Woensdag 4 februari vond in het gemeentehuis in Geleen een debat over duurzaamheid plaats, naar aanleiding van de presentatie van het duurzaamheidsplan van de gemeente. De opkomst was goed: ongeveer 50 mensen, vooral uit het bedrijfsleven, de politiek en maatschappelijke organisaties. Wethouder Ruud Guyt en beleidsambtenaar Jos van Rooy reageerden op vragen en opmerkingen uit het publiek.

In het duurzaamheidsplan van de gemeente Sittard-Geleen (zie bijlage), dat binnenkort in de gemeenteraad besproken wordt, komen de volgende hoofdthema's aan bod:

  • duurzame gemeentelijke organisatie
  • duurzame energie
  • duurzame ruimtelijke ontwikkeling (stedenbouw, bouwen, groen en water)
  • duurzame mobiliteit
  • duurzame economie

In Sittard-Geleen wordt nu ca. 6.5% duurzame energie gebruikt, ongeveer 40% daarvan is voor rekening van de biomassacentrale. Gemiddeld over Nederland is ca. 5% van het energieverbruik duurzaam, wat in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland en Denemarken (beide ca. 20%) nogal mager is. Er zijn genoeg mogelijkheden om ons energieverbruik te verduurzamen. Om te beginnen kan er nog veel energie bespaard worden door woningen te isoleren: er zijn nog steeds veel huizen met enkel glas. 75% van de energiebehoefte van onze stad is te winnen uit restwarmte van de plaatselijke industrie! Toepassing van zonnecellen op woningen (van corporaties en van particulieren) kan nog veel meer gestimuleerd worden. Nedcar heeft serieuze plannen om windmolens te plaatsen op zijn terrein.

Onze mobiliteit kan ook veel duurzamer. Dit voorjaar wordt het fietsbeleidsplan van de gemeente besproken in de gemeenteraad en de instelling van milieuzones wordt onderzocht. Er is discussie over de aanleg van een netwerk van aardgastankstations, en van oplaadstations voor elektrische auto's. Als voorbeeldproject van duurzaamheid in de bouw zal de Dobbelsteen in het centrum van Sittard dienen, dankzij een aangenomen amendement van GroenLinks.

Een belangrijk punt in het debat was dat duurzaamheid niet vanzelf komt, maar dat er actief aan gewerkt moet worden. In de hele ambtelijke organisatie, maar ook in het bedrijfsleven en door de burgers. De gemeente moet een grote rol spelen in het stimuleren en zelf uitvoeren van duurzame ontwikkeling. Daarvoor zou o.a. nu nog remmende regelgeving aangepast moeten worden. Een ander idee dat al tijdens het debat opgepakt werd, is de oprichting van een denktank over duurzaamheid. Het duurzaamheidsplan zoals dat er nu ligt biedt een aantal goede ideeën en kansen. Het ambitieniveau mag wat GroenLinks betreft hoog liggen.