De voltallige oppositie heeft afgelopen donderdag tegen de begroting 2007 gestemd. Een nogal verregaande daad. Ze lopen daarmee weg voor de grote financiële problemen waar Sittard-Geleen voor staat. GroenLinks heeft in het debat de opstelling van de oppositie gehekeld.

De gemeente Sittard-Geleen heeft echt een fors financieel probleem. Het tekort op de begroting 2007 is 8,1 miljoen euro en loopt op tot 12 miljoen in de jaren 2008-2010. Recent kwam de inspectie van het ministerie van Binnenlandse Zaken samen met de Provincie met een analyse van onze financiële huishouding. Als we niet snel orde op zaken stellen stevent Sittard-Geleen af op een artikel 12 gemeente en dan raakt de gekozen gemeenteraad de zeggenschap kwijt. Dat betekent dat we dan niet zelf meer kunnen beslissen hoe we de financiële problemen aanpakken en welk nieuw beleid we komende jaren willen realiseren.

Een van de maatregelen om het huishoudboekje op orde te krijgen is het handhaven van het OZB-tarief voor bedrijven op het niveau van 2006. Daar waren CDA, VVD, Ouderenpartij en de stadspartijen tegen. Ze willen de OZB met 18% verlagen en daarvan profiteren vooral de grote industriële concerns als Sabic en DSM. Die krijgen met de opstelling van de oppositie een miljoenenkadootje. Onder het motto de “sterkste schouders moeten een steentje bijdragen” hekelde GroenLinks woordvoerder Jan Muijtjens deze opstelling van de oppositie. Als we de huidige OZB opbrengst met 3,5 miljoen verlagen betekent dit dat de te nemen bezuinigingen nog ingrijpender worden en dan zal het sociaal beleid niet overeind kunnen blijven. Dan zullen ouderen, bijstandsgerechtigden, gehandicapten, vrijwilligers etc. de rekening betalen en dat acht GroenLinks sociaal onaanvaardbaar!
Vorig jaar steunde het CDA de inzet om de OZB opbrengst te gebruiken als een van de maatregelen om de financiële positie van de gemeente op orde te krijgen nog. Nu ze in de oppositie zitten gaan ze op de populaire toer en lopen ze weg voor het dragen van verantwoordelijk. Pikant was dat ze ook tegen de gehele begroting 2007 stemde. Dat hebben we als GroenLinks in onze oppositierol de afgelopen jaren nooit gedaan omdat je met een stem tegen de begroting in feite alle uitgaven blokkeert. De huidige oppositie steekt haar kop in het zand, loopt weg voor het nemen van verantwoordelijkheid voor de stad en doet het voorkomen alsof er geen financiële problemen zijn. En dat terwijl zowel het rapport Tijd voor Keuzes van oud staatssecretaris mw. van der Vondervoort als het recente inspectierapport klip en klaar aangeven dat we een fors financieel probleem hebben dat van de gemeenteraad vraagt om ingrijpende keuzes te maken.

GroenLinks wil haar bijdrage leveren aan het oplossen van de financiële problemen. We hebben daarbij nadrukkelijk in het coalitie-akkoord vastgelegd dat het sociaal beleid daarbij ontzien wordt. Het orde op zaken stellen in het huishoudboekje is nodig om vervolgens de vele ambities die we hebben voor een sociale, groene en tolerante gemeente waar te kunnen maken.
Een van de positieve punten in de begroting 2007 is dat de gelden voor Landschapspark de Graven voor versterking van de groene functies in ons buitengebied komend jaar zijn veilig gesteld. Het vorige College had daarvoor in haar meerjarenbegroting niets geraamd…. Dit College heeft dat hersteld waarmee voor de jaren 2007 en 2008 groene investeringen doorgang kunnen vinden!

Positief in de lange zit van de gemeenteraad was dat het voorstel van GroenLinks wethouder Berry van Rijswijk om in Munstergeleen een nieuwe brede basisschool te realiseren is aangenomen! Daarmee laten we zien dat ook in financieel moeilijke tijden de stad niet op slot gaat maar dat goede plannen uit wijken en kernen waarvoor financieel mogelijkheden aanwezig zijn ook aangepakt worden!