Op donderdag 12 december vond de laatste raadsvergadering van 2024 plaats. Lees hieronder welke onderwerpen besproken zijn en wat daarbij de inzet van de fractie GroenLinks-PvdA was. De cursisten van onze leergang “Blik op de raad” zijn deze raadsvergadering komen bekijken. De deelnemers van deze leergang komen zowel uit Sittard-Geleen als uit Stein. Mooi om te zien dat er interesse voor het raadswerk is!

  • Geen extra grindwinning bij het Trierveld en Illikhoven. Het Consortium Grensmaas wil het grind onder de geluidswallen ten noorden en zuiden van het Trierveld ook ontgrinden. De fractie is pertinent tegen dit plan. Uit een onderzoek blijkt dat 80% van de bewoners tegen het plan is. Ze zijn onder andere bang voor schade aan woningen vanwege de werkzaamheden en blootstelling aan stof dat een risico voor de gezondheid kan vormen. In de ogen van de fractie gaat het puur om meer winst en dat mag niet over de rug van burgers. Genoeg is genoeg vinden wij. Ons voorstel om tegen deze ontwikkeling te stemmen kreeg helaas geen meerderheid in de raad.
  • Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV): opnemen bescherming milieu en natuur. Onze fractie heeft zich ingezet om niet alleen de bescherming van het milieu in deze APV op te nemen, maar ook de bescherming van de natuur. Met een motie roepen we college op om te onderzoeken hoe de natuurwaarden in Sittard-Geleen beschermd kunnen worden. Hierbij kan de APV een rol spelen.
  • Bijstelling begroting - extra middelen voor natuureducatie. Onze fractie deed een voorstel om extra geld beschikbaar te stellen voor natuureducatie. Dat voorstel is aangenomen door een meerderheid van de raad.
  • Bestemmingsplan Kasteel Limbricht. De fractie stemt in met het voorliggende bestemmingsplan waarin een maximum bepaald is voor activiteiten en evenementen in en rondom het kasteel. De fractie heeft wel zorgen over de verkeersveiligheid op de Allee en de aansluiting op de N276. Begin 2025 zullen de resultaten van een onderzoek naar de verkeerssituatie bekend worden. Deze worden dan kritisch bestudeerd.

Geen extra grindwinning bij het Trierveld en Illikhoven

Inbreng van Jennifer Slippens (zie foto)

"Voorzitter, de fractie GroenLinks-PvdA kan zich niet vinden in het voorstel dat op tafel ligt. Wat ons betreft was dit voorstel niet behandel rijp, omdat de onderliggende stukken aan alle kanten rammelen. 

Ten eerste het draagvlak; volgens Consortium Grensmaas is er draagvlak voor de ontgrindingen onder de geluidswal. Dit is simpelweg onjuiste beeldvorming. De onderbouwing voor dit zogenaamde draagvlak is er ook niet. De partijen die worden genoemd in het rapport zijn negatief of neutraal. Bewoners zijn beduidend tegen de ontgrinding. In het rapport worden de twee informatieavonden benoemd; deze informatieavonden zijn een klip en klaar voorbeeld van de slechte inwonersparticipatie in dit dossier. In de rapporten van de bijeenkomsten schetst Consortium Grensmaas een beeld dat niet in lijn staat met de werkelijkheid. Omwonenden kregen de uitnodiging voor de bijeenkomst 6 dagen van tevoren. De omwonenden die op deze korte termijn wel de mogelijkheid hadden om erbij te zijn, hebben felle kritiek geuit. 

Een van de verslagen hebben wij inmiddels ontvangen, echter zou er van de bijeenkomst van begin 2024 niet eens een verslag zijn, enkel een notitie in de nieuwsbrief, welke een zeer rooskleurig beeld schetst van de bezwaren van omwonenden. In het verslag van omwonenden zelf en ook het artikel de volgende dag blijkt dat er juist felle kritiek was op de plannen. Van de eerste bijeenkomst kwam wel een verslag, echter werden de notulen naderhand op verzoek van aanwezigen niet aangepast. In de beantwoording van het Consortium op de vragen aan het college geven zij ook aan dat er onenigheid was over de notulen en dat er ‘conclusies zijn getrokken’. Vervolgens worden deze bijeenkomsten gebruikt om draagvlak te onderbouwen! Onze partij vindt dit een vreemde gang van zaken.

Ook bij herhaling geeft Consortium Grensmaas geen cijfers over het nut en de noodzaak voor ontgrinding. De wil om meer te ontgrinden lijkt puur en alleen om winst te gaan. 

Voorzitter, dat duidelijk mag zijn dat de fractie GroenLinks-PvdA blij is met natuurontwikkeling. Hier waren echter al afspraken over. Bij deze nieuwe ontgrindingen, komt geen extra natuurontwikkeling kijken. Waar we het nu over hebben is enkel en alleen meer winst voor het Consortium. Echter hebben de bewoners grotere zorgen dan de herinrichting van het gebied. Een van de grootste hiervan is de schade aan hun huizen. In 2014 zijn nulmetingen gemaakt. Bewoners hebben herhaaldelijk geprobeerd deze rapporten op te vragen, maar worden steeds weer doorverwezen naar een andere partij. Zij hebben te horen gekregen dat de bewaartermijn was verlopen, terwijl de ontgrinding nog niet eens is afgerond. In de beantwoording naar de mail van een bezorgde inwoner, wordt volgens de wethouder door Consortium Grensmaas aangegeven dat inwoners deze nulmeting al hebben ontvangen en dat zij deze simpelweg kunnen opvragen. Dit is niet de ervaring die bewoners hebben. Verder zijn zij bang dat de stukken na de termijn van 5 jaar niet meer toegankelijk zijn.

