Het college van burgemeester en wethouders heeft op 1 juli ingestemd met het starten van de ‘Fairtrade Gemeente Campagne’ in Sittard-Geleen. Met deze start wil de gemeente, samen met de Vereniging Mondiaal Beleid, COS Limburg en de Wereldwinkels de titel ‘Fairtrade Gemeente’ in de wacht gaan slepen.
GroenLinks wethouder Berry van Rijswijk: “Met deze campagne willen we van Sittard-Geleen een van de voorlopers in Nederland maken op het gebied van fairtrade. We willen er, samen met iedereen in de stad, voor zorgen dat er meer aandacht komt voor fairtrade, oftewel eerlijke handel, en meer mensen die fairtrade-producten kopen. Van bedrijven tot het café om de hoek, van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak. De gemeente geeft het goede voorbeeld door in haar inkoopbeleid af te spreken dat de gemeente waar mogelijk fairtrade inkoopt.”
Het project is opgepakt op initiatief van de Vereniging Mondiaal Beleid (VMB). Inwoners, bedrijven en instellingen die zich willen aansluiten bij dit project zijn van harte welkom. De criteria voor de titel “Fairtrade Gemeente” zijn hoog; zo moet er een lokale werkgroep zijn die activiteiten organiseert, de gemeente moet zich uitspreken vóór fairtrade en actief zijn in de aanschaf van fairtrade artikelen, maar ook bedrijven en scholen maken onderdeel uit van de campagne. En natuurlijk moeten er veel fairtrade-activiteiten georganiseerd worden. De betrokkenheid van bewoners, instellingen en bedrijven is van groot belang. De gemeente Sittard-Geleen streeft ernaar om de status begin 2010 te behalen.
Fairtrade is…
- Handel met respect voor mens en milieu, een duurzame handelsrelatie, ondersteuning bij productontwikkeling en transparantie van de handelsketen
- Een vorm van handeldrijven waarbij gezocht wordt naar gelijkwaardigheid en partnerschap door de hele handelsketen
- Een samenwerking tussen producenten(organisaties), importeurs, groothandels, winkels, en consumenten
- Een eerlijke prijs betalen voor producten die de producenten in ontwikkelingslanden de ruimte geeft om zich op eigen kracht te ontwikkelen
Fairtrade Gemeente internationaal
Al 17 landen hebben Fairtrade Gemeenten. Groot-Brittannië was het eerste en daarna volgden onder andere België, Canada, Frankrijk en Italië. De Fairtrade Gemeente Campagne maakt concreet werk van een van de VN-millenniumdoelen: “door wereldwijde partnerships bijdragen aan ontwikkeling en armoedebestrijding”.
De GroenLinks fractie is blij met deze opstelling van de gemeente. Vanuit de gemeenteraad hebben we bij herhaling aangedrongen op een actief mondiaal beleid samen met organisaties die op dit gebied actief zijn in onze stad. De gekozen inzet om aan te sluiten bij het internationale initiatief rond Fairtrade past heel goed bij onze inzet op het gebied van mondiale solidariteit. Weer een goed voorbeeld dat de aanwezigheid van GroenLinks in het stadsbestuur het verschil weet te maken!