Zaterdag 22 juni namen de GroenLinks raadsleden Marco Schipper en Jos Janssen deel aan een excursie naar een windpark in Aken. 
Het park dat ze bezochten (zie foto’s) met andere raadsleden, burgerraadsleden en belangstellende inwoners van Holtum , Buchten en Illikhoven, telt een aantal molens die qua hoogte (iets meer dan 100 meter tiphoogte) vergelijkbaar zijn met de voorgenomen plannen op bedrijventerrein Holtum-Noord. Daar zijn drie windmolens ingepland.

De busreis die eerst startte met een welkomstwoord van omgevingsmanager Miriam Roorda-Knape werd in twee groepen vanuit recreatiebad het Anker naar Aken georganiseerd. In totaal namen circa 70 mensen deel.

Op het windpark in Aken (in agrarisch gebied overigens!) konden de excursiegangers vragen stellen aan onze GroenLinks wethouder Kim Schmitz, tevens verantwoordelijk portefeuillehouder, maar ook aan medewerkers en experts van ontwikkelaar Engie en Royal HaskoningDHV. Er werd ook geluid gemeten op 100 en 400 meter van de windturbines. Tijdens de wandeling langs de turbines bleek dat er 50DB(A) gemeten werd waarbij de wieken met een gemiddelde snelheid ronddraaiden, een licht zoemend geluid. Meer wind en een hogere wieksnelheid betekent overigens niet meer Db(A) zo werd de aanwezigen meegegeven. Andere omgevingsgeluiden doen dan immers hun invloed gelden. Al met al was het een informatieve en beeldvormende bijeenkomst, waarbij ook de pers aanwezig was. En nu? Volgens de planning zal eind dit jaar een omgevings vergunning aanvraag starten waarna de beroeps- en bezwaars procedure begint en in 2021 de eerste schop in Holtum in de grond kan áls er voldoende draagvlak is vanuit de omgeving en andere stakeholders. Dat een windpark In Sittard-Geleen het komende jaar de gemoederen in de raad en daarbuiten zal beïnvloeden moge duidelijk zijn.