Een uitgelekte conceptnota over de besluitvorming over CO2 opslag onder de Chemelot site in Geleen heeft deze week voor opschudding gezorgd. In dit communicatieplan worden wijkplatforms en omwonenden als "vijanden" betiteld. GroenLinks vindt dit een bijzonder kwalijk signaal, en heeft het College van B&W om opheldering gevraagd.

Een consortium van DSM Agro, installatiebedrijf Cofely en onderzoeksinstelling VITO wil kooldioxide (CO2) opslaan onder de Chemelot site in Geleen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de haalbaarheid hiervan, waarbij o.a. de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen betrokken zijn. Ondergrondse CO2 opslag is omstreden, een vergelijkbaar project in Barendrecht is na breed protest verworpen door de Barendrechtse gemeenteraad. 

In dagblad De Limburger zijn afgelopen week delen van een concept communicatieplan gepubliceerd. Het is niet duidelijk wat de status van dit plan is, maar DSM Agro, de provincie en de gemeente Sittard-Geleen zijn blijkbaar de opdrachtgevers voor deze nota. In het plan staat dat bewoners en wijkplatforms als vijanden moeten worden beschouwd. Dit is bijzonder schokkend, en als reactie hebben drie wijkplatforms in Geleen hun vertrouwen in het stadsbestuur opgezegd.

GroenLinks hecht eraan dat juist bij moeilijke dossiers, zoals het wel of niet, en onder welke voorwaarden, toestaan van een pilot voor ondergrondse CO2 opslag, uiterst zorgvuldige en transparante communicatie wezenlijk is! Het kan en mag niet zo zijn dat wijkplatforms, milieuorganisaties en volksvertegenwoordigers buitenspel worden gezet. GroenLinks vindt het onbestaanbaar dat bewonersverenigingen en wijkplatforms betiteld worden als vijanden, dat kan en mag geen gemeentelijke opvatting zijn. GroenLinks hecht eraan dat juist met de wijkplatforms open en zorgvuldig gecommuniceerd wordt, zeker rond Chemelot waarbij aspecten van leefbaarheid voor bewoners in het geding zijn. Een stuk waarin dergelijke passages voorkomen behoort volgens GroenLinks direct in de prullenbak gedeponeerd te worden!

Gezien de ontstane commotie acht GroenLinks het van belang dat het College op de kortst mogelijke termijn opheldering verschaft over haar positie en de status van een blijkbaar circulerend communicatieplan. Graag wil GroenLinks in ieder geval opheldering en antwoord op de volgende vragen:

  1. Bestaat er inmiddels een communicatieplan rond de voorgenomen pilot ondergrondse CO2 opslag onder het Chemelot terrein? Wat is de status van deze nota, van wie is deze afkomstig en is deze bestuurlijk besproken?
  2. Zo ja, staat in deze nota dat bewonersverenigingen, wijkplatforms als “vijanden” worden betiteld?
  3. Indien op vraag 2 bevestigend geantwoord wordt is het College van B&W dan met de GroenLinks fractie van mening dat zo’n betiteling volstrekt onaanvaardbaar is en dat een dergelijke nota direct in de prullenbak moet verdwijnen als onzinnig en in strijd met gemeentelijk beleid?
  4. Onderschrijft het College de opvatting van GroenLinks dat juist over complexe vraagstukken als een mogelijke ondergrondse CO2 opslag een zorgvuldige en transparante communicatie naar alle betrokkenen van wezenlijk belang is?
  5. Wat is de actuele situatie rond een mogelijke pilot voor kleinschalige CO2 opslag onder het Chemelot terrein? Is er inmiddels een officiële aanvraag van de initiatiefnemers? Wanneer start de MER procedure? Wanneer krijgt de gemeenteraad nadere informatie en wanneer worden alle betrokkenen (wijkplatforms, omwonenden, milieuorganisaties etc.) geïnformeerd?
  6. Gaat het College op de kortst mogelijke termijn in overleg met de drie Wijkplatforms over hun brief met opzeggen van het vertrouwen om met hen te bespreken wat de status is van een blijkbaar circulerend communicatieplan en wil het College er alles aan doen om het blijkbaar geschonden vertrouwen te herstellen?