Het GroenLinks ledencongres in Utrecht heeft zaterdagochtend Tof Thissen uit Roermond verkozen als lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Tof behaalde ruim 65% van de stemmen! GroenLinks fractievoorzitter Jan Muijtjens uit Sittard Geleen was één van de sprekers welke het congres opriep te kiezen voor Tof Thissen.

Er waren veel prima kandidaten voor de senaatslijst van GroenLinks. Er was dit keer voor de leden echt wat te kiezen. Tof Thissen heeft inmiddels een lange staat van dienst binnen GroenLinks. In de tachtiger jaren was Tof Thissen één van de trekkers van de vredesbeweging in Limburg. Acties tegen de kruisraketten werden mede door Tof georganiseerd. Later werd Tof raadslid voor GroenLinks in Roermond en in de jaren negentig was hij 8 jaar lang een succesvol wethouder sociale zaken in Roermond. Tof Thissen is nu landelijk voorzitter van Divosa, de belangenorganisatie van sociale diensten.
Jan Muijtjens onderstreepte in zijn bijdrage aan het congres het advies van de kandidatencommissie welke Tof Thissen omschreef als “een bevlogen en gezaghebbende Limburgse charmeur” Daar voegde hij aan toe dat Tof Thissen beschikt over een grote dosis humor. GroenLinks wordt volgens Jan Muijtjens in de regio’s nog veel te veel gezien als een Randstadspartij. Door te kiezen voor de Limburger Tof Thissen op deze belangrijke positie kunnen we dat imago doorbreken! En dat is gelukt. We wensen Tof Thissen heel veel succes bij zijn taak om de nieuwe Senaatsfractie van GroenLinks politiek aan te voeren.

GroenLinks gaat verkiezingsresultaten evalueren.
Binnen GroenLinks is een debat op gang gekomen over het feit dat voor de derde keer op rij bij landelijke verkiezingen verlies is geleden. We zijn er in onvoldoende mate in geslaagd om een aansprekend alternatief te zijn voor brede lagen uit de bevolking. Vanuit Limburg hebben tientallen leden een motie ondertekend welke oproept voor een kritische evaluatie over de koers, ons imago en de partijcultuur binnen GroenLinks. Fractievoorzitter Jan Muijtjens is één van de ondertekenaars van de motie welke vraagt om een kritische evaluatie. In Sittard-Geleen laten we gedurende vele jaren zien dat we boven de 15% van het electoraat kunnen aanspreken en daarmee een brede groep kiezers weten te verleiden om te kiezen voor groene en sociale politiek. Daar steekt de 4,5% landelijk echt in teleurstellende zin tegen af.
Het GroenLinks congres heeft een onafhankelijke commissie opdracht gegeven om te onderzoeken hoe het komt dat we er in onvoldoende mate in geslaagd zijn kiezers te binden aan GroenLinks als hét alternatief voor de PvdA.
In die landelijke evaluatiecommissie is Jan Muijtjens vanuit de groep kritische leden benoemd. Dit betekent dat hij komend half jaar een deel van zijn politieke werk ten dienste zal stellen van landelijk GroenLinks.
Het is echter van groot belang dat GroenLinks dit debat gaat voeren en er een koerscorrectie komt welke erop gericht is om een veel bredere laag van kiezers te kunnen aanspreken voor onze groene en linkse idealen!