Donderdag 10 mei is in de raadscommissie Bedrijven&Middelen een eerste inhoudelijk debat gevoerd over de strategienota van ons sociale werkvoorzieningenbedrijf Vixia. Er werken 1250 mensen. Het bedrijf zit financieel aan de grond. Géén reserves meer en het tekort loopt op tot 2,5 miljoen per jaar en bij ongewijzigd beleid zullen de tekorten tot 2010 groeien naar totaal 19 miljoen euro. Dat kunnen de gemeenten niet meer bolwerken en een koerswijziging is dan ook onafwendbaar.

De GroenLinksfractie heeft een uitvoerige inbreng in het debat geleverd en heeft wethouder Meekels een reeks aanbevelingen/kaders meegegeven waarmee in de uitwerking naar een bedrijfsplan rekening gehouden moet worden.

 

GroenLinks betoogde dat ook zonder de financiële druk er een koerswijziging nodig is om veel meer van binnen naar buiten te gaan werken. Méér detacheringen en plaatsen in reguliere bedrijven, meer dienstverlening en minder van de nu zo overheersende industriële afdelingen. Er zit nieuwe wetgeving aan te komen en ook daar moet rekening mee gehouden worden. Jan Muijtjens vroeg zich hardop af wat er nu zo ideaal aan is om om 7.00uur in de ochtend gehandicapten in busjes op te halen en ze allemaal samen onder één dak aan het werk te stellen ergens verstopt op een industrieterrein? Het is een goede zaak als er veel meer gekeken wordt naar mogelijkheden om in reguliere bedrijven en instellingen (via detacheringen) een plek te verwerven voor mensen met een arbeidshandicap.

Tal van sociale werkvoorzieningbedrijven hebben die koers al ingezet, zo werkten bij Licom in Heerlen en omgeving tot voor kort nog vier van de vijf mensen in de industriële sector en nu is dat nog maar één of de vijf!

GroenLinks sprak steun uit voor de in de strategienota aangegeven omslag naar een mens ontwikkelbedrijf. Maar we hebben wel een aantal kanttekeningen en aandachtspunten geformuleerd:

  • Neem de tijd en zorg ervoor dat mensen voorbereidt, toegerust en begeleidt worden om die omslag van binnen naar buiten ook te kunnen maken. Als dat een jaar langer nodig heeft dan nu voorzien moet dat maar, ook al betekent dit voor gemeenten dat de financiële sanering ook trager tot resultaten komt. En we moeten beseffen dat voor een deel van de mensen een beschutte werkomgeving nodig blijft!
  • Gemeente moet zelf actief mee werken door opdrachten te verlenen aan ons WSW bedrijf en mensen te detacheren. We hebben de oproep gedaan dat komende jaren de Burgemeester en iedere wethouder gaat optreden als ambassadeur voor het WSW bedrijf en daar alle netwerken en contacten voor gebruikt om detacheringen en opdrachten los te peuteren.
  • De gekozen structuur met een BV, Raad van Commissarissen, Gemeenschappelijke regeling en aandeelhoudersvergaderingen heeft afgelopen jaren meermalen geleid tot onjuiste verstrengeling. Er moet een eenvoudiger structuur komen met stevige positie voor de gemeenten.
  • De wachtlijstproblematiek moet aangepakt worden. Er staan nu ruim 250 mensen op de wachtlijst, dat moet fors omlaag! Extra rijksmiddelen die gemeenten ontvangen moeten we inzetten om mensen op de wachtlijst vroeg toe te rusten voor de nieuwe werkvelden binnen de WSW.
  • Er moet een goed sociaal plan komen met een herplaatsingbeleid en voldoende middelen voor scholing en begeleiding.
  • Neem de Ondernemingsraad uiterst serieus, zoek naar draagvlak binnen het bedrijf.

In de reactie liet wethouder Meekels weten de inbreng van GroenLinks bij de uitwerking graag mee te nemen.

Opmerkelijk was nog zijn mededeling op vragen van Ton Raven dat de aangestelde interim directeur een hoger salaris heeft dan de algemeen directeur van de gemeente….. Dit betekent dat de extra kosten voor interim-management (directeur en aantal managers) wel eens fors kunnen oplopen. Hier willen we best kritisch op zijn omdat de ambtelijke kosten binnen Vixia toch al hoog zijn.