Vrijdag 9 december bezocht een stevige GroenLinks delegatie Sittard-Geleen. Met bezoeken aan het Ondernemershuis, DSM en het Graetheidecomité. Een kort verslag van een geslaagd werkbezoek!

Ondernemershuis

We begonnen met een informele lunch in het Ondernemershuis in Sittard. Jolande Sap en de delegatieleden van landelijk GroenLinks werden door Hanny Ras van het Ondernemershuis geïnformeerd over dit initiatief. Voor het MKB in de stad is dit een vernieuwend initiatief. GroenLinks wethouder Berry van Rijswijk gaf aan dat via het Ondernemershuis ook bij ondernemers aandacht wordt gevraagd voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Er is een project gestart om komend jaar 100 WSW mensen geplaatst te krijgen bij lokale MKB ondernemers. Ook werd Jolande Sap geïnformeerd over de lokale gevolgen van bezuinigingen in de sociale zekerheid en de er aan komende Wet Werken naar Vermogen. Fractievoorzitter Herman van Rens van Progressief Beek sprak over de kanteling in de WMO en knelpunten die landelijk opgepakt moeten worden. Onder genot van een broodje was dit de start van het werkbezoek.

Wat doet DSM aan duurzaamheid?

Vervolgens vertrok de delegatie met 14 personen naar DSM. Daar werden we bijgepraat over de positie van de Chemelot Campus. Uit Zuid-Oost Nederland komt 55% van de patenten in Nederland en deze regio draagt voor 35% bij aan de export van ons land. Een slimme regio dus. Knelpunt voor de toekomst is de arbeidsmarkt. Op de Chemelot Campus werken nu al heel wat internationale mensen! Tijdens een bezoek aan een laboratorium waar coatings voor zonnecellen en medische hulpmiddelen worden ontwikkeld bleek dat duidelijk. “Het is hier net de VN, we werken met mensen uit tal van nationaliteiten” zo vertelde ons een Bulgaarse labmedewerker. Het is dan ook heel dom om ons steeds meer achter de grenzen van Nederland te willen verschuilen, merkte een GroenLinkser op.

DSM vroeg ook nadrukkelijk aandacht voor een goed euregionaal openbaar vervoer. Een zaak die GroenLinks al vaker op de agenda plaatst in het provinciehuis. DSM Nederland directeur Ad Nicolaï sprak over de ambities van DSM op het gebied van duurzaamheid. In internationale indexen scoort DSM nu al heel goed en dat willen ze komende tijd verder uitbouwen. Er ontspon een boeiende discussie. De GroenLinks delegatie kon tevreden opmerken dat de ambities van DSM om te werken aan duurzaamheid verder gaan dan hetgeen we nu landelijk aan ambities zien.

Naar het buurtschap Graetheide

Vervolgens gingen we met de bus langs de Lexhy en kronkelden we over over de Graetheide. Organisator Jan Muijtjens liet de deelnemers kennis maken met dit gebied dat al 40 jaar bedreigd wordt door claims van provincie en DSM voor opeenvolgende plannen tot bebouwing. Er werd een foto genomen bij het bekende actiebord: Graetheide Groen! In het Buurthuis van Graetheide werden we warm ontvangen. In een vol buurthuis met bewoners gaf Hub Slangen van het Graetheidecomité een mooie presentatie over 40 jaar strijd rond de toekomst van Graetheide. Juist in een ruimtelijk overvolle en zwaar belaste regio als de onze is het zaak dat we schaars groen beschermen en versterken. Op de huidige Chemelot Campus is voldoende vrije ruimte voorhanden voor verdere ontwikkeling. Daar hebben ze de Graetheide echt niet voor nodig. Het slot dat op Graetheide gelegd is moet eraf en dan kunnen op termijn groene verbindingszones tussen het Grensmaasgebied en Limbrichterbos over de Graetheide tot stand komen.

Vragen uit het publiek kwamen aan de orde en tot slot sprak Jolande Sap de buurtbewoners toe en onderstreepte het grote belang dat mensen zich zelf sterk maken voor groen en milieu. Dat onderstreepte GroenLinks door aan het Graetheidecomité, en aan hun oudste lid die vanaf de oprichting actief is, Zef van Bilzen, het Groene Lintje uit te reiken. Een blijk van waardering voor 40 jaar inzet voor milieu en groen. Zef van Bilzen liet weten dat hij blij verrast was. “Een Koninklijke Onderscheiding zou ik weigeren maar met dit Groene Lintje ben ik heel trots”, zo liet hij Jolande Sap in zijn dankwoordje weten.

Naar Maastricht

Daarna vertrok de GroenLinks delegatie naar Maastricht. Daar vond een druk bezocht Politiek Café plaats onder de noemer “Borrelen met Sap” waarin ook Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis en Eerste Kamer fractievoorzitter Tof Thissen spraken over hun werkbezoeken aan Noord-Limburg en Maastricht. De Limburgse Statenleden Margriet van Tulder en Gert Jan Krabbendam alsmede een woordvoerder van het comité Stop Awacs kwamen aan bod. Jolande Sap was daarna nog te gast in de rechtstreekse uitzending van L1 Laat. Een informatief en geslaagd werkbezoek in het kader van de landelijke tour die Jolande Sap maakt langs alle provincies. Ze was zeer te spreken over de inhoudelijk sterke dag die GroenLinks Limburg haar aanbood.

Foto's: Willem Verhaeg