Onder de veelbelovende titel “Ruimte voor nieuwe generaties” is afgelopen maand de concept Regiovisie voor de Westelijke Mijnstreek gepresenteerd. De GroenLinksfractie heeft na lezing van de Regiovisie en de daaronder liggende documenten op een aantal onderdelen forse kritiek en zal de komende maanden haar uiterste best doen om tot gewenste bijstellingen te komen.
GroenLinks ziet zeker het belang in van een Regiovisie. Zeker omdat provincie, betrokken gemeenten, rijksoverheid en het bedrijfsleven komende tien jaar op basis van de gekozen speerpunten investeringsbeslissingen zullen kiezen. Gemeenteraadsleden zijn uitgenodigd om vóór 6 maart discussiepunten aan te dragen over het concept welke besproken zullen worden op een startconferentie voor de vier betrokken gemeenteraden op 11 maart a.s. De GroenLinksfractie heeft heden middels bijgaande notitie een aantal volgens ons belangrijke discussiepunten ingebracht.
Gemiste kansen op gebied van Duurzaamheid
Het thema duurzaamheid en noodzakelijke innovaties op het gebied van duurzaamheid in de ruim in de regio aanwezige industriële clusters ontbreekt helaas volledig! GroenLinks acht het voor de economische toekomst van onze regio van wezenlijk belang dat er komende tien jaar forse stappen gezet worden op het gebied van duurzaamheid. Te denken valt aan ontwikkeling van b.v. elektrische en/of hybride auto’s bij NedCar. We weten dat op de Research en Businesscampus op Chemlot het thema duurzame innovaties een plaats krijgen en het is dan uitermate jammer over de noodzaak en stimulering juist hiervan in de concept Regiovisie niets te lezen.
Wat GroenLinks betreft dient in de Westelijke Mijnstreek de Regiovisie ook uitvoerbare plannen te omvatten op het gebied van duurzame energie. Een gemiste kans dat kansrijke projecten op dit gebied in de Regiovisie ontbreken. GroenLinks ziet goede mogelijkheden om te komen tot een lokaal/regionaal energiebedrijf dat zich kan inzetten om de restwarmte aanwezig op het Chemelotterrein samen met de reeds aanwezige Biomassacentrale voor de regio te benutten. Daarmee kan een belangrijke bijdrage geleverd kan worden aan verduurzamen van het energiegebruik. We weten inmiddels dat er plannen in die richting samen met partners als woningbouwcorporaties, Orbis, Biomassacentrale en Chemelot in voorbereiding zijn. GroenLinks dringt er met klem op aan om juist dit soort belangrijke en kansrijke initiatieven in de Regiovisie op te nemen zodat er ook investeringsgelden kunnen worden ingezet op het gebied van duurzame energie. Terwijl in de A2 ontwikkelingsvisie nog gesproken wordt over mogelijkheden om te komen tot opwekken van windenergie in de nabijheid van het bestaande industriële landschap komt ook bevorderen van windenergie in de Regiovisie jammer genoeg niet meer voor.
Onderwijs en cultuur versterkt verankeren in de regio
GroenLinks constateert dat de beleidsvelden Onderwijs en Cultuur in de Regiovisie volledig ontbreken. Juist op deze gebieden kan en moet de regio Westelijke Mijnstreek aan aantrekkingskracht winst boeken. Het aanwezige mbo en hbo onderwijs in de regio moet verankerd worden. De Universiteit Maastricht is volop bezig met het stimuleren van onderwijs- en onderzoeksmogelijkheden op de in ontwikkeling zijnde Research en Business Campus op het Chemelotterrein. GroenLinks acht het unieke kans dat daarmee een deel van de groei van de universiteit in Sittard-Geleen vorm kan krijgen. De Regiovisie zou die kansrijke ontwikkeling moeten benoemen, stimuleren en faciliteren!
Op cultureel gebied is het van belang, uiteraard in afstemming met ontwikkelingen in Maastricht en Heerlen, ook in de Westelijke Mijnstreek culturele potenties te versterken. Het Regionaal Historisch Centrum, een volwaardig filmhuis, poppodium en het vernieuwde Domein welke een plaats kunnen krijgen in de Dobbelsteen dient wat GroenLinks betreft gezien de (boven) regionale uitstraling een plek te krijgen in de Regiovisie!
Een gemiste kans dat onderwijs en cultuur in het concept volledig ontbreken en dat moet wat GroenLinks betreft komende maanden hersteld te worden. Zeker nu er een stevig pleidooi in de Regiovisie staat om jonge hoogwaardige kenniswerkers voor de regio te behouden en aan te trekken zijn versterking van onderwijs- en cultuurpotenties van wezenlijk belang.
Overige aandachtspunten
In de heden gepubliceerde discussiepunten heeft GroenLinks verder aandacht gevraagd voor een groene keuze voor de toekomstige inrichting van het Graetheide gebied. Teleurstellend is het dat we in een van de onderliggende bijlagen kennis hebben kunnen nemen van het feit dat DSM en Chemelot vasthouden aan hun grondclaim op een groot deel van het Graetheidegebied. Daarmee dreigt voor de komende 10 jaar een groene versterking van dit gebied wederom geblokkeerd te worden.
Ronduit afwijzend is GroenLinks over het plan om een nieuwe villawijk voor 500 woningen te willen ontwikkelen in het gebied “de Bramert”. Hoogwaardige woonmilieus kunnen en moeten juist binnen het bestaande stedelijke gebied gerealiseerd worden (denk aan Zitterd Revisited, oude ziekenhuislocatie, Engelenhof e.d.) en het is ongewenst om concurrerend met deze toch al forse opgave in het groene buitengebied een geïsoleerd liggende nieuwe villawijk te willen ontwikkelen.
We verwijzen voor een nadere onderbouwing naar bijgaande discussiebijdrage van de GroenLinksfractie.