Dit is de tweede nieuwsbrief van GroenLinks Sittard-Geleen sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:
• Voortzetting subsidie aan de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL)
• Goederenvervoer, Mauritspark en veiligheidsvisie Chemelot
• Ontwikkelingen rond de Dobbelsteen
• Voorjaarsnota: de financiële toestand van de gemeente
• Het VNG bestuursakkoord en de Wet Werken naar Vermogen
• DWARS Limburg

Voortzetting subsidie aan de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL)

In november 2010 heeft GroenLinks er met een amendement op de begroting voor gezorgd dat de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) in 2011, zoals in de jaren hiervoor, 28.000 euro subsidie krijgt van de gemeente. IKL onderhoudt hiermee waardevolle hagen, hoogstamboomgaarden, paden, sloten en nog veel meer, zoals zorgen dat padden veilig kunnen oversteken. IKL steunt grotendeels op vrijwilligers, en werkt veel samen met jeugdverenigingen en scholen.

In de raadsvergadering van 6 en 7 juli heeft GroenLinks een breed gesteunde motie ingediend om de subsidie voor IKL ook voor 2012 veilig te stellen. Deze motie is aangenomen. In 2012 zal de Groenstructuurvisie van de gemeente behandeld worden, waarbij GroenLinks ervoor zal pleiten om de subsidie voor IKL structureel te maken.

Goederenvervoer, Mauritspark en veiligheidsvisie Chemelot

In de raadsvergadering van 6 en 7 juli stonden drie punten op de agenda die met het industrieterrein Chemelot te maken hebben. Er is een nieuwe veiligheidsvisie opgesteld, waarin o.a. is geregeld dat risicovolle nieuwe fabrieken zo ver mogelijk van de omliggende woonwijken gebouwd worden. Verder zijn er besluiten genomen over de spooraansluiting van Chemelot richting zuiden, en over een nieuwe railterminal.

Door de nieuwe spooraansluiting hoeven goederentreinen, die van Chemelot richting Maastricht moeten, niet meer in Sittard te rangeren, maar kunnen ze direct richting Maastricht rijden. Dat levert een forse beperking van de geluidsoverlast rond station Sittard op, wat GroenLinks toejuicht. Er zit helaas voor de gemeente wel een prijskaartje aan: van de ca. 25 miljoen euro die de nieuwe zuidaansluiting kost betaalt de gemeente 6,5 miljoen. Voor dat geld kun je heel wat andere investeringen doen in de stad. Toch kiest GroenLinks voor groen licht voor die extra bijdrage en daarmee voor groen licht voor de Zuidaansluiting. De werkgelegenheid in de regio, het milieu en de leefbaarheid zijn ons dat waard.

Er komt ook een nieuwe railterminal aan de rand van het Chemelot terrein. Deze gaat ervoor zorgen dat er meer goederen per spoor van en naar Chemelot gaan, en minder over de weg. Dat is een positieve ontwikkeling: vervoer over het spoor is milieuvriendelijker en veiliger dan vervoer over de weg. Nadeel is wel dat de geluidsoverlast voor de woonwijk Mauritspark in Geleen gaat stijgen. Omdat dit de leefbaarheid van deze wijk onder druk zet moet daar wat aan gedaan worden. Het ziet ernaar uit dat Mauritspark gesaneerd moet worden. Een overgrote meerderheid van de bewoners heeft via keukentafelgesprekken aangegeven dat die druk op de leefbaarheid zo groot wordt dat ze binnen afzienbare tijd willen verhuizen. Er is inmiddels een subsidie van het rijk toegekend, waardoor de gemeente de bewoners van Mauritspark bewoners in ieder geval in materiele zin kan ondersteunen in het maken van een nieuwe start in een andere prettige omgeving.

Ontwikkelingen rond de Dobbelsteen

De Dobbelsteen is een nog te bouwen complex aan de rand van het centrum van Sittard. Hierin worden een HBO-instelling, Museum Het Domein, het Filmhuis en de bibliotheek ondergebracht, naast een aantal nieuwe winkels. Een belangrijke en broodnodige impuls voor een nu nogal verwaarloosd stukje Sittard, en voor het stadscentrum als geheel. Doordat Hogeschool Zuyd en Fontys het niet eens zijn geworden over het nieuwe Educatief Centrum zal nu alleen Hogeschool Zuyd naar de Dobbelsteen verhuizen. Voor ons lagen een viertal beslispunten die het mogelijk moesten maken dat het architectonisch, het inhoudelijk en het financieel concept van de Dobbelsteen wordt aangepast aan de nieuwe feiten.

Nu kunnen we lang stil staan bij het feit dat we het ook onderwijsinhoudelijk jammer vinden dat Hogeschool Zuyd en de Fontys niet tot overeenstemming zijn gekomen over het Educatief Centrum en dat vervolgens Fontys ook niet in staat bleek om binnen de gestelde randvoorwaarden tot een definitief besluit over herhuisvesting in de Doibbelsteen te komen. Maar veel zin heeft dat niet. GroenLinks is vooral tevreden over het feit dat nu in de tijd een streep gezet wordt onder het onderhandelen, afwachten en uitstellen van besluiten en opdrachtverlening. We zijn blij dat er met deze besluiten studenten van de Hogeschool Zuyd in 2016 het collegejaar kunnen starten vanuit de Dobbelsteen.

Natuurlijk betreurt ook de fractie van GroenLinks het dat we als gemeente meer dan 2 miljoen extra op tafel moeten leggen. Maar juist om te voorkomen dat we een hypotheek op de toekomst nemen, nemen we liever nu ons verlies dan dat we gaan bouwen voor leegstand. De hypotheek-, banken- en speculantencrisis heeft genoeg schade aangericht. Daar willen wij niet nog een lokaal schepje bovenop doen.

Voorjaarsnota: de financiële toestand van de gemeente

De gemeente Sittard-Geleen wordt door het kabinet opgezadeld met een enorme bezuinigingsopgave. GroenLinks vindt het onrechtvaardig dat een onevenredig deel van de gevolgen van de banken- en speculantencrisis wordt neergelegd bij de mensen die part noch deel hadden aan het veroorzaken van die crisis: de pgb-ers, de mensen die zijn aangewezen op WMO-voorzieningen of ondersteunende maatregelen om weer aan het werk te kunnen of aan de samenleving te kunnen deelnemen. Maar we kunnen dat vinden, tegenhouden kunnen we het hier lokaal niet.

Nu hebben we het principe van het niet lokaal repareren van rijksbezuinigingen: trap op/trap af. Schaft dit kabinet iets af en geven ze de gemeenten geen geld meer voor de uitvoering, dan stoppen we er als gemeente mee. We willen wel een uitzondering maken als de maatschappelijke schade van het rijksbeleid onacceptabel blijkt te zijn. Zo worden veiligheidsmaatregelen die tot nu toe bekostigd worden uit de Van Montfrans-gelden in de toekomst met gemeentelijk geld gerepareerd.

Maar de fractie van GroenLinks is er van overtuigd dat we dat op veel meer terreinen zullen moeten gaan doen. Willen we echt naar een situatie waarbij we als gemeente als gevolg van landelijke bezuinigingen de WIW-banen, de ID-banen, de subsidiebanen moeten afschaffen en niet kunnen vervangen door andere vormen van ondersteuning? De maatschappelijke schade die dreigt te ontstaan voor mensen die net dat extra zetje nodig hebben om weer te kunnen participeren - net als bij het veiligheidsbeleid – zullen we moeten opvangen middels eigen maatregelen zoals een eigen lokaal banenplan. En hetzelfde geldt voor de gevolgen van de bezuinigingen voor mensen met beperkingen. Als mensen die net een extra zetje nodig hebben dat niet meer krijgen en niet meer ondersteund worden in hun participatie, dan vragen wij ons af: wat is er gebleven van de idee van de eerste vrouwelijke KVP-minister van sociale zaken Marga Klompé, die zei: de bijstandsuitkering moet de basisbehoefte van mensen kunnen dekken, en bij die basisbehoefte hoort ook een bloemetje op tafel.

Het college stelt dat er op een aantal kleinere posten gemakkelijk wat extra bezuinigingen zijn te halen, zogenaamd laaghangend fruit. Prima, maar subsidie aan verenigingen voor cultuur en sport tot laaghangend fruit valt daar volgens GroenLinks niet onder. Deze organisaties, die draaien op vrijwilligers, verrichten werk aan de basis. Het zijn de bodembedekkers van de leuze “minder overheid, meer samenleving”. Bodembedekkers hebben geen laaghangend fruit. En van subsidie voor deze organisaties blijven we wat GroenLinks betreft af!

Het VNG bestuursakkoord en de Wet Werken naar Vermogen

Op initiatief van GroenLinks en D66 heeft de gemeente Sittard-Geleen op 8 juni tegen het bestuursakkoord gestemd dat de VNG met het kabinet wilde sluiten. Volgens dit bestuursakkoord krijgen de gemeenten de verantwoordelijkheid voor de regelingen om mensen aan het werk te helpen. Alleen krijgen de gemeenten lang niet voldoende geld om dit uit te voeren. Het resultaat zal zijn dat veel meer mensen van een uitkering afhankelijk worden. Daarom heeft GroenLinks er bij gemeenten in het hele land op aangedrongen om tegen dit akkoord te stemmen. Er bleek op 8 juni een zeer grote meerderheid tegen het akkoord te zijn! De VNG onderhandelt inmiddels opnieuw met het kabinet.

DWARS Limburg

Sinds mei 2011 is er weer een afdeling Limburg van de GroenLinkse jongerenorganisatie DWARS. Een enthousiaste groep jongeren heeft een bestuur gevormd, en staat in de startblokken om activiteiten te organiseren. Voor meer informatie en contactgegevens zie http://limburg.dwars.org/