In het kader van Wereld Daklozendag spreken wij onze dank en grote waardering uit voor de hulporganisaties, zorginstellingen en vrijwilligers die zich onvermoeibaar inzetten voor deze kwetsbare groep. Samen blijven we strijden voor een toekomst waarin iedereen een thuis heeft. Want 454 dak- en thuislozen in de Westelijke Mijnstreek zijn er 454 te veel.
De gesteld vragen staan hieronder.
Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sittard-Geleen
Betreft: Schriftelijke vragen artikel 43 R.v.O.
Onderwerp: Urgente aanpak dakloosheid na ETHOS-telling
Geacht college,
U geeft aan dat de ETHOS-telling een beter beeld geeft van de groep dak- en thuislozen. Dakloosheid blijft een van de meest ingrijpende problemen in onze samenleving, en de recente ETHOS-telling heeft de omvang van deze crisis in onze regio opnieuw benadrukt. Dit vraagt om gerichte actie. Het gaat hier niet alleen om een gebrek aan huisvesting, maar om mensen in de meest kwetsbare situaties, waaronder kinderen. We staan voor een urgente opgave om hen de hulp en ondersteuning te bieden die ze verdienen. GroenLinks-PvdA wil daarom weten welke concrete stappen de gemeente gaat nemen om deze mensen op weg te helpen naar een waardig bestaan en hoe het beleid zich vertaalt naar echte resultaten
- Welke specifieke acties gaat de gemeente nu nemen op basis van deze inzichten om deze mensen gericht te helpen, vooral gezien de diversiteit binnen de groep?
- Een aanzienlijk deel van de dak- en thuisloze mensen kampt met psychische of gezondheidsproblemen. Welke concrete stappen worden gezet om de beschikbaarheid van geestelijke gezondheidszorg en medische hulp voor deze kwetsbare groep te waarborgen en verbeteren?
- Het is zorgwekkend dat er 88 kinderen zonder vaste woonplek zijn in de regio. Hoe wordt er specifiek omgegaan met de hulpverlening voor deze kinderen en hun ouders, en welke maatregelen neemt de gemeente om kinderdakloosheid te voorkomen?
- U verwijst naar het Nationaal Actieplan Dakloosheid met als doel dakloosheid tegen 2030 volledig uit te bannen. Hoe wordt dit actieplan lokaal vertaald, en welke concrete doelen en tijdlijnen stelt de gemeente om bij te dragen aan dit landelijk doel?
- Een groot aantal dak- en thuislozen verblijft bij familie of vrienden. Wat doet de gemeente om vroegtijdige signalen van dreigende dakloosheid te identificeren en om escalatie te voorkomen, met name bij deze groep?
- Hoe werkt de gemeente samen met woningcorporaties om passende woonoplossingen te bieden in het kader van het Nationaal Actieplan Dakloosheid?
- Betrokken organisaties van het Nationaal Actieplan Dakloosheid stellen dat er een jaar na lancering weinig verbetering is.1 Het actieplan zou niet concreet genoeg zijn. Ook zou de wooncrisis hier verbetering in de weg staan. Hoe betrekt u deze overwegingen bij het opstellen van een lokaal actieplan zodat die wél voor verbetering zorgt?
- Hoeveel ontvangt de gemeente van het Rijk voor het bestrijden van dakloosheid? Graag ontvangen wij een overzicht van waar dit aan besteed wordt.
Namens de fractie GroenLinks-PvdA,
Amani Boukhrissi