Ook moet er een nieuwe nulmeting komen. De huidige is inmiddels 10 jaar oud, en er gaan nu immers ook werkzaamheden plaatsvinden veel dichter bij de huizen dan wat eerst was afgesproken. De afstand van de ontgrinding tot de huizen zou minimaal 400 meter zijn, die afstand is nu nota bene gehalveerd. Daarom moet er een nieuwe nulmeting komen voor ALLE huizen in Illikhoven en Schipperskerk. Belangrijk in deze is dat de nulmeting door een onafhankelijk partij, bij voorkeur een notaris, wordt uitgevoerd en wordt bewaard.

Er is ook veel overlast van trillingen, ofwel laagfrequent geluid. Consortium Grensmaas doet deze overlast af als luchttrillingen. In hoeverre hier sprake van is in dit gebied moet gemeten en vastgelegd worden.

Verder geeft Consortium Grensmaas tegen de wethouder aan dat er op dit moment, tijdens het afgraven van de geluidswal, geen ontgrinding plaatsvindt. Omwonenden geven echter aan dat dit wel het geval is. Dit vinden wij zeer kwalijk.

Dit alles meegenomen heeft tot ons amendement geleid. Wij kunnen GEEN positief advies geven wat betreft meer ontgrindingen in Trierveld.

Voorzitter, tot slot, een tegenvallende winst is een bedrijfsrisico. Dit betekent niet dat omwonenden moeten worden blootgesteld aan alsmaar doorgaande ontgrinding, steeds dichter bij hun huizen, hun leefgebied. Het Consortium geeft aan dat er draagvlak is, en onderbouwt dit niet. Omwonenden ervaren al jarenlang overlast, dit voorstel om nog meer en nog dichter bij de bewoonde omgeving te bouwen is de druppel in een overlopende emmer. Genoeg is genoeg."

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Inbreng van Math De Loo

"In gemeenteland hebben we de mond vol over het zogenaamde ravijnjaar. Terecht, want de centen zijn belangrijk om te kunnen doen wat nodig is. Maar over het echte ravijn waar we met zijn allen op afdenderen is het beduidend stiller. Als we beseffen dat de natuur een cruciale rol vervult bij het bevorderen van biodiversiteit, klimaatadaptatie en het welzijn van onze inwoners, dan moeten we echt aan de bak.

Met de voorliggende wijziging van de APV was het voor GroenLinks/PvdA dan ook vanzelfsprekend dat we de bescherming van de natuur daarin een plek zouden geven. Collega Bezemer gaf in de ronde van 21 november de voorzet, en de burgemeester kopte hem meteen in. Bravo! Hij gaf zelfs nog de richting aan. We zijn dan ook meteen met een amendement aan de slag gegaan.

Echter, toen wij ons concept technisch lieten toetsen, vonden we plots beren op onze weg. Ik verwijs naar het memo dat bij de agendastukken is gevoegd. We zijn niet bij de pakken blijven neerzitten en hebben de koers verlegd naar een motie, die mede door D66 wordt ingediend. In die motie roepen wij het college op om te onderzoeken op welke wijze en met welk instrumentarium, van omgevingsplan tot en met APV en beleidsregels, de natuurwaarden in Sittard-Geleen te beschermen.

Met de eerder getoonde positieve grondhouding van de burgemeester hebben we er alle vertrouwen in, dat er over een half jaar een grote stap in de gewenste richting kan worden gezet."

Bestemmingsplan Kasteel Limbricht

De uitbreidingsmogelijkheden betekenen dat het aantal grote evenementen op Kasteel Limbricht wordt uitgebreid van drie naar zes per jaar. Daarnaast mogen er 30 middelgrote evenementen per jaar plaatsvinden, zoals theatervoorstellingen en 24 kleine evenementen per jaar. Onder die laatste categorie vallen bijvoorbeeld rommelmarkten en braderieën. Op het kasteel wordt het aantal slaapplaatsen gemaximeerd tot zes kamers, daar lag tot nu toe nog geen beperking op.

Inbreng van Jos Janssen

"De GroenLinks – PvdA fractie kan zich prima vinden in het voorliggende bestemmingsplan, juist door het maximeren van activiteiten en evenementen die in het kasteel en op Platz 1 en in de te realiseren platte zaal in de toekomst plaats kunnen vinden. Wij houden wel nog steeds zorgen over de verkeersveiligheid op de Allee en de aansluiting op de N276, maar daar gaat dit bestemmingsplan niet over. Wij zullen de resultaten van het onderzoek naar de verkeerssituatie, die begin volgend jaar worden verwacht, kritisch bestuderen."