Dit is de nieuwsbrief van GroenLinks Sittard-Geleen van november 2011. In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:
• Politiek Café 27 november in Sittard over de euro en Europa
• De GroenLinks bijdrage aan de raadsvergadering van 10 november
• Het 600-banenplan
• Vragen over de studenten UIT-pas
Politiek Café 27 november in Sittard over de euro en Europa
GroenLinks organiseert op zondagmiddag 27 november (13u30 – 16u30) een boeiend en afwisselend politiek café. Dat zal plaats vinden in Ernesto’s Cantina Mexicana, Markt 32 in Sittard. De toekomst van Europa en de Euro staan centraal met als gasten GroenLinks Europees Parlementslid Bas Eickhout, hoogleraar economie Tom van Veen en filosoof en sociaal wetenschapper Rene Gabriels. Verder zijn er kennismakingsgesprekken met jonge politici die voor GroenLinks aan het werk zijn: Kim Schmitz als raadslid in Sittard-Geleen en Gert-Jan Krabbendam in het Limburgs Parlement. En DWARS-lid Funs Elbersen spreekt een column uit.
De GroenLinks bijdrage aan de raadsvergadering van 10 november
Een belangrijk agendapunt in de raadsvergadering van Sittard-Geleen op 10 november was de begroting voor 2012. Dit is een beleidsarme begroting, omdat er in maart 2012 een uitgebreid raadsdebat komt over bezuinigingen. GroenLinks ging akkoord met de begroting, maar fractievoorzitter Frans Benders plaatste wel kritische kanttekeningen. Een beleidsarme begroting is geen oproep om in 2012 de stilstand uit te roepen en van Sittard-Geleen een beleidsarme gemeente te maken. Er moet doorgepakt worden op een aantal dossiers die van cruciaal belang zijn voor de doorontwikkeling van de stad, en voor het vertrouwen van onze inwoners in diezelfde stad. Vooral ook op een aantal dossiers die de gemoederen in deze stad heftig bezig houden: verloedering van braakliggende terreinen, de alsmaar oplopende tekorten bij Vixia, het parkeerbeleid en het onderhoud van de straten, stoepen, pleinen en perkjes.
Vooruitkijkend naar 2013 en verder sneed Frans Benders twee thema’s aan: Brainport/de Chemelot Campus en de Wet Werken naar Vermogen/het 600-banenplan. Brainport is een van de economische speerpunten van de landelijke overheid. Het is een samenwerkingsverband van de kennisintensieve industrie, universiteiten en lokale overheden in Eindhoven en Limburg. Het College van Sittard-Geleen heeft 600.000 euro per jaar uitgetrokken voor Brainport. GroenLinks vindt dat er duidelijke kaders voor besteding moeten komen, dat er duidelijke en meetbare doelen gesteld moeten worden en dat de realisatie van de doelen gemonitord en helder gerapporteerd moet worden. GroenLinks vindt dat het vestigingsklimaat vooral verbeterd wordt door te investeren in goede huisvesting, mooi landschap, een goed cultureel aanbod en evenementen voor jong en oud en goede en goed onderhouden kunst in de openbare ruimte.
Dan de Wet Werken naar Vermogen. Een wet met vele goede kanten, met een aantal mooie kansen, maar.... natuurlijk alleen als het kabinet voldoende geld beschikbaar stelt om de wet uit te voeren. En dat is nog steeds niet het geval. Hierop vooruitlopend start Sittard-Geleen met het 600-banenplan, daarover meer in het volgende hoofdstuk van deze nieuwsbrief. De deelnemers aan het 600-banenplan houden er financieel niets of bijna niets aan over. Ook wij vinden dat een slechte zaak, waartoe de gemeente gedwongen wordt door de wet. Toch noemen wij het een sociaal plan: we investeren in mensen die de ratrace van de 7 x 24-uurseconomie -waar de lat voor hen net iets te hoog ligt- niet kunnen bijbenen. GroenLinks ondersteunt daarom dat plan. Maar voor GroenLinks hebben de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt daarmee meer dan hun schouders kunnen dragen bijgedragen aan de bezuinigingen. Wie verdere aantasting van voorzieningen als langdurigheidstoeslag, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, voor-kids-regeling of wat dan ook gaat voorstellen, zal bij deze fractie van GroenLinks vergeefs aankloppen om steun.
Het 600-banenplan
De afgelopen tijd hebben jullie wellicht berichten in de krant gelezen over een nieuwe pilot in Sittard-Geleen; het 600-banenplan. De fractie van GroenLinks realiseert zich dat er heel wat vragen en onduidelijkheden zijn bij onze achterban over dit plan. GroenLinks raadslid Kim Schmitz heeft de achtergrond van dit plan (de Wet Werken naar Vermogen), voor wie het bedoeld is, hoe het werkt en het GroenLinks standpunt over het plan uiteengezet in een artikel op onze website. Zie http://sittard-geleen.groenlinks.nl/node/75197
Vragen over de studenten UIT-pas
De Studenten UIT-pas geeft korting bij 24 aangesloten culturele instellingen, winkels, restaurants en sportscholen. Studenten aan de HBO- en MBO opleidingen profiteren van leuke aanbiedingen en acties. De studenten Uit-pas 2011-2012 is door de gemeente Sittard-Geleen aanvankelijk aangeboden aan ruim 11.000 studenten van de Fontys Hogeschool, de Hogeschool Zuyd, Leeuwenburgh Opleidingen, Arcus College en Gilde opleidingen. Naar aanleiding van vragen van GroenLinks raadslid Ronald Snippe (zie http://62.250.6.35/sgbbis/DownloadDocument.asp?documentid=10037) heeft het gemeentebestuur besloten om deze UIT-pas ook aan te bieden aan studenten uit Sittard-Geleen die elders studeren. Zie http://www.sittard-geleen.nl/Digitale_balie/Producten/S/Studenten_UIT_pas voor hoe je de UIT-pas aan moet vragen.