Vraag:

Naar aanleiding van de ronde op 25 oktober heeft wethouder Bessems toegezegd hoe de communicatie zal plaatsvinden met betrekking tot de realisatie van de plannen binnenstedelijk Sittard en Geleen. Dit naar aanleiding van de opmerking van dhr Janssen van GroenLinks: “In het beleidsstuk wordt gemist hoe de communicatie hierover verloopt. Hier hoort een communicatieplan bij en mensen moeten hierbij betrokken worden, ook bij de ontwikkeling rondom het horecastraatje. Dit project moet als stad goed gebeuren. Het is voor een deel al gerealiseerd, maar er moet nog een groot aantal dingen gebeuren. Communicatie hierover moet vanuit een veel breder perspectief plaatsvinden.”

Antwoord:

Op 25 oktober is in de Ronde Maaszaal het proces en de communicatie met betrekking tot de realisatie van de plannen binnenstedelijk Sittard en Geleen kort toegelicht.

Deze 1e stap (het voorliggende raadsbesluit in de Ronde Maaszaal van jl. 25 oktober) betreft het oplossen van de geconstateerde onrechtmatigheid. Er ligt een begrotingswijziging voor die dit oplost en het college heeft inmiddels de benodigde uitvoeringsbesluiten genomen. Dit betreft een reparatie van het uitgevoerde programma tot nu toe.

In de 2e stap stelt het college een aantal concrete keuzes voor die de continuïteit van de binnenstedelijke ontwikkeling en de daarvoor gereserveerde provinciale subsidies veilig moeten stellen. Dit wordt in november aan de raad voorgelegd.

Na goedkeuring door de gemeenteraad, worden de voorgestelde keuzes uitgewerkt in projectvoorstellen. Deze worden uiteraard voorzien van bijbehorende communicatieplannen.

De 3e stap is de kadernota 2019 die voor het zomerreces wordt aangeboden aan de raad. Daarin presenteert het college de voorstellen voor de binnenstedelijke ontwikkeling voor de komende jaren. Voor de kadernota is het aparte communicatietraject dialoog rond het coalitieakkoord Samen Duurzaam opgezet waarin stakeholders en inwoners input leveren. In de uitwerking van voorstellen binnenstedelijke ontwikkeling wordt die inhoudelijke input meegenomen. Ook worden deze voorstellen voorzien van een communicatieplan.

Daarnaast wordt over de voortgang van binnenstedelijke ontwikkeling regelmatig aandacht besteed in de reguliere gemeentelijke communicatiekanalen, te weten de Stadskrant, de gemeentelijke e-nieuwsbrief en social media.

Uw constatering dat er in het voorliggende voorstel een beschrijving van de communicatie aanpak ontbrak is terecht. Zoals hierboven terug te lezen is, heeft dit niet betekend dat er niet gecommuniceerd is. We zeggen u toe dat bij de raadsstukken ten aanzien van vervolg binnenstedelijke ontwikkeling een beschrijving van de communicatie aanpak onderdeel uitmaakt van het voorstel.