Op 30 november j.l. verscheen er een uitvoerig artikel in de Limburgse Dagbladen over de actuele stand van zaken rond de mogelijke komst van een Ondergrondse Energie Opslagcentrale (OPAC). PvdA deputé Bert Kersten spreekt over een complot dat de plannen voor realisatie van “zijn geliefde” OPAC in Limburg dwarsboomt. Zo beweerde hij in de Limburger van 30 november.
GroenLinks is al geruime tijd kritisch over het zeker 2 miljard kostende OPAC sprookje. De voorstanders pogen het te verkopen als duurzame energie. Maar uit de rapporten die tot nu toe op tafel liggen lezen wij dat OPAC vooral bedoeld is om in de nachtelijke uren stroom van kerncentrales en kolencentrales op te slaan om die overdag dan weer beschikbaar te stellen. Tot nu toe heeft niemand GroenLinks duidelijk kunnen maken dat OPAC echt nodig is als we de slag naar duurzame energie met zon- en wind gaan maken. Alleen als het echt ter ondersteuning is van de energietransitie naar duurzaam is een OPAC investering voor ons aan de orde.
Ook het Graetheidecomité is kritisch omdat men de OPAC installatie in eerste instantie in dit groengebied ten zuiden van Born wilde realiseren waarmee ruim 30 ha verandert in een betonnen vijver. De Limburgse volksvertegenwoordiging is niet geïnformeerd over de actuele stand van zaken. Die moeten het met complottheorieën van een gedeputeerde in perspublicaties doen.
In het genoemde krantenartikel staan naar de mening van GroenLinks een aantal opmerkelijke zaken. Zo laat de voorzitter van de Stichting OPAC, oud DSM directeur Jos Schneiders, weten dat er in feite een pas op de plaats gemaakt moet worden. Hij weet dat er in Den Haag grote weerstanden zijn en schrijft die toe aan diverse rapporten waarin tegenstrijdige conclusies getrokken worden over nut en noodzaak van een OPAC. De voorzitter van de Stichting OPAC pleit er voor dat over nut en noodzaak een nieuwe allesomvattende studie moeten komen voordat er vervolgstappen worden gezet.
De GroenLinks fractie in het Limburgs Parlement onderschrijft die opvatting en heeft vandaag aan het College van GS gevraagd of ze de opvatting van de voorzitter van de Stichting OPAC deelt en inderdaad een pas op de plaats gemaakt gaat worden. We willen bereiken dat er nu geen miljoenen gestoken gaan worden in dure proefboringen in onze regio.
In de perspublicaties wordt opeens het bestaande Chemelot terrein aangeduid als locatie voor de OPAC installaties. Dat verbaast GroenLinks en we hebben ook daarover opheldering gevraagd. Tot slot willen we weten, als het nu al tot proefboringen komt, op welke locaties die gaan plaats vinden en of proefboringen aan vergunningverlening onderhevig zijn. De GroenLinks brief aan het provinciaal bestuur met de vragen en de perspublicatie als bijlage treft de lezer hier aan.