De voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen komen na de zomervakantie nu volop in gang. De ledenvergadering van GroenLinks heeft eind september Berry van Rijswijk gekozen als lijsttrekker en op die ledenvergadering is ook een voorstel goedgekeurd om bij de verkiezingen een lijstverbinding aan te gaan tussen GroenLinks, PvdA en GOB.
Wat is een lijstverbinding?
Een lijstverbinding betekent dat de partijen die een lijstverbinding zijn aangegaan, bij de verdeling van restzetels een grotere kans maken op één of meer restzetels. Een lijstverbinding is een technisch middel op grond van de Kieswet. GOB, PvdA en GroenLinks nemen ieder met een eigen lijst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, op basis van een eigen programma en eigen profiel.
In Sittard-Geleen nemen in maart 2010 waarschijnlijk rond de tien lijsten deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij zo’n aantal lijsten zijn er vaak, al naar gelang de verkiezingsuitslag, meerdere restzetels te verdelen. Door het aangaan van deze lijstverbinding is de kans groter dat restzetel(s) toebedeeld worden aan partijen binnen het blok van de lijstverbinding. Ook in 2006 hebben GOB, PvdA en GroenLinks vanuit hun positieve ervaringen in de oppositie gekozen voor het aangaan van een lijstverbinding. Dat leverde de drie partijen samen 20 zetels op!
Goede samenwerking legt grondslag voor nieuwe lijstverbinding
GOB, PvdA en GroenLinks hebben de afgelopen vier jaren op een constructieve wijze samengewerkt in de gemeenteraad en binnen het College van B&W van Sittard-Geleen. De coalitie heeft op tal van beleidsterreinen nieuw beleid ontwikkeld en verder vorm gegeven: op het gebied van sociaal beleid, leefbaarheid in brede zin, sport, versterking van groen en duurzaamheid, cultuurvisie, goede voorzieningen in wijken en kernen, woonvisie, regionale samenwerking en fietsbeleid. Moeilijke dossiers (gemeentelijke financiën, Vixia, Orbis, Detailhandel, harmonisatie accommodatiebeleid) werden opgepakt, oplossingsrichtingen werden in uitvoering genomen.
Het coalitieakkoord dat GOB, PvdA en GroenLinks in 2006 samen afgesloten hebben is grotendeels uitgevoerd. Met respect voor ieders eigen positie hebben de drie coalitiepartners veel meerwaarde ervaren in de samenwerking. Veel zaken zijn bereikt of opgepakt, samen met partners en burgers in de stad en regio. GOB, PvdA en GroenLinks blijven afzonderlijke partijen met eigen speerpunten. Zij hebben elkaar in de gemeenteraad de ruimte gegeven om eigen accenten te zetten en om op onderdelen afzonderlijke posities in te nemen. Dat willen zij ook voor de toekomst zo houden.
Met deze lijstverbinding tonen de drie partijen hun bereidheid, uiteraard afhankelijk van de verkiezingsuitslag, om ook voor de periode 2010 - 2014 samen bestuurlijke verantwoordelijkheid te willen dragen, waarbij in een nieuw te vormen coalitie gezocht wordt naar verbreding van het draagvlak in de op 3 maart gekozen gemeenteraad.