De gemeenteraad neemt deze week besluiten over de invoering van de Wet Maatschappelijke Opvang (WMO) in Sittard-Geleen. GroenLinks is in grote lijnen tevreden met de uitgestipelde koers. In ons verkiezingsprogramma hebben we als uitgangspunt geformuleerd dat invoering van de WMO niet mag leiden tot verschraling van aanbod en kwaliteit van zorg. Dat maken we voor 2007 ook waar.

De WMO is een ingrijpende wet welke van de gemeente komende jaren op het gebied van zorg en welzijn veel aandacht zal vragen. Duizenden huishoudens krijgen ermee te maken. Alle bestaande voorzieningen in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) gaan over naar de WMO. Uitgangspunt voor het beleid in 2007 is dat rechten die mensen in 2006 hadden ook voor 2007 onverminderd gelden. Niemand gaat er daarmee in 2007 op achteruit. Bestaande rechten blijven volledig in stand. Met alle veranderingen in wetgeving en overheveling van AWBZ-zorg naar gemeenten is het van groot belang dat mensen individuele rechten op zorg komend jaar behouden.
De huishoudelijke verzorging en thuiszorg gaat op 1 januari a.s. over naar de WMO en wordt een gemeentelijke taak. Ook hier is aan de gemeenteraad het voorstel gedaan om het voorzieningenniveau voor 2007 te baseren op dat van het lopende jaar. Mensen welke een indicatie hebben voor huishoudelijke hulp behouden die komend jaar op hetzelfde niveau. Ook de persoonsgebonden budgetten blijven behouden!

Uit cijfers blijkt dat in Sittard-Geleen veel mensen aangewezen zijn op hulp bij het huishouden. Vanwege de sterke vergrijzing is de te verwachten groei naar voorzieningen in onze stad groot. Eerste berekeningen laten zien dat de gemeente binnen enkele jaren veel meer geld nodig heeft dan nu van de rijk worden ontvangen. Er dreigt een tekort van ruim 3 miljoen euro. Ondanks dit sombere vooruitzicht zal voor 2007 het voorzieningenniveau in stand blijven. Komend jaar zullen er slimme maatregelen moeten worden bedacht om ook na 2007 het voorzieningenniveau in de zorg te behouden. GroenLinks zal zich er sterk voor maken om noodzakelijke zorg ook voor de jaren na 2007 voor mensen te waarborgen. Het is voor mensen die aangewezen zijn op zorgvoorzieningen van groot belang dat er na de verkiezingen van 22 november een kabinet komt dat méér wil investeren in zorg en dat er een einde komt aan de aanhoudende bezuiningingen welke het kabinet Balkenende van CDA en VVD over de hoofden van mensen heeft heen gestort. De tekorten worden nu op het bordje van de gemeenten gelegd. De zoveelste rijksmaatregel welke voor Sittard-Geleen nadelig dreigt uit te pakken.

De belangenorganisaties van ouderen en gehandicapten in Sittard-Geleen hebben zich afgelopen maanden met veel inzet en kennis van zaken ingezet om de voorstellen van kritisch commentaar te voorzien. GroenLinks spreekt haar waardering uit voor het geleverde werk van onze adviesraden. In het raadsdebat zullen we een aantal wijzigingsvoorstellen steunen die afkomstig zijn van de belangenorganisaties. De gehele gemeenteraad heeft tijdens de behandeling in de raadscommissies laten weten een reeks verbeteringsvoorstellen in de lokale verordening te steunen.
Afgesproken is om een aantal zaken in 2007 nader uit te zoeken en deze te betrekken in het te maken WMO beleidsplan voor de jaren 2008-2011. Daarbij zullen we gebruik maken van de grote betrokkenheid en praktijkkennis van de lokale adviesraden.
De communicatie met de betrokken adviesraden verdient extra aandacht en we zullen het College van B&W ook vragen hier maximaal in te investeren.

De gemeenteraad zal op donderdagmiddag 28 september vanaf 14u00 een debat voeren over de invoering van de WMO. GroenLinks zal in deze discussie zich er sterk voor maken om voor 2007 alle bestaande rechten van mensen te waarborgen. De voorstellen welke GroenLinks wethouder Berry van Rijswijk namens het College bij de gemeenteraad heeft ingediend, zijn daar gelukkig ook op gericht.