Schamel aanbod voor vluchtelingenopvang in Sittard-Geleen

De GroenLinks fractie is zeer teleurgesteld over het schamele aanbod dat door het college van B&W aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is gedaan.

“We kunnen enorme tenten opbouwen om tienduizenden Oktoberfeestgangers te herbergen. Er kunnen reusachtige tenten en alle bijbehorende faciliteiten geplaatst worden om dagenlang tienduizenden OLS bezoekers van hun natje en droogje te voorzien. Maar volgens de burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen is er geen opvanglocatie voor meer dan 300 vluchtelingen te realiseren. Verder dan: “Indien op ons een dringend beroep wordt gedaan voor 72-uurs opvang zijn we voorbereid” komt het college eigenlijk niet. En dat voor een gemeente die in 2014 nog trots de vluchtelingenwerkaward voor beste gemeente in ontvangst nam!” zegt GroenLinks fractievoorzitter Kim Schmitz.

Wat zou er aan de hand zijn? Kunnen ze niet of willen ze niet? Antwoorden op de vragen van GroenLinks over vluchtelingenopvang zijn er nog niet. En dat terwijl die toch al 3 weken geleden zijn gesteld. De GroenLinks fractie vindt dat ook onze gemeente net als Weert en Maastricht vluchtelingen met open armen moet ontvangen om ze tijdelijk onderdak te bieden.

Fractievoorzitter Kim Schmitz: “Elk jaar wordt er met veel creativiteit gezorgd voor opschaling van bijvoorbeeld de Oktoberfeesten. Je kunt me niet wijsmaken dat zo’n zelfde creativiteit gestoken is in het zoeken naar opvangmogelijkheden voor mensen die door oorlog van huis en haard verdreven zijn.”

“Overigens heb ik nog een goede tip voor mogelijke opvanglocaties op regionale schaal. Wat te denken van de spiksplinternieuwe vrachtloods die sinds 2012 leeg staat op Maastricht Aachen Airport? De provincie huurt die loods van de eigenaar voor ruim €580.000,- per jaar. Nu oefent de plaatselijke fanfare er, maar 9000 vierkante meter lijkt me ruimte genoeg om heel wat vluchtelingen met muziek binnen te halen.”