn, niet blind te zijn voor kansen die de arbeidsmarkt op Zuid-Limburgse schaal biedt. Graag hoor ik, of de wethouder dat inmiddels meer op waarde weet te schatten, en bereid is een parallelspoor te volgen en zich niet, zoals tijdens de commissiebehandeling, laat leiden door angst voor vertraging op het eerste spoor.
Ik kom toe aan beschouwing van mijn tweede motie, mede ingediend door DNA.
Wij kunnen vele fraaie vergezichten schetsen, en mooie woorden wijden aan het toekomstperspectief, waar het op aan komt is om dat ook in daden waar te maken. Echte successen kunnen wellicht op termijn worden behaald, maar wat wij vandaag en morgen al kunnen doen, moeten wij niet nalaten. Er valt namelijk per direct groot voordeel te behalen, door een actief en voortvarend aanbestedingsbeleid gericht op inbesteding en social return.
Dus gemeente, kom in je kracht en benut ook hier de mogelijkheden die zo voor het grijpen liggen. Dat is goed voor de mens, dat is goed voor het vertrouwen in de toekomst, en dat is goed voor de sociale cohesie.
Was dat niet ook de grondgedachte van de participatie?
Motie 1 (is aangehouden)
Verkenning schaalgrootte beschutte participatie en transformatie Vixia.
De gemeenteraad van Sittard-Geleen, in vergadering bijeen op 7 juli 2016, gehoord de discussie over het raadsvoorstel “Beschutte participatie en transformatie Vixia”.
Overwegende dat:
- Een transformatie van de huidige Vixia noodzakelijk is waarbij de doelstelling mensen naar werk te brengen centraal staat en waarmee door een verbeterde verdiencapaciteit een gezondere financiële situatie bereikt dient te worden,
- De in het raadsvoorstel opgenomen besluitvorming ten aanzien van Vixia (oud) naar Vixia (nieuw) gezien moet worden als een terechte eerste stap.
- De huidige samenstelling van het werkpotentieel van Vixia naar de toekomst toe niet onwaarschijnlijk onvoldoende mogelijkheden biedt tot een goede participatie van haar medewerkers in het arbeidsproces.
- De doelstelling om zo snel mogelijk te komen tot een integrale aanpak van de werkproblematiek wordt onderschreven maar niet noodzakelijkerwijs beperkt hoeft te blijven tot de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek.
- Een integratie van het participatiebedrijf “beschut oud” (=Vixia) met de afdelingen werk van de samenwerkende gemeenten een noodzakelijk perspectief is.
- Dat daartoe terecht een verkenning naar de mogelijkheden van de integratie van de afdelingen werk wordt voorgesteld.
Roept het College op:
- De reikwijdte van de in het concept raadsbesluit voorgestelde verkenning m.b.t. de integratie van de afdelingen werk van de sociale dienst te verbreden met die van andere gemeenten in Zuid Limburg die daarvoor open staan.
- Een dergelijke verkenning door een onafhankelijk deskundige te laten uivoeren.
- De (tussentijdse) resultaten van een dergelijke verkenning na tussenkomst van een begeleidingscommissie (raadswerkgroep) aan de raad te rapporteren.
Motie 2 (is unaniem aangenomen)
Maximalisatie aanbesteding tbv beschutte participatie.
De gemeenteraad van Sittard-Geleen, in vergadering bijeen op 7 juli 2016, gehoord de discussie over het raadsvoorstel “Beschutte participatie en transformatie Vixia”.
Constaterende dat:
- De financiële resultaten van Vixia structureel achter blijven bij de begroting.
- De financiële tekorten voor een groot deel zijn terug te voeren op de te geringe toegevoegde waarde.
- De betrokken gemeenten verantwoordelijk zijn om de financiële tekorten af te dekken.
Overwegende dat:
- De te verwachten effecten van de transformatie zich pas op termijn kunnen doen gelden.
- Voor een gezond financieel toekomstperspectief van het op te richten participatiebedrijf een goed gevulde orderportefeuille van cruciaal belang is.
- De betrokken gemeenten via inbesteding en social return hierin een belangrijke rol kunnen vervullen.
- De doelstellingen van de participatiewet een actieve rol van de gemeenten veronderstellen.
Roept het College op:
- Vanuit de gemeente Sittard-Geleen een actief beleid te voeren, dat er op gericht is om maximaal opdrachten te verstrekken aan Vixia.
- Te bevorderen dat de overige gemeenten in de Westelijke Mijnstreek op vergelijkbare wijze invulling geven aan voornoemde doelstelling.
Indiener van beide moties: Math De Loo, GroenLinks