Politieke partijen zijn volop bezig met het formuleren van hun landelijk verkiezingsprogramma. Zo ook GroenLinks. Onder de titel “Echte keuzes voor de toekomst” presenteerde GroenLinks als eerste partij haar ontwerp programma. Dat zal op 18 april vastgesteld worden door het ledencongres van Groenlinks. Alle lokale afdelingen waren in de gelegenheid wijzigingsvoorstellen en aanvullingen in te dienen. GroenLinks Sittard-Geleen heeft van die mogelijkheid met succes gebruik gemaakt!
Ter voorbereiding op het congres heeft er op Paaszaterdag een overleg plaatsgevonden tussen de indieners van de ruim 600 ingediende amendementen, partijbestuur en programmacommissie. Namens de GroenLinks afdeling Sittard-Geleen voerde daar Jan Muijtjens het woord. Vanuit de GroenLinks afdeling Sittard-Geleen zijn een zestal wijzigingen voorgesteld.
Aandacht voor krimpgebieden
Zuid-Limburg is een van de regio’s die nu al te maken krijgen met structurele krimp van het aantal inwoners. Die krimp gaat gepaard met een sterke vergrijzing en minder jongeren. Gemeenten krijgen hun belangrijkste inkomstenbron vanuit het Gemeentefonds. De verdeelmaatstaven daarvan zijn vooral gebaseerd op inwoneraantallen en groei. Krimpgemeenten, waaronder Sittard-Geleen, ontvangen daarmee minder geld uit het Gemeentefonds terwijl de kosten die samenhangen met een krimpende bevolking toenemen. Samen met GroenLinks afdelingen uit Groningen heeft Sittard-Geleen bereikt dat er in het GroenLinks verkiezingsprogramma nu een nieuw punt is opgenomen waarin we uitspreken dat de verdeelsleutel van het gemeentefonds ten behoeve van krimpgemeenten wordt aangepast. Dit punt heeft nu een positief advies gekregen van het partijbestuur waarmee de kans groot is dat het op 18 april wordt aangenomen. Voorts hebben we een amendement onderschreven dat er een Krimpfonds moet komen waarbij projectontwikkelaars en overheid samen geld bijeen brengen om de extra kosten voor sloop en herstructurering te dragen. Van groot belang voor de leefbaarheid om te voorkomen dat straks in buurten tientallen woningen structureel leeg staan met dicht getimmerde ramen.
Koninklijk Huis gaat ook belasting betalen…
Sittard-Geleen diende als voorstel in dat de leden van het Koninklijk Huis, net als ieder andere burger, in het kader van fiscale rechtsgelijkheid belasting moeten gaan betalen over inkomen en vermogen. Dat voorstel is vandaag door het partijbestuur overgenomen. Ook een ander amendement vanuit onze afdeling kreeg een positief advies. En dat is de wens dat alle inkomens boven de Balkenende norm een nieuw toptarief van 60% aan inkomstenbelasting gaan betalen. Zeker nu er fors bezuinigd gaat worden is het zaak dat GroenLinks duidelijk maakt dat de sterkste schouders ook een extra steentje gaan bijdragen.
Meer geld voor wijkgerichte politiezorg
Op het gebied van veiligheid is in het GroenLinks programma opgenomen dat er bij de politie werk gemaakt moet worden van het terugdringen van bureaucratische rompslomp waar nu agenten nog veel tijd mee kwijt zijn. Ons voorstel om met het bespaarde geld op dit punt extra menskracht vrij te maken voor wijkgerichte politiezorg (wijkagenten) is overgenomen. Voorts heeft onze afdeling bereikt dat GroenLinks een eind wil maken aan de nu geldende prestatie afspraak dat de politie afgerekend wordt op het aantal bonnen dat ze weten uit te schrijven. Wat GroenLinks betreft gaan die prestatiedwang van tafel.
Hoe moderniseren we de AOW?
Een heikel punt. Hoe gaan we de AOW zodanig moderniseren dat deze sociaal en betaalbaar blijft? GroenLinks heeft in haar programma een alternatief geformuleerd waarbij het aantal gewerkte jaren (45) recht geeft op AOW. Dat betekent dat mensen die vroeg beginnen te werken eerder recht hebben op AOW ( al met hun 63e) en mensen die na een studie pas veel later in het arbeidsproces aan de slag gaan op hun 67e hun AOW recht krijgen. Dat is een flexibele en sociale oplossing die juist tegemoet komt aan mensen met zware beroepen die al vroeg zijn gaan werken. Groot discussiepunt is: hoe bouwen mensen die een aantal jaren kiezen om voor kinderen te zorgen of mantelzorg taken op zich nemen, dan AOW rechten op? En laten we daarmee de AOW als volksverzekering niet los? Gemiddeld kost iedere AOW’er de gemeenschap rond de 200.000 euro en dat bedrag moet straks door een steeds kleiner aantal werkende mensen worden opgebracht. GroenLinks zet sterk in op participatie en baseert daarop de AOW rechten. Hierover is er op de amendementendag een forse discussie gevoerd die op het GroenLinks congres zeker zal worden voortgezet. We hebben als Sittard-Geleen een amendement onderschreven, samen met de jongerenorganisatie Dwars, om de AOW als volksverzekering te behouden en daarbinnen te kiezen voor flexibilisering naar 67 jaar toe. Maar als je 67 bent houd je in dat voorstel hoe dan ook recht op AOW.
De discussiebijeenkomst in Utrecht was levendig, opbouwend en liet zien dat er binnen GroenLinks veel inbreng is van onderop op het te formuleren landelijke GroenLinks programma. Er zit heel veel kwaliteit en enthousiasme in onze partij zo bleek vandaag maar weer tijdens deze voorbereidende dag over ons verkiezingsprogramma. Een herkenbaar links programma dat durft te kiezen voor modernisering met het oog op een duurzame toekomst. Sittard-Geleen heeft in dat debat haar steentje bijgedragen en het ziet er naar uit dat we een aantal aanvullingen vanuit onze afdeling op ons landelijke programma ook met succes kunnen afronden! En wie weet, als GroenLinks een goede uitslag neerzet op 9 juni en daarna mee gaat deelnemen aan het eerste kabinet Cohen, zien we een aantal van onze voorstellen ook nog terug in het Regeerakkoord!