De uitzending van Zembla op 3 oktober over o.a. het werkgelegenheidsproject bij PostNL heeft veel discussie opgeroepen. Wethouder Berry van Rijswijk reageert op de uitzending en legt uit voor wie het project bedoeld is, hoe het in elkaar zit en hoe het gemonitord wordt.

In de uitzending van Zembla van 3 oktober jl werd onder andere gefocust op ons PostNL-project. Uit een pittig (en dat mag) interview van meer dan een uur werden enkele minuten wel heel erg selectief gekozen zodat er een verkeerd beeld ontstaat. Maar ook dat mag. Toch nog even wat feiten op een rij.

Waarom dit project

Het project PostNL is een arbeidsmarktinstrument. We willen werkzoekenden een opstap bieden naar een reguliere baan. We beseffen dat mensen die langdurig in de uitkering zitten hiervoor de nodige ondersteuning behoeven. Mede daardoor kost het project geld. De winst zit hem in de arbeidsmarktkansen die we mensen bieden. Dat begint al met half jaarcontracten die aan deelnemers kunnen worden geboden. En moet voortgezet worden met regulier werk bij andere werkgevers. Als mensen kansen op de arbeidsmarkt krijgen besparen we ook uitkeringsgelden. Dat laatste is ook goed voor de gemeente en bovendien een duidelijke opdracht van de raad

Waarom kost het geld

De hoogte van de inleenvergoeding is afhankelijk van het aantal te verwerken pakketten. Dat aantal wordt gedeeld door zogenaamde maatman-uren. Een maatman is de gemiddelde ervaren sorteerder van PostNL. Natuurlijk voldoen de meeste van onze deelnemers (nog) niet aan de maatman-standaard. Wij moeten in verhouding veel meer werkuren inzetten om aan de productie-eisen te voldoen. Die extra uren worden niet vergoed. Dat is in feite een voort durende situatie: omdat we veel mensen kansen willen bieden is er steeds sprake van vervanging door nieuwe onervaren deelnemers na een betrekkelijk korte periode.

De vergoeding is ook alleen bedoeld voor feitelijke productie-uren. Ziekte en vakantie betalen wij in de loonperiode natuurlijk door zonder een vergoeding te ontvangen. Daarnaast maken we aan het project verbonden kosten. Puur op het project hebben we drie teamleiders productie en twee begeleiders voor coaching en begeleiding naar werk ( naar ander werk na de eerste drie maanden of naar ander werk na het halfjaarcontract). Er zijn meer aan het project gerelateerde kosten die niet vergoed worden: verzuimcontrole en begeleiding, HRM, contractbeheer, kleding, vervoerskosten en achtervang voor de soms noodzakelijke inzet van uitzendkrachten.

Alleen daadwerkelijk door het project veroorzaakte kosten rekenen we aan het project toe; geen kosten die we anders ook zouden maken. En ook geen kosten van casemanagers uitkering. Het project levert geen winst op; de kosten direct er aan gelieerd zijn hoger dan de ontvangsten. Als het alleen om geld ging zouden we het niet moeten doen. De winst zit in het bieden van arbeidsmarktkansen aan de deelnemers.

Uitstroom uit de uitkering

De overgrote meerderheid van degenen die starten met de drie maanden periode krijgt daarna een dienstverband van een half jaar. Dat is gewoon regulier betaald werk. Gelet op de huidige arbeidsmarktsituatie is dat een prima succes dat we heel graag ook bij andere werkgevers terug zouden willen zien. Vervolgens laten we de genen die een halfjaarcontract hebben niet in de steek; we proberen ze na die perode door te plaatsen op duurzaam werk (Over dat laatste is het wat vroeg om al een cijfer te geven omdat de eerste contracten nog lopen)

Waarom drie maanden?

Een periode van drie maanden is niet alleen toegestaan door de wet maar ook broodnoodzakelijk voor mensen die vaak al lang uit het arbeidsproces zijn; mensen die moeite hebben weer te wennen aan arbeidsritme, werken onder hiërarchie. Vaak hebben we ook te maken met bijkomende problemen zoals schuldenproblematiek, gezondheidsproblemen e.d. Onze ervaring is dat als we daar in de eerste drie maanden geen aandacht voor hebben veel deelnemers uitvallen . Bij veel andere projecten in den lande wordt overigens met langere perioden gewerkt. Deze periode is dus ook heel wat anders dan de proeftijd bij een arbeidscontract. Er gebeurt veel meer dan een “koude” beoordeling of iemand het werk goed doet. Als we het daar alleen op zouden houden zou er geen sprake zijn van het bieden van een eerlijke kans. Drie maanden zijn noodzakelijk om weer te wennen, evt problemen aan te pakken en te bepalen of het werk bij de deelnemer past. Naast de uitkering ontvangt de deelnemer in die periode een premie die niet van invloed is op de hoogte van andere voorzieningen

Evaluatie

Natuurlijk komt er een evaluatie. We monitoren bovendien voortdurend. Bij al onze projecten staat integriteit en respect hoog in het vaandel. We zijn transparant en houden geen gegevens achter.

Kortom

Projectkosten zijn hoger dan ontvangsten; we maken geen winst. We rekenen alleen daadwerkelijke projectkosten aan het project toe.

De winst zit hem in de kansen die we bieden

Veruit de meeste deelnemers hebben na drie maanden een regulier contract van zes maanden

De drie maanden periode is noodzakelijk gelet op de problematiek van de doelgroep en niet te vergelijken met een normale proeftijd.

In de eerste drie maanden verstrekken we bovenop de uitkering een premie