Tijdens de kabinetten Balkenende is de armoede in Nederland toegenomen. Het percentage huishoudens met een inkomen op of rond het minimum is sinds 2002 gestegen van 9 naar 11%. Er groeien in ons land ruim 400.000 kinderen op in armoede.

GroenLinks maakt zich ook lokaal sterk voor een actief beleid om armoede te bestrijden.

Een van de lokale mogelijkheden is het verstrekken van een langdurigheidstoeslag aan bijstandsgerechtigden welke langer dan 5 jaar afhankelijk zijn van deze uitkering.

De Eerste Kamer heeft in juli ingestemd met een wetsvoorstel dat gemeenten méér ruimte geeft om langdurigheidstoeslag te geven aan mensen met een uitkering. Het recht op deze toeslag vervalt dan niet langer als de uitkeringsgerechtigde in een heel kort tijdsbestek een klein bedrag bijverdient. GroenLinks heeft vandaag aan het college van B en W in schriftelijke vragen erop aangedrongen om in onze stad uitvoering aan te geven aan deze verruiming van de mogelijkheden.

Langdurigheidstoeslag is bedoeld voor mensen van tussen de 23 en 65 jaar die langer dan vijf jaar moeten rondkomen van een uitkering en geen kans maken op een baan. Het is één van de instrumenten om armoede te bestrijden voor langdurige minima.

Het is aan de gemeenten om te beslissen wie voor een toeslag in aanmerking komt en hoe hoog de toeslag is. Het bedrag kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Tot nu toe kwam het recht op toeslag in gevaar zodra mensen in de voorafgaande periode van 5 jaar inkomsten uit arbeid binnenkregen. Ook al ging het om maar enkele honderden euro’s.

Door gemeenten ruimte te geven soepeler met de toeslag om te gaan, worden bijstandsgerechtigden niet meer belemmerd te proberen om aan de slag te komen. Immers, als de poging mislukt zijn ze niet meteen hun langdurigheidstoeslag kwijt. De gemeenten beslissen zelf over de individuele invulling van de regel. In de gemeente Den Haag is inmiddels besloten om minima die in een periode van 5 jaar tijd tot maximaal € 3.820,- hebben bijverdiend, aanspraak te laten maken op het extraatje. Hierdoor kunnen meer minima aanspraak maken op de langdurigheidtoeslag.

De GroenLinksfractie vond het wrang dat in het verleden mensen welke langdurig afhankelijk waren van een bijstandsuitkering de langdurigheidstoeslag kwijt raakten indien ze een korte periode gedurende de periode van vijf jaar bv. via een uitzendburo getracht hebben uit de bijstand te geraken. Ook belangenorganisaties van uitkeringsgerechtigden en de VNG hebben in recente verleden aangedrongen op een versoepeling van de regeling.

De raadsleden Hejer Harzi en Jan Muijtjens hebben in schriftelijke vragen het College van B&W gevraagd om in het beleidsplan armoedebeleid 2007 de verruimde mogelijkheid voor de langdurigheidstoeslag in Sittard-Geleen te gaan toepassen. Daarmee dragen we een steentje bij aan het verbeteren van het lokale armoedebeleid.

De beste maatregel om armoede serieus aan te pakken is en blijft om bij de Kamerverkiezingen op 22 november a.s. ervoor te zorgen dat er géén vierde kabinet Balkenende komt. GroenLinks heeft een sociaal programma met als doel om de armoede actief te bestrijden. Daar waar rijksbeleid uitblijft is het onze taak lokale mogelijkheden om armoede te bestrijden maximaal te benutten. De door GroenLinks vandaag voorgestelde verruiming van de langdurigheidstoeslag vormt daar onderdeel van.