Het opvangen van vluchtelingen is een zeer beladen thema. Het laatste kabinet Rutte is er over gevallen en verschillende politieke partijen verdraaien doelbewust allerlei feiten. Ons kompas is helder: mensen in nood, mensen op de vlucht, die vang je op.

Sittard-Geleen is de afgelopen jaren geen voorloper geweest in het realiseren van opvangplekken. Maar we waren ook geen achterloper. Er is een tijd noodopvang in de sporthal van Glanerbrook geweest en van juni 2023 tot juni 2024 was er de noodopvang bij het Fortuna stadion (wij hebben geprobeerd tot verlenging hiervan te komen, onze motie is verworpen). Op verschillende plekken in de gemeente is woonruimte voor gevluchte Oekraïners gerealiseerd.

De opvangcrisis in Nederland is groot. Daarom is er ook de spreidingswet gekomen in januari van dit jaar. Zodat vluchtelingen eerlijk over alle gemeenten verdeeld worden. Als iedere gemeente een steentje bijdraagt, dan kunnen we dit aan in Nederland.

Na invoering van de Spreidingswet is het college van Sittard-Geleen aan de slag gegaan. Op 11 april dit jaar is er met de fracties in de gemeenteraad een sessie geweest. Wij hebben het college meegegeven om actief aan de slag te gaan met uitvoering van de Spreidingswet. Dat heeft het college gedaan en op 16 mei stond een ronde over dit onderwerp gepland. 

Het toeval wilde dat er in de nacht van 15 op 16 mei het Hoofdlijnenakkoord van de nieuwe aanstaande regering was gepresenteerd. Verschillende partijen in de raad wilden 's avonds in die ronde dat Sittard-Geleen geen stappen meer zou zetten in het realiseren van een opvang van vluchtelingen. Onze fractie was helder: mensen in nood help je. De opvangcrisis is niet met een stukje papier opgelost.

Op 3 juni bespraken we de aanpak van het college in de raad. Onze fractie diende mede een amendement in om ook los van een verplichting uit de Spreidingswet opvang te gaan realiseren in onze gemeente. Hier is het college mee aan de slag gegaan. Op 4 juli hebben we in een besloten raadsvergadering over de door het college onderzochte locaties gesproken. De gemeenteraad heeft op basis daarvan een voorkeurslocatie aangemerkt.

Op dit moment is alleen het feit dat we dit hebben besloten openbaar. Pas op het moment dat communicatie met omwonenden start, wordt de als voorkeur aangemerkte locatie openbaar. Meer kunnen wij dus nu ook niet communiceren. Wel kunnen we aangeven dat wij alles overwegend trots zijn op dit besluit. Hiermee tonen we als raad -in tegenstelling tot de huidige coalitiepartijen in de Tweede Kamer- leiderschap.

Meer informatie volgt op een later moment.