In mei 2023 hebben bewoners van 54 huurwoningen aan de Sint Paulusstraat, Sint Petrusstraat, Sint Paulusplein in Overhoven (Sittard) van eigenaar ZOwonen vernomen dat de woningen in 2026 gesloopt worden. Renovatie zou te duur zijn. Een second opinion heeft nu uitgewezen dat dit wel degelijk haalbaar is en zelfs gunstiger is dan nieuwbouw! ZOwonen wil de sloop nu toch doorzetten, ondanks serieuze participatie van de betreffende bewoners.
Onze fractie is bij meerdere bewonersavonden aanwezig geweest. Op 9 juli was de voorlaatste bijeenkomst (vanuit de fractie waren aanwezig Tom Baars, Luc Bezemer en Paul Kubben). Paul Kubben heeft naar aanleiding van die bijeenkomst meerdere vragen gesteld aan het college hopelijk krijgen we aan het einde van de zomer snel antwoorden: https://sittardgeleen.bestuurlijkeinformatie.nl/.../25338... De vragen staan ook aan het einde van dit artikel.
Op de bewonersavond van 16 juli legde ZOwonen uit waarom de 54 woningen toch echt gesloopt worden. Teleurgestelde en emotionele reacties uit de zaal; wonen is namelijk meer dan alleen een dak boven je hoofd. De sociale samenhang in deze straten is groot. Wij zijn niet overtuigd dat het college een sloopvergunning moet afgeven.
De Limburger heeft een artikel over de voorgenomen sloop geplaatst: “Sloop Stuyt-woningen in Sittard gaat door, ondanks nieuw onderzoek dat stelt dat renovatie goedkoper is” https://www.limburger.nl/cnt/dmf20240715_93763911
Hieronder staat de tekst van de gestelde vragen. Je vindt deze ook hier.
Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sittard-Geleen
Betreft: Schriftelijke vragen artikel 43 R.v.O.
Onderwerp: Voorgenomen sloop door ZoWonen van cultuurhistorisch beeldbepalende woningen Overhoven (54 woningen aan Sint Paulusstraat, Sint Petrusstraat, Sint Paulusplein).
Datum: 9 juli 2024
Geacht college,
In mei 2023 hebben bewoners van 54 huurwoningen aan de Sint Paulusstraat, Sint Petrusstraat, Sint Paulusplein in Overhoven (Sittard) van eigenaar ZoWonen vernomen dat de woningen in 2026 gesloopt worden. Renovatie is volgens ZoWonen niet haalbaar. De bewonerscommissie Overhovenerheide bestrijdt dit. In overleg met ZoWonen en met hulp van de Woonbond is een second opinion uitgevoerd (door BouwhulpGroep). Deze second opinion is opgeleverd op 24 juni 2024.
De second opinion laat zien dat renovatie mogelijk is én goedkoper dan nieuwbouw en bovendien veel duurzamer, omdat er geen nieuwe bouwmaterialen gebruikt hoeven te worden. ZoWonen heeft laten weten toch bij het standpunt van sloop en vervolgens nieuwbouw te blijven. De bewonerscommissie heeft een bijeenkomst met de Woonbond georganiseerd op 9 juli 2024, met onder andere aanwezigheid van bewoners, Stichting Huurdersbelangen (de overkoepelende belangenorganisatie van alle huurders van ZoWonen), een vertegenwoordiger van Stichting Jacob Kritzraedt en vertegenwoordigers van enkele fracties in de gemeenteraad.
ZoWonen heeft een bijeenkomst belegd op 16 juli aanstaande. In de brief aan bewoners staat: “U hoort dan waarom de sloop in 2026 doorgaat.” Onze fractie heeft meerdere (ook inhoudelijke) aandachtspunten, maar voor nu, in deze fase van het proces, de volgende vragen:
Vraag 1: Is het college bekend met de second opinion van 24 juni jl. en het proces dat tot die second opinion heeft geleid?
Vraag 2: Wat is de opvatting van het college over de voorgenomen sloop, gezien de cultuurhistorische waarde van deze woningen? (De betreffende woningen zijn ontworpen door architect Jan Stuyt en behoren tot de eerste uitbreidingsbuurt en sociale woningbouwprojecten van Sittard).
Vraag 3: Is het college bekend met de gevoelens van de inwoners, die nu al meer dan een jaar in onzekerheid leven omtrent hun geliefde woningen?
Vraag 4: Is het college bekend met investeringen die inwoners hebben gedaan in de afgelopen jaren, met goedkeuring van ZoWonen?
Vraag 5: Welke afspraken zijn in de prestatieafspraken tussen gemeente en ZoWonen gemaakt omtrent duurzaamheid en circulariteit? Hoe beschouwt het college deze beweging van ZoWonen, nu het college de stad wil profileren op circulariteit?
Vraag 6: ZoWonen lijkt (voor zover onze informatie reikt) niet bereid om de financiële en technische gegevens (zeg maar de “first opinion”) te delen met de bewonerscommissie en de Woonbond. Beschikt het college wel over deze informatie? Zo nee, is het college bereid deze informatie op te vragen en te delen met de gemeenteraad?
Vraag 7: Heeft het college reeds een formele aanvraag voor een sloopvergunning ontvangen? Indien ja, is de Stichting Jacob Kritzraedt om een advies gevraagd? En hoe beschouwt het college de inzet om het mijnverleden in onze gemeente levend te houden ten opzichte van de voorgenomen sloop van deze voormalige mijnwerkerswoningen?
Vraag 8: Indien er reeds voorbereidingen lopen voor afgifte van een sloopvergunning, hoe kijkt het college aan tegen bepalingen in het vigerende bestemmingsplan ten aanzien van (bescherming van) de historische beeldkwaliteit en stratenpatroon? Is het college bereid deze bepalingen te handhaven?
Vraag 9: Is het college, gezien de maatschappelijke gevoeligheid voor de betrokken inwoners, bereid een sloopvergunning enkel af te geven na sondering in de gemeenteraad? Zijn de formele bevoegdheden hierin met de komst van de Omgevingswet nog gewijzigd?
Vraag 10: Is het college bereid (bij voorkeur de wethouder Wonen) om bij de bijeenkomst aangekondigd door ZoWonen op 16 juli om 18:30 aanstaande aanwezig te zijn?
Gezien de spoed die gemoeid is met vraag 10, is het verzoek aan het college om deze vraag (al dan niet telefonisch of via email) uiterlijk 15 juli te beantwoorden. Voor de overige vragen gelden vanzelfsprekend de daarvoor gestelde termijnen in het reglement van orde.
Namens de fractie GroenLinks-PvdA,
Paul Kubben
Fractievoorzitter