...terwijl het personeel van Orbis nog steeds moet wachten op de start van het met de vakbonden overeengekomen sociaal plan lijkt voormalig Orbis directeur Guus Broos het jaar 2009 af te sluiten met een bedrag van ruim 600.000 euro…
Volstrekt onaanvaardbaar dat de veroorzakers van de financiële rampspoed er zelf met lucratieve bedragen vandoor kunnen gaan en het personeel nog steeds in grote onzekerheid verkeert over hun toekomst.

GroenLinks fractievoorzitter Jan Muijtjens is boos over wat hij las in De Limburger. Daarin wordt vermeld dat oud Orbis bestuurder Guus Broos het jaar 2009 kan gaan afsluiten met een bedrag van rond de 600.000 euro. Zijn salaris wordt nog steeds doorbetaald en in het juridische gevecht kan hij ook nog rekenen op een afkoopsom waarmee hij in totaal het jaar 2009 kan afsluiten met een bedrag van 6 ton. “Graaiers zijn het! Ze verpesten het voor de publieke zaak en de zorg. Terwijl verplegend personeel, en al die andere werkers bij Orbis, nog steeds moeten wachten op groen licht voor uitvoering van het sociaal plan spelen ze juridische spelletjes met het enige doel er zelf beter van te worden.”

GroenLinks diende in het raadsdebat over Orbis een motie in waarin we de Raad van Toezicht hebben opgeroepen om voor bestuurders, directeuren en externen die bij Orbis werkzaam zijn de Balkenende norm als maximum salaris te hanteren. Die motie werd aangenomen met de stemmen tegen van VVD, Stadspartij SGB en Balans. Onbegrijpelijk dat die partijen publiekelijk geen paal en perk hebben willen stellen aan de top salarissen bij Orbis. Dat moeten ze hun kiezers in Sanderbout en Stadbroek maar eens uitleggen als ze weer op jacht gaan naar stemmen op 3 maart…

De Raad van Toezicht van Orbis heeft in een brief aan de gemeenteraad op 28 september gereageerd op de aangenomen GroenLinks motie van onze gemeenteraad. De Raad van Toezicht laat weten “dat bij aanstelling c.q. de verlenging van de contracten van bestuurders en directeuren de Balkenende norm zal worden gehanteerd. Maar voor inhuur van interim-bestuurders speelt een rol dat de salarissen onderhevig zijn aan marktconformiteit, waardoor er mogelijk afgeweken moet worden van de Balkenende norm. In beginsel wil de Raad van Toezicht de norm volgen.”

Dit betekent dat bestuurders en directeuren niet meer verdienen dan het salaris van Balkenende maar dat de ingevlogen interim bestuurder wel nog steeds meer verdient. Een eerste stap is daarmee gezet maar wat GroenLinks betreft dient ook voor interim bestuurders die norm keihard te gelden!

Zorgelijk is het dat overeenstemming over het Sociaal Plan nog steeds op zich laat wachten. Terwijl de gemeenteraad in haar zomerreces een extra vergadering heeft gehouden om de steun van Sittard-Geleen aan uitvoering van het sociaal plan snel mogelijk te maken is de uitvoering ernstig vertraagd. En ook de beloofde sloop van het oude ziekenhuis, waarmee op 1 oktober gestart zou worden, blijkt vertraagd. De gemeenteraad krijgt medio oktober informatie over wanneer die sloop daadwerkelijk kan starten.

GroenLinks zal het Orbis dossier kritisch blijven volgen. Gemaakte afspraken in de gemeentelijke borgstelling van 5 miljoen euro die in het belang zijn van de zorg, werkgelegenheid en het oplossen van slepende dossiers rond Orbis in onze stad willen we omgezet zien in daden. De sfeer op de werkvloer is volgens vakbondsbestuurders om te snijden. Goede mensen vertrekken bij Orbis waarmee er een kwalitatieve leegloop dreigt.

Het is diep triest dat een grote zorginstelling voor onze stad en regio zo ver dreigt weg te zinken. De gemeenteraad van Sittard-Geleen heeft haar verantwoordelijkheid genomen en haar nek uitgestoken. Het is nu aan de Orbis bestuurders om heel snel uitvoering te geven aan gemaakte afspraken!