De Kinderombudsman kwam een aantal weken geleden met berichten naar buiten dat in Nederland steeds méér kinderen opgroeien in armoede. Met alle nadelige gevolgen van dien: gevoel van uitsluiting, slechte voeding en gezondheid, isolement en verminderde schoolprestaties. GroenLinks in Sittard-Geleen heeft samen met Stichting de Pijler de handen ineen geslagen. We willen niet accepteren dat in onze stad steeds meer kinderen opgroeien in armoede. We organiseerden op 27 mei een gesprek over Kinderarmoede met allerlei betrokken organisaties en mensen uit de stad. Met als doel: hoe staat het er in Sittard-Geleen voor en wat kunnen we als gemeente(politiek) en maatschappelijke organisaties doen om te voorkomen dat kinderen opgroeien in armoede?

Ook in Sittard-Geleen toenemende problemen

Op een lenteachtige maandagmiddag komen bij het Centrum Jeugd en Gezin in Sittard een 18 tal mensen bijeen om zich te buigen over het vraagstuk van kinderarmoede. Organisaties van vrijwilligers zoals het Sociaal Overleg, Allochtonen Geleen Breed, diaconale mensen uit RK en Protestantse Kerken, Stichting Leergeld en professionals van Jeugdzorg, Gemeente en het Centrum voor Jeugd- en Gezin. Al heel snel wordt duidelijk dat ook in Sittard-Geleen het vraagstuk van de armoede groeit. Medewerkers van de sociale dienst beamen dat de problematiek van armoede schrijnender wordt en ze zien een toenemende hopeloosheid. Ruim 3000 huishoudens en een groter beroep op bijzondere bijstand en vooral ook schuldhulpverlening.

De mensen van de Kerken, allochtone vrijwilligers en de St Leergeld beamen dat. Jeugdzorg ziet steeds meer mensen gebruik maken van de voedselbank en in rapportages zien ze dat er steeds méér financiële vragen komen. Medewerkers van Jeugdzorg en CJG zoeken in eigen tijd in eigen netwerken, soms buiten de bestaande kaders en protocollen om, voor praktische oplossingen vanuit hun betrokkenheid bij gezinnen en de kinderen.

De eerste conclusie is dan ook dat het signaal van de Kinderombudsman ook in Sittard-Geleen zichtbaar is: toenemende armoede, toenemende financiële problemen voor grotere groepen en voor mensen die langer op het minimum zitten schrijnender problematieken waar ook kinderen fors onder lijden.

Ontbreken van sociale kaart

Er vindt een boeiend gesprek plaats tussen vrijwilligers, professionals en de aanwezigen van GroenLinks over de vraag wat we kunnen ondernemen. De inzet van velen om het sociaal beleid overeind te houden en armoede terug te dringen is hoopgevend. Maar, zo wordt gewaarschuwd, als er na de raadsverkiezingen van 2014 een andere coalitie komt zonder bv GroenLinks en PvdA kan de focus op armoedebestrijding wel eens afnemen en is er minder mogelijk. Gemeentelijke inzet wordt gewaardeerd. Er zijn goede lokale regelingen. Maar Rijksbeleid en Rijksvoorschriften die de gemeente moet uitvoeren belemmeren in toenemende mate. Als straks mensen/gezinnen vanwege fraudebestrijding 3 maanden zonder uitkering worden gezet, zal dat de armoede nog schrijnender maken.

Van groot belang is dat alle intermediairs, zowel professionals als vrijwilligers, weet hebben van welke regelingen er voor mensen in armoede beschikbaar zijn. Tijdens het gesprek bleek al snel dat bv niet iedereen op de hoogte is van de mogelijkheden en aanpak van de Stichting Leergeld. Die gaan niet alleen over schoolboeken en onderwijs, maar ook over financieren deelname kinderen aan sport, hobby en cultuur!

Er is behoefte aan een sociale kaart voor Sittard-Geleen waar alle betrokken organisaties en vrijwilligers gebruik van kunnen maken. Via preventie moeten we bereiken dat voorkomen wordt dat mensen met deurwaarders en schuldhulpverlening te maken krijgen. Zinvolle initiatieven op gebied van preventie verdienen blijvend aandacht. De wijksteunpunten kunnen een rol gaan spelen. We moeten netwerken bouwen zodat we de doelgroep zo maximaal mogelijk bereiken. Het thuis bezoeken van mensen en daar bespreken van zaken en mogelijke oplossingen blijkt door vrijwilligersorganisaties als Leergeld en het Allochtonen netwerk als wezenlijk te worden gezien. Vanuit een vertrouwensband aan de slag en als vrijwilligers wel de hulp van profesionals tijdig inroepen. Die grondhouding tot samenwerking is bij allen aanwezig.

Nieuw noodfonds

Er zullen, zo bleek uit tal van praktijkvoorbeelden die op tafel kwamen, altijd mensen zijn die tussen de wal en het schip vallen. Gelukkig heeft de Stichting Pijler samen met vertegenwoordiging uit de Kerken de gemeente ervan weten te overtuigen om een nieuw Noodfonds financieel te ondersteunen. Laagdrempelig kunnen intermediairs daar in noodsituaties voor mensen een beroep op gaan doen. Binnenkort komt daar meer informatie over, de toezegging van de wethouder voor inleg van 10.000 euro is er nu. Na een intensief gesprek waren alle aanwezigen te spreken over het nut van dit overleg. GroenLinks en Stichting de Pijler zullen binnenkort met een uitvoeriger verslag en aanbevelingen komen. Hartverwarmend was het dat zoveel mensen en organisaties in Sittard-Geleen betrokken zijn bij het vraagstuk van armoede en hoe we anno 2013 solidariteit en oplossingsmogelijkheden voor gezinnen en hun kinderen kunnen benutten.