In de commissie Ruimte, Mobiliteit, Duurzaamheid en Sport van 18 juni is het Fietsbeleidsplan van de gemeente Sittard-Geleen behandeld. De gemeente wil de komende jaren fors investeren in fietsvoorzieningen. Hiermee wordt een belangrijke verkiezingsbelofte van GroenLinks vervuld! Alle fracties, behalve het CDA, waren enthousiast over het Fietsbeleidsplan en de voorgestelde uitvoering ervan.
GroenLinks is tevreden over het Fietsbeleidsplan en de gevolgde procedure, en vindt het goed dat burgers en belangenorganisaties erbij betrokken zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat het voor de bereikbaarheid van de binnensteden, voor de gezondheid van de burgers en voor het milieu belangrijk is dat mensen vaker de fiets pakken in onze gemeente. Qua fietsgebruik hebben we nu een achterstand ten op zichte van vergelijkbare steden, vooral in het stadsdeel Geleen.
Om te bereiken dat er meer gefietst wordt, en het doel is redelijk ambitieus, het aandeel van de fiets in de modal split moet van 26% nu naar 31% in 2015, moet er ingezet worden op promotie van het fietsen, bv. op scholen en in bedrijven, en op verbetering van de fietsinfrastructuur. Onder dat laatste verstaan we ook het verhogen van de veiligheid van fietsers, en dat vinden wij heel belangrijk. Ieder ongeluk is er een te veel, zeker als deze voorkomen hadden kunnen worden met overzichtelijkere kruisingen en door verkeersstromen te scheiden.
Dan het Uitvoeringsplan: er is nu voor 2009 en 2010 3 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in verbeteringen aan fietspaden, en voor fietsenstallingen in de centra van Sittard en Geleen. Zorg dat er snel met de realisatie begonnen wordt, zodat we al in 2009 verbeteringen te zien krijgen. Dat is ook goed voor het bevorderen van de werkgelegenheid in deze crisistijd. Onveilige situaties aanpakken moet de hoogste prioriteit krijgen, ik noem als belangrijkste knelpunten de Tunnelstraat in Sittard, de Oranjelaan in Geleen en de route Born-Limbricht-Sittard. Hier fietsen vanuit Born e.o. dagelijks honderden kinderen/jongeren naar onderwijsvoorzieningen in Sittard, grotendeels nog over een smal fietsstrookje waar auto’s langs razen. Mogelijk kan er als investeringsimpuls vanuit het Koersvast programma bijgesprongen worden om de grootste knelpunten eerder aan te pakken.
Er kan veel bereikt worden voor fietsers door bijvoorbeeld verkeerslichten slimmer af te stellen. Wat ook goed werkt is bij kruisingen fietsers in alle richtingen tegelijk groen te geven, zodat je niet twee keer hoeft te wachten als je linksaf wilt slaan.
Het lijkt ons verder van wezenlijk belang voor de voortgang dat de functie van Fietscoordinator ingevuld wordt, niet alleen voor de uitvoering van het Fietsbeleidsplan, maar ook om het fietsersogen naar ontwikkelingsplannen en verkeersprojecten in de gemeente te kijken. We bevelen ook aan om belangenorganisaties zoals de Fietsersbond te betrekken bij de details van het Uitvoeringsplan. Voor de periode na 2010 moet de financiering nog geregeld worden, daarom zouden we er bij de prioritering 2011 en daarna graag prioriteit aan geven.
Het Fietsbeleidsplan en het Uitvoeringsplan zijn te vinden op het informatiesysteem van de gemeente, onder Agenda's, Raad, 8 juli 2009, agendapunt "Fietsbeleidsplan